Mali Britanac ubija u ime Islamske države

Mali Britanac ubija u ime Islamske države

Otac prepoznao sina na videu: "To je moj 13-godišnji sin George koji ubija u ime Islamske države"

George and Sally Jones
George and Sally Jones

Objavljeno: 30. avg 2016

Islamska država objavila je video na kojemu su prikazana petorica dječaka kako ubijaju kurdske vojnike, a jedan Britanac prepoznao je svog sina među njima.

Britanac, koji je želio ostati anoniman iz sigurnosnih razloga, rekao je medijima da je na videu prepoznao svog trinaestogodišnjeg sina Georga, kojeg nije vidio tri godine.

Britanski mediji pišu da je muškarac izjavio kako je sina dobio s jednom od najtraženijih teroristica Sally Jones 2004. godine, s kojom se ubrzo nakon rođenja djeteta rastao, piše International Business Times.

Ona je potom preuzela islamsku vjeru.

2013. godine se udala za regruta Islamske države i zajedno s njim i djetetom otišla u Siriju. Vjeruje se da je njezin muž poginuo u napadu dronom prošle godine.

Majka mu je isprala mozak

Otac dječaka - ubojice kazao je da je ostao užasnut kada je vidio svoje dijete kako pištoljem ubija kurdskog vojnika u narančastom odijelu.

Dodao je da je dječak, kada ga je put video zadnji puta izgledao normalno, ali da mu je "majka isprala mozak".

Sally Jones sada živi pod imenom Sakinah Husein i regrutira djevojke koje se žele boriti s džihadistima. Na Twitteru je objavljivala prijetnje terorističkim napadima u Londonu. Na videu su djeca - ubojice u dobi od 10 do 13 godina, a dječak koji se predstavlja kao Abu Abdulah al Britani je jedini bijelac.

izvor: index.hr-916199

 

Sally Jones priprema IDIL-ove žene za napade na Zapadu

Objavljeno: 15. sep 2016

Britanka Sally Jones, poznata kao pankerka koja je prije nekoliko godina pobjegla sa sinom u Siriju i priključila se IDIL-u za koji regrutuje novakinje, priprema napade na zemlje svijeta u kojima se govori engleski jezik.

Jones je trenutno najtraženija teroristkinja svijeta.

Nakon što je napustila Kent 2013. godine udala se za IDIL-ovog borca Junaida Hussaina. Trenutno trenira tajno žensko krilo ove terorističke grupe, koje se zove Anwar al-Awlaki, kako bi izvodile napade na engleska govorna područja.

IDIL je poštuje jer je udovica Junaida koji je bio vrlo bitan grupi. Žele poslati poruku njihovim bitnim borcima da će poštovati njihove članove porodice i garantovati im dobar život i nakon njihove smrti. Umm Hussain je također utjecajna. Ona je razlog zbog kojeg je IDIL uspio regrutovati veliki broj djevojaka sa Zapada u Raqqu jer nije lako uvjeriti kršćansku rokerku da postane ekstremista - kazao je dezerter iDIL.

Vjeruje se da je Jones regrutovala desetine žena putem društvenih mreža prije nego su joj profili ugašeni. Svakodnevno je ohrabrivala svoje pratioce da izvode napade protiv Zapadnih sila i branila je obezglavljivanja koja su vršili IDIL-ovci.

U propagandnim videima pojavljuje se njen 11-godišnji sin Joe, poznat kao Jo-Jo i on će zamijeniti egzekutora Mohammeda Emwazija poznatog kao Jihadi John.

Aktivisti su rekli da je Jones već dala sina u kamp za dječake gdje uče o šerijatu i o korištenju oružja kako bi jednog dana postali borci.

Njen suprug ubijen je američkim dronom 2015. godine, a ona uz svoju mjesečnu platu od 620 eura ima i dodatnih 240 eura jer je udovica.

izvor: tuzlalive.ba