Mustafa Cerić dobar učenik s lošim ocjenama

Mustafa Cerić dobar učenik s lošim ocjenama

Reis Emeritus Mustafa Hižaslav Cerić
Reis Emeritus Mustafa Hižaslav Cerić

Objavljeno: 16. apr 2012 | Adnan Terzić

Osnovnu školu sam završio sa slabim ocjenama i zato je dajidža sugerirao mojoj majci da me upiše na zanat, jer nije bilo izgleda da bih mogao položiti prijemni ispit za bilo koju drugu srednju školu.

Pa ipak roditelji su udovoljili mojoj želji da se prijavim na prijemni ispit u Gazi Husrev-begovoj medresi u Sarajevu - ispričao je Mustafa Cerić Nedžadu Latiću u gigantskom intervjuu od čak 23 kartice teksta, početkom 2012. godine za bivši list "Pan Bošnjak".

Dajidža Mustafa je bio u pravu - nastavlja Cerić - nisam prošao na prijemnom i tako je moj prvi pokušaj da se upišem u Medresu propao. Pošto su rokovi za upis u druge škole prošli, te 1965-6. školske godine ostao sam kod kuće i posvetio se učenju Kurana - ispovijeda se efendija Nedžadu Latiću, međutim, što se sve može ako postoji volja i ako ste "pravi musliman", tek će Cerić ispričati.

Iduće godine sam se ponovo prijavio na prijemni ispit u Gazi Husrev-begovoj medresi. I ponovo nisam prošao. Bio je to jedan od najtužnijih dana u mom životu. No, ako imate iskreni nijjet i veliku ljubav za nečim, Allah vam to omogući kad se najmanje nadate.

Reisu-l-ulema Kemura je otvorio osmomjesečni kurs za imame, jer u to vrijeme svršenici medrese, koji su školovani za imame, nerado su se prihvaćali imamske dužnosti. Prijavio sam se na taj kurs za imame u haremu Careve džamije i odmah sam primljen zato što sam dobro učio Kuran.

Nakon što sam uspješno završio imamski kurs upisao sam se u drugi razred Gazi Husrev-begove medrese i tako ostvario svoj san - prisjetio se Cerić što biva kad dobro učiš, a imaš loše ocjene.

izvor: lupiga.com