Igor Bavčar u zatvoru zbog pranja novca

Igor Bavčar u zatvoru zbog pranja novca

Nekad istaknuti slovenski političar završio u zatvoru na pet godina zbog pranja novca

Igor Bavčar
Igor Bavčar

Objavljeno: 05. sep 2016

Nekada istaknuti slovenski političar Igor Bavčar osuđen je u ponedjeljak na okružnom sudu u Ljubljani na pet godina zatvora zbog pranja novca, a na zatvorske kazne osuđena su i dva njegova financijska stručnjaka, iz vremena kad je Bavčar bio direktor poduzeća Istrabenz.

Bavčaru je kazna izrečena zbog prikrivene lančane trgovine dionicama naftne tvrtke Petrol 2009. godine, kad je on prema optužnici protupravno stekao 21 milijun eura protupravne koristi, no oslobođen je za kazneno djelo poticanja na zloporabu ovlasti, za što ga je tužiteljstvo također optuživalo.

Riječ je o ponovljenom suđenju, nakon što je prethodnu već pramomoćnu presudu zbog pogrešaka u postupku poništio ustavni sud.

Nova presuda nije pravomoćna i na nju se nekadašnji ministar u dvije slovenske vlade može žaliti pred višim sudom.

Bavčar je u prvoj slovenskoj demokratskoj vladi koja je zaslužna za osamostaljenje bio ministar unutarnjih poslova, a kasnije je u vladama koje je vodio Janez Drnovšek bio ministar unutarnjih poslova, te ministar za europske integracije.

Na zatvorske kazne u vezi sa slučajem trgovanja dionicama Petrola osuđeni su i braća Kristjan i Nastja Sušinski, u vrijeme kad je Bavčar vodio Istrabenz njegovi glavni financijski savjetnici.

Zbog sudioništva u špekulativnom trgovanju dionicama Petrola na prvom je suđenju zajedno s Bavčarom bio osuđen i nekadašnji direktor Pivovarne Laško (PL) Boško Šrot koji se već skoro dvije godine nalazi na izdržavanju kazne.

izvor: index.hr-917482