Istina o Arkanovom ubistvu

Istina o Arkanovom ubistvu

ISTINA O ARKANOVOM UBISTVU: Službene bilješke DB Srbije otkrivaju ko je naručio atentat

Ceca i Arkan venčanje

• Arkan mi je jednom prilikom rekao da je smenjivanjem Jovice Stanišića Marko Milošević postao novi šef i javne i DB MUP Srbije - navodi se u bilješci

Objavljeno: 27. avg 2016

Arkanovo ubistvo naredili su Slobodan Milošević, Mirjana Marković i njihov sin Marko, piše u službenim bilješkama Državne bezbednosti Srbije napisanim 18. januara 2000. godine, tri dana nakon što je komandant Srpske dobrovoljačke garde izrešetan u hotelu "Intercontinental".

Arkan je sa tri hica u glavu ubijen u hotelu "Intercontinental" 15. januara 2000., a u službenim bilješkama od 18. januara iste godine piše:

Sve sumnje Arkanove porodice i bliskih saradnika usmerene su na adresu Slobodana Miloševića i njegovog sina Marka. Poslednjih godinu dana Arkan se potpuno povukao i svu pažnju posvetio svom privatnom biznisu, otvarajući lanac pekara i poslastičarnica širom Beograda.

Umesto Arkana je Boško Radonjić (koji je nedavno uhapšen van zemlje) odrađivao poverljive podatke za DB. Njegov glavni pomagač bio je poznati kriminalac Šljuka. Radonjić i Šljuka su glavni ortaci Marka Miloševića, koji ih je uključio u sve svoje mutne poslove, od cigareta do droge.

Njih trojica su bili na dnevnoj vezi i javno su se družili i sastajali u Radonjićevom "Lotos baru" u Knez Mihailovoj ulici.

Miloševići
Miloševići

Zabilježena je i izjava Arkanovog prijetelja:

- "Arkan mi je jednom prilikom rekao da je smenjivanjem Jovice Stanišića Marko Milošević postao novi šef i javne i DB MUP Srbije" - navodi se u bilješci.

U prilog tome da su Miloševići naredili Arkanovo ubistvo operativci DB navode da je ljudima iz vrha SPS i JUL koji su bili bliski Ražnatovićevi prijatelji zabranjeno da porodici izjave saučešće.

Niko iz tadašnje vladajuće levice, niti iz vrha službe DB nije pozvao telefonom, a kamoli došao da izjavi saučešće Arkanovoj udovici. Pojedini Arkanovi prijatelji bliski vrhu SPS i JUL otkrili su da im skrenuta pažnja da se ni slučajno ne pojavljuju na Arkanovoj sahrani - navedeno je u službenoj bilješci DB.

Marko Milošević
Marko Milošević

Lider SRS i član Odbora za kontrolu Službi bezbjednosti Vojislav Šešelj za "Srpski telegraf" potvrdio je da su bilješke autentične. On kaže da je Arkan stradao jer je namjeravao da sarađuje sa Haškim tribunalom.

Tačno je sve što piše u beleškama DB, o tome sam i ja pisao u mojim knjigama, u ovom slučaju, Arkan se ponudio da bude ključni svedok protiv Slobodana Miloševića, u zamenu da se njegovo ime izbriše sa haških poternica.

Znam da su Arkan i Marko bili u sukobu, to nije tajna. Nikada nije utvrđeno da li je Arkan stradao zbog borbe oko prevlasti u podzemlju ili zbog tragičnih veza sa porodicom Milošević, mada je sva prilika da je u pitanju ovo drugo - smatra Šešelj.

izvor: slobodna-bosna.ba-36632

 

Trebaju mi sposobni razbojnici - KAKO JE DB KORISTIO PODZEMLJE

Ljubomir Magaš Zemunac
Ljubomir Ljuba Magaš Zemunac

Objavljeno: 23. jul 2015

Neposredan dokaz o interesovanju DB za kriminalce Radoslav Lukić Lule, svojevremeno načelnik Centra državne bezbednosti Beograd, dobio je još 1972, uoči odlaska predsednika SFRJ Josipa Broza Tita u posetu nekadašnjoj Zapadnoj Nemačkoj.

Prosleđena mu je depeša sa zahtevom da hitno proveri izvesnog Ljubu Zemunca.

Pošto u to vreme DB nije imao svoju evidenciju, Lukić je informacije potražio u beogradskoj policiji. Tek pošto se setio da je kao odredište pomenut Frankfurt, nedoumica je, uz pomoć žene koja je vodila evidenciju, rešena - to je onda Ljubomir Magaš.

Titovo putovanje

Ljuba Zemunac posle toga jeste bio angažovan, ali ne znam tačno na koji način. Najverovatnije je pre Titovog dolaska u Nemačku trebalo da u tamošnjem podzemlju proveri da li neko nešto sprema. Zauzvrat su naši mogli da garantuju da mu neće praviti probleme u traženju 'političkog' azila u Nemačkoj, jer je to bio jedini način da tamo legalno ostane. U to doba su se kriminalci angažovali isključivo po odluci države, prvo u užem krugu, pa se to prenosilo dole, državnoj bezbednosti. Za svakog od njih angažovana su trojica operativaca. Međusobno to nisu znali, svako je imao svoj segment rada, a isključivo je šef imao potpuni uvid u kompletne informacije i znao pravi razlog provere - ispričao je Lukić za Newsweek.

Trebaju mi sposobni razbojnici

Kako je država koristila, bolje reći zloupotrebljavala kriminalce, objasnio mi je inspektor beogradske policije koga je poznanik iz DB zamolio da mu za akciju u inostranstvu predloži dvojicu sposobnih razbojnika.

Pozvali su ih u DB i objasnili im da bi iz sefa u kući koji se nalazi u određenoj sobi iza slike na zidu trebalo uzeti poverljiva dokumenta i doneti ih ovde. U sefu su se još nalazili novac i nakit, ali to DB nije zanimalo, pa je taj plen trebalo da bude nadoknada njima dvojici za urađeni posao. Rekli su im da vlasnici kuće, bračni par, određenog dana neće biti u kući, da neće biti ni čuvara, već samo dva psa u dvorištu, koje će morati da ubiju. Kriminalci su upali u dvorište, ubili pse, ali u kući su naišli na čuvara i bez razmišljanja ga likvidirali. Međutim, i pored preciznog plana kuće koji su dobili u Beogradu i kompletne premetačine koju su izvršili, sef nisu uspeli da pronađu. Po povratku su ih u DB optužili da su upropastili dugo planiranu akciju, ali njihov katastrofalni neuspeh prošao je bez težih sankcija pošto su 'pokazali dobru volju da pomognu državi'. Ubicama čuvara ni na kraj pameti nije bilo da se DB poigrao s njima, niti su bili u mogućnosti da saznaju šta se zaista desilo. Dobijeni zadatak su, zapravo, u potpunosti obavili, iako toga nisu bili svesni. Nikakav bračni par nije bio vlasnik kuće niti je u njoj postojao sef, a kamoli važna dokumenta.

Skriveni tragovi

Navodni čuvar koga su likvidirali bio je pravi vlasnik kuće, emigrant koji je organizovao neprijateljske akcije uperene ka Jugoslaviji i jedina meta celog plana. Akcija DB je izvedena a da niko nije mogao da nasluti da ovdašnja tajna policija stoji iza ubistva, jer su sve činjenice s mesta zločina ukazivale na klasično razbojništvo.

Čak i da su kriminalci nešto zabrljali, da ih je strana policija otkrila tokom razbojništva ili nakon njega, ko bi im poverovao da su u pljačku krenuli u dogovoru sa jugoslovenskim DB, a imali su dosijee pune razbojništava!

izvor: srbijadanas.com