Država ipak jača od entiteta

Država ipak jača od entiteta

Država ipak jača od entiteta, jedino Čović još ne shvaća!?

Milorad Dodik - Dragan Čović
Milorad Dodik - Dragan Čović

Objavljeno: 03. sep 2016 | Marko Čuljak

Vjerojatno nije bilo lijepo biti u koži političkih lidera RS nakon što su srbijanski premijer i predsjednik odaslali službenu izjavu kako podržavaju i uvijek će podržavati građane RS; da je politika Srbije poštivanje teritorijalnog integriteta BiH i RS ali, ono važno - rekao je Vučić i to - da je odluka o raspisivanju referenduma unaprijed donešena i predočena javnosti unatoč tome što tako nije bilo dogovoreno.

Vučić i Nikolić neće utjecati na stajališta čelnika RS ali im neće dati ni potporu, sažetak je sastanka. Politika je čudna do kraja. Da se oni ne usuglase i da zajedno ne guraju u istom pravcu ista kola, e to se ne događa često. Posebno ako su prije postojali ti neki dogovori koji nisu ispoštovani. Jer, Dodik se ponašao suprotno dogovoru - kazao je Vučić.

E sad, tko god je bio na neformalnim druženjima političara, radilo se o višim nivoima ili onim lokalnim, teme na tim razgovorima iste su kao i one koje se provlače na službenima. Čelnici istih stranaka a kamoli drugih država se ponašaju često kao djeca. Dvojica iza leđa ogovaraju onoga trećega koji nije tu. Samo što vokabular nije isti.

I političari su skupina koja se ponaša sukladno drugim skupinama. Kada nema blizu kamera, riječi su bitno drugačije, izgovorene u drugom tonu, s izrazima kojima nije mjesto u javnosti. I baš bi bilo zanimljivo čuti kakav je razgovor bio između političkih čelnika RS onoga trenutka kada su uvidjeli da službena Srbija neće dati punu potporu RS za provedbu referenduma. Što su samo izgovorili, na koji način, je li izmišljena kakva nova psovka, to bi bilo zanimljivo čuti.

Šlag na tortu dodao je hrvatski član predsjedništva BiH Čović koji je nakon sastanka s Vučićem rekao da se referendumom ništa neće promijeniti u BiH. Dakle, Čović de facto nije ni za ni protiv već je uvjeren da će stvari ostati na istom rastojanju.

Dodik je do sada pokazao da mu mišljenja PIC i ostalih vanjskih faktora i nije toliko važno. Ali sada nema potporu ni svojih sunarodnjaka s druge strane granice. Potporu koju je očekivao ali nije ju dobio - jer i Srbija stoji iza Daytona.

I Čović kao član predsjedništva poštiva Ustav države koju zastupa. I tu smo došli do jedinog normalnog zaključka koji se sam po sebi nameće. A koji se premalo spominje od strane državnih institucija:

Bosna i Hercegovina je država, RS je entitet. Razumijemo li mi ovo? Čija se odluka treba poštivati? Koga treba slušati?

Postalo je valjda jasno da je država jača od entiteta, što god u tom entitetu rekli, mislili i učinili. Neš' ti države, ali ipak... "neke ptice nikad ne polete".

izvor: e-posavina.com-1441