Šušak obećao sve optužene isporučiti u Haag

Šušak obećao sve optužene isporučiti u Haag

AMERIČKE ARHIVE OTKRIVAJU: Šušak je obećao da će sve optužene Hrvate iz BiH isporučiti u Haag

Gojko Šušak i Franjo Tuđman
Gojko Šušak i Franjo Tuđman

• Amerikanci su smatrali da je važno da se to pitanje riješi "dok je Šušak još relativno dobrog zdravlja, jer on može slomiti otpor bh. hrvatskih tvrdolinijaša, i dok je Tuđman u fazi racionalnog razmišljanja"

Objavljeno: 01. sep 2016

- "Sjedinjene Američke Države su poslije zaključivanja Dejtonskog sporazuma vjerovale da će Gojko Šušak, ministar odbrane Hrvatske, pronaći i isporučiti preostale haške optuženike" - navedeno je u depeši iz američke ambasade u Zagrebu iz oktobra 1997. godine.

Depeša je nedavno deklasifikovana iz kolekcije State Departmenta, a odnosi se na predaju u Splitu i transfer u Den Haag desetorice bh. Hrvata koje je tražio Haški tribunal, a među kojima je najtraženiji bio Dario Kordić.

Ivica Rajić
Ivica Rajić

U depeši je istaknuto da se nakon njihove predaje očekuje predaja ili hapšenje još trojice bh. Hrvata, među kojima je najvažniji bio Ivica Rajić, a za kojeg im je Šušak rekao da će biti uhapšen na osnovu informacija koje im je pružio jedan od desetorice koji su se predali Hagu.

Bez imalo sumnje, to je veoma važno i za Hrvatsku, jer je Rajić ubica koji nije gledao nacionalnost žrtava i koji je navodno "odradio" i trojicu Hrvata.

Oduvijek smo znali da Tuđman može da učini da do toga i dođe, kao i da obezbijedi predaju Kordića i ostalih. Ali, da bi se to i desilo, morali smo da ga ubijedimo da bi nerješavanje pitanja hapšenja ratnih zločinaca ozbiljno ugrozilo naše odnose - napisano je u depeši.

Istaknuto je da je važno da se to pitanje riješi sada - "dok je Šušak još relativno dobrog zdravlja, koji može slomiti otpor bh. hrvatskih tvrdolinijaša, i dok je Tuđman u fazi racionalnog razmišljanja".

Može se očekivati da će Hrvati ustuknuti zato što su Tuđmanova razmišljanja ista kao i ranije, kao što se pokazalo kad je njegov sin srdačno zagrlio Kordića prije nego što se ukrcao na holandski avion koji ga je odvezao u zatvor.

Tuđman se i dalje opire povratku srpskih izbjeglica i zato mislimo da bi trebalo da držimo otvorenom opciju o suspenziji vojne saradnje u slučaju da krenu odugovlačiti - navedeno je.

Iz depeše je vidljivo da je saradnja Hrvatske pri hapšenju hrvatskih haških optuženika važna kao sredstvo dodatnog pritiska na Miloševića i na paljansko rukovodstvo RS.

- "Beograd i Pale su sada izolovani zato što su ostali jedini koji ne sarađuju s Hagom. Milošević je pokušao odglumiti da ga dramatični događaji u Splitu nisu dotakli, ali je sigurno bio šokiran i sigurno se pita šta sad može da očekuje" - navedeno je u depeši.

Istaknuto je da, ako Hrvatska zaista nastavi saradnju, Miloševiću neće preostati druga opcija osim da natjera RS da u potpunosti implementira Dejton.

- "Na Palama napetost je znatno veća. Krajišnik je bio zabrinut i depresivan juče kada smo se sreli. On osjeća da gubi tlo pod nogama. I u pravu je" - navedeno je u dokumentu.

Amerikanci su bili zadovoljni i saradnjom koju je Tuđman pokazao prema Federaciji BiH, navodeći da su ključni američki zahtjevi već ispunjeni, poput uklanjanja "tvrdolinijaškog šefa mostarskog HDZ", i uklanjanje Mije Brajkovića i Pere Markovića.

Istaknuto je i da su Bošnjaci upozoreni da moraju učiniti više nego do tada.

- "Upozorio sam Izetbegovića da je napredak prespor i dao sam mu listu preostalih prioritetnih pitanja. Obećao mi je konkretne rezultate do moje naredne posjete" - navedeno je u depeši američkog diplomate.

- "Internet portal SAFF širi ekstremističku ideologiju i antiameričku retoriku i povezan je s mudžahedinskim elementima" - navedeno je u dokumentu američkog State Departmenta iz 2005. godine o stanju antiterorističkih aktivnosti.

Ističu da je SAFF pod kontrolom Aktivne islamske omladine, te da je osnovan 1995. godine u Zenici od strane pojedinaca povezanih s ekstremističkim grupama.

- "Oni su povezani s takozvanom El Mudžahid brigadom, koju su u ratu činili strani ekstremisti. SAFF se bavi vrbovanjem mladih u BiH i zapadnoj Evropi" - navedeno je u dokumentima State Departmenta, prenose "Nezavisne novine".

izvor: slobodna-bosna.ba-36889