Alija Izetbegović: Bakiru ne bih savjetovao da se bavi politikom

Alija Izetbegović
Alija Izetbegović

Alija Izetbegović: Bakiru ne bih savjetovao da ide na izbore za člana Predsjedništva BiH

Objavljeno: 01. avg 2014

Rahmetli Alija Izetbegović, prvi predsjednik RBiH za svog života izjavio je kako ne bi savjetovao svog sina Bakira da se kandidira za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, javlja bh. novinska agencija Patria (NAP). Alija Izetbegović je naime, u jednom intervjuu koji je dao sarajevskom magazinu "Start", nedugo prije svoje smrti rekao kako svom sinu ne bi savjetovao da ga pokuša naslijediti:

:: Kada bi Vam sin Bakir kazao da se želi kandidirati za člana Predsjedništva BiH, ili u nekoj ljepšoj budućnosti za predsjednika BiH, šta biste mu savjetovali?

- Da to ne čini! Ali, koliko znam, ni Bakirove ambicije ne idu u tom pravcu - rekao je Alija tada.

Alija Izetbegović - Ejup Ganić
Alija Izetbegović - Ejup Ganić

No, očito nije dovoljno dobro poznavao ambicije svog sina koji se već nekoliko godina nakon njegove smrti kandidirao za Predsjedništvo BiH, a ove godine ide na izbore za novi mandat. U zanimljivom intervjuu, Alija je govorio o mnogim stvarima koje su i danas aktuelne.

Naprimjer, na pitanje u kojeg mladog političara najviše vjeruje odgovorio je - Amor Mašović. No, uprkos Alijinom povjerenju Mašović u svojoj stranci nikada nije dogurao dalje od federalnog i kantonalnog poslanika. Također, na pitanje o tome s kim bi SDA trebala u koaliciju, Alija je rekao - SDP, i to "zato što žele Bosnu i Hercegovinu".

Mustafa Cerić - Muamer Zukorlić - Gospodari Prstenova
Mustafa Cerić - Muamer Zukorlić - Gospodari Prstenova

Na pitanje o tadašnjem reisu, a sadašnjem nezavisnom kandidatu za člana Predsjedništva BiH dr. Mustafi Ceriću, Alija je rekao da se radi o "najjobrazovanijem i najaktivnijem reisu u istoriji ove institucije". To se uveliko razlikuje od onoga što o dr. Ceriću govori njegov sin Bakir, prenosi NAP.

izvor: nap.ba-3375