OBAVJEŠTAJCI KOS NA STEROIDIMA

OBAVJEŠTAJCI KOS-a NA STEROIDIMA: "Putin i Erdogan spriječili rat na Balkanu!"

Ljuban Karan
Ljuban Karan

• Potpukovnik Kontraobaveštajne službe (KOS) Ljuban Karan iznio je sumanutu verziju nedavnih događaja u Turskoj koji su navodno izravno povezani s Balkanom: Karan tvrdi da je u julu sve bilo spremno za novi balkanski rat! No, američki plan je propao pošto su Putin i Erdogan zaustavili državni udar u Turskoj!?

Objavljeno: 30. avg 2016

- "Sjedinjene Američke Države i NATO pakt, uz pomoć zapadnih tajnih službi i njihovih ispostava u regionu, u julu ove godine bili su spremili sve za početak novog "kontrolisanog rata" na Balkanu! Krvoproliće je izbegnuto tako što su predsednici Rusije i Turske Vladimir Vladimirovič Putin i Redžep Tajip Erdogan sprečili vojni udar u Ankari" - tvrdi potpukovnik Kontraobaveštajne službe (KOS) Ljuban Karan, a njegove riječi prenosi Informer - propagandni bilten po kontrolom premijera Srbije Aleksandra Vučića.

Zapad je, napisao je Karan u autorskom tekstu za portal "Novi standard", odlučio da "balkanski čvor" presiječe mačem, odnosno vojnom silom. Povod za rat trebalo je da izazove niko drugi do Hrvatska, a glavni okidač za "intervenciju" međunarodne zajednice trebalo je da bude državni udar u Ankari. Iako ovaj plan Amerikanaca i zapadnih moćnika nije uspeo, to ne znači da se od njega i odustalo, upozorava potpukovnik Karan.

Karan je svoja saznanja potvrdio i u razgovoru za Informer, on kaže da je Zapad procijenio da je kontrolisani rat - kojim bi Srbija bila natjerana da prizna Kosovo, da uđe u NATO i okrene leđa Rusiji - znatno jeftinije rješenje nego dosadašnja politika. Štaviše, Karan tvrdi da je do detalja razrađen "ratni plan" na Balkanu.

- "Dosadašnja specijalna dejstva protiv Srbije nisu ništa postigla. Zato je Zapad procenio da je mnogo jeftinije i znatno brže rešenje novi mali kontrolisani rat. Zna se pouzdano ko će biti na kojoj strani fronta, definisani su svi vojni savezi. Za povod je bila zadužena Hrvatska, kojoj to očito predstavlja zadovoljstvo" - objašnjava Karan i napominje da je čitav plan bar privremeno propao, pošto je propao i puč u Turskoj.

- "Neuspeli puč u Turskoj je događaj koji je izmenio NATO planove. Da je uspio, nova vlada Turske nametnuta vojnom silom trebalo je da bude garancija ostvarenja političkih ciljeva vojnom silom na Balkanu. Sad je plan poremećen. Erdoganu možemo da zahvalimo ako stvari ne krenu ka vojnom rješenju. Ali, ukoliko mu je podatke o pripremi puča stvarno ustupio Putin, onda i njemu treba da budemo zahvalni što već nismo u uniformama i na frontu" - ističe Karan.

Međunarodnog bezbednost iz Beograda

Orhan Dragaš
Orhan Dragaš

Orhan Dragaš, direktor Međunarodnog instituta za bezbednost u Beogradu, kaže da neko provokacijama izaziva sukobe.

- "Aktuelni događaji u regionu, mržnja prema Srbiji koja stiže od političara u BiH i Hrvatskoj, potvrđuje da je nekom u interesu nestabilan Balkan i slaba Srbija. To je opasno jer može prerasti u otvoreni rat. Tome u prilog ide upadljiv izostanak reakcije Brisela na fašističke ispade u Hrvatskoj i provokacije u BiH. Uveren sam, ipak, da Srbija može adekvatno da odgovori na bilo koji napad te vrste" - zaključuje Dragaš.

izvor: slobodna-bosna.ba-36744