Govor mržnje u SDA

Govor mržnje u SDA

DF i Naša stranka osudile govor mržnje SDA: Predrag Kojović izvrijeđan zbog imena i prezimena

Bakir Izetbegović
Bakir Izetbegović

• Nakon glasanja na sjednici Skupštine Kantona Sarajevo kojim nije usvojen prijedlog odluke o izmjeni naziva Osnovne škole "Dobroševići" u Osnovna škola "Mustafa Busuladžić"... uslijedio je napad zastupnika Stranke demokratske akcije na zastupnike Marija Vukasovića i Predraga Kojovića

Objavljeno: 07. sep 2016

Naša stranka i Demokratska fronta osuđuju brutalni verbalni napad uperen protiv zastupnika isključivo na osnovu stavova koji oni zastupaju i njihovog imena i prezimena.

Na sjednici je Vukasović prije glasanja o preimenovanju škole iznio citate Mustafe Busuladžića iz perioda Drugog svjetskog rata, koji ukazuju na njegove problematične stavove u vezi sa Jevrejima, muslimanima i ženama, kao argumente protiv donošenja ove vrste odluke, posebno imajući u vidu da je riječ o javnoj odgojno-obrazovnoj ustanovi.

Zastupnik Kojović tom prilikom čak nije niti boravio u skupštinskoj sali, te je izvrijeđan isključivo zbog imena i prezimena, naveli su u saopćenju iz DF.

Kako smo mogli saznati bio je vrijeđanja na nacionalnoj osnovi. Nazivali su ih fašistima, komunjarama i protivnicima Bošnjaka.

Sjednica Skupštine Kantona Sarajevo je prekinuta nakon ovog incidenta. Zastupnici Naše stranke i DF napustili su sjednicu tvrdeći da su verbalno napadnuti u zgradi Vlade KS.

Demokratska fronta i Naša stranka neće tolerisati govor mržnje zastupnika iz Stranke demokratske akcije, kojim se širi strah, netolerancija i netrpeljivost prema drugom i drugačijem iz skupštinskih klupa, te se dovodi u pitanje sloboda izražavanja i pravo glasa, kažu iz DF, te skupa sa Našom strankom pozivaju da se smire tenzije, i zahvaljuju se kolegama koji su ovu vrstu ispada u zastupničkim tijelima osudili.

izvor: oslobodjenje.ba-179520