Hrvatska protjerala ruskog diplomata zbog špijunaže

Hrvatska protjerala ruskog diplomata zbog špijunaže

EKSKLUZIVNO Zbog špijunaže Hrvatska protjerala ruskog diplomata! Rusija uzvratila još žešće

Vladimir Putin Marionettist
Vladimir Putin

Objavljeno: 09. sep 2016 | M. Marković

Vlada Republike Hrvatske protjerala je člana ruskog veleposlanstva u Zagrebu zbog špijunaže, Rusija je uzvratila istom mjerom, odnosno još žešće jer je iz veleposlanstva RH u Moskvi protjerala hrvatskog diplomatskog predstavnika višeg ranga

Dok se Hrvatska sa Srbijom nateže oko kvazi špijuna Čede Čolovića, starog umirovljenika, koji je se nagodio s tužiteljstvom i pristao na tri godine zatvora, traje pravi špijunski rat Hrvatske s Rusijom u kojem se protjeruju diplomati na obje strane.

Nije nam poznato je li, i u kakvoj vezi, protjerivanje ruskog diplomata iz Zagreba s Čolovićevim uhićenjem i nismo skloni povjerovati u njihovu povezanost.

U kratkom roku od prijema informacije do objave teksta nismo uspjeli doznati sve relevantne informacije koje su nas zanimale. Pitanja smo uputili Vladi, Ministarstvo vanjskih poslova, ruskom veleposlanstvu u Hrvatskoj i na druge adrese.

Neslužbeno smo doznali da je protjerani agent radio za GRU (Glavnoye Razvedyvatel'noye Upravleniye) ruska vojnu tajnu službu, najmoćniju obavještajna zajednicu te zemlje.

Agent GRU je već napustio Hrvatsku (naš izbor u šali kaže da su umjesto njega došla dvojica) a predmet interesa ruske vojne obavještajne zajednice bio je NATO savez, Ured predsjednice, Vlada RH i političke stranke u Hrvatskoj. S naglaskom na kadrovska strukturu.

Nakon što je Vlada RH protjerala člana ruskog veleposlanstva zbog špijunaže u Moskvi su odlučili uzvratiti, što je uobičajeno u diplomatskim odnosima, ali Rusi su odlučili posegnuti za višom razinom pa je u Moskvi persona non grata postala gospođa N. inače vojni attache RH u Rusiji

Informaciju o protjerivanje ruskog diplomata primili smo samo tri dana nakon žestokog, nepimjerenog i nimalo diplomatskog istupa ruskog veleposlanika u Hrvatskoj Anvara Azimova, koji s visoka Hrvatskoj pokušava dijeliti lekcije. Ili je možda protjerivanje ruskog špijuna iz Hrvatske upozorenje Azimovu da snizi ton i prestane se ponašati kao su ovo 70-e godine, kad su ruski veleposlanici kadrovirali zemljama komunističkog bloka, a dijelom i u tadašnjoj Jugoslaviji.

Inače Hrvatska i Rusija mogli bi imati mnogo bolju gospodarsku suradnju nego je ona trenutno i t je ruski veleposlanik Azimov u pravu. Robna razmjena je oko 900 milijuna dolara, a mogla bi doseći do tri milijarde dolara.

Na ruskom tržištu tradicionalno je dobro afirmirana hrvatska farmaceutska industrija i graditeljstvo, a dobru suradnju ostvaruju proizvođači strojeva i opreme. Primjerice 'ruski' roboti koji su razminirali Palmiru u Siriji su Made in Croatia, prozvedeni u pogonima DOK-ING-a

Velike šanse postoje i u proširenju trgovine prehrambenom industrijome, posebno u segmentu zdrave hrane, no sankcije EU Rusiji zaustavile su taj rast.

izvor: maxportal.hr

 

Razbijena ruska ćelija

Nakon dojave od strane danske Forsvarets Efterretningstjeneste FE, ruski špijun protjeran iz Zagreba!?

• Rusi definitivno nisu očekivali da će ih u Republici Hrvatskoj provaliti danski Forsvarets Efterretningstjeneste FE i njihovu aktivnost dojaviti hrvatskim Vlastima - pojašnjava nam C.Z. te naglašava "kako je ovo udarac od kojeg se Rusi neće dugo oporaviti"

Objavljeno: 10. sep 2016

Republika Hrvatska službeno je prognala neimenovanog ruskog diplomata zbog špijunaže. Ovaj političko-obavještajni događaj dugo je skrivan od hrvatske i svjetske javnosti, prenosi danas Večernji list sutrašnji 24 sata u tiskanom izdanju.

Navodno doznaju iz neslužbenih, ali dobro upućenih izvora, kako je zasad neimenovani Rus, stacioniran u Zagrebu razotkriven u aktivnostima koje nisu spojive s njegovim deklariranim diplomatskim statusom. Putem službenih kanala Ministarstva vanjskih i europskih poslova zamolili su ga da napusti teritorij Republike Hrvatske.

O svemu je obaviještena Vlada i Ured predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović.

Iz Moskve je potom stigao odgovor. Kako saznajemo, uzvratili su istom mjerom. Prognali su zaposlenika MVEP iz veleposlanstva Republike Hrvatske u glavnom gradu Ruske Federacije. Njegov identitet nije objavljen.

Ruskim obavještajnim službama Republika Hrvatska je odavno postala jako zanimljiv cilj i to prvenstveno zbog činjenice da je RH postala punopravni korisnik najvažnijih i najtajnijih podataka Europske unije i NATO saveza.

U Republici Hrvatskoj, saznajemo, od strane Ruske Federacije djeluju agenti dviju sigurnosnih službi. Prema podacima iz izvora bliskih tajnoj obrambenoj vojnoj službi Kraljevine Danske (Forsvarets Efterretningstjeneste, skraćeno FE), ali i NATO savezu, u Republici Hrvatskoj povremeno ili stalno djeluju agenti dviju ruskih sigurnosnih službi: GRU i SVR.

SVR je vanjska obavještajna služba, a naslijedila je sovjetski KGB, točnije, njegov Odjel za operacije u inozemstvu, dok je GRU ruska vojna obavještajna služba pri glavnom stožeru vojske Ruske Federacije.

I SVR i GRU šalju svoje pripadnike u ruske diplomatske misije po svijetu, pa tako i u Republiku Hrvatsku, no, jasno, problem se pojavi onda kad protivnička strana, u ovom slučaju Republici Hrvatskoj saveznička FE iz Kraljevine Danske takve ruske tobože diplomatske osobe zatekne u aktivnostima koje su direktna zlouporaba njihova diplomatskog statusa.

Naš portal je o ovom slučaju otkrivanja ruskog obavještajca od strane danske FE informiran od nekadašnjeg (danas umirovljenog) agenta u službi britanske obavještajne službe, a riječ je o osobi CZ kojem s razlogom ne navodimo ime, inače rođenom Zagrepčaninu koji se školovao u Londonu, a u vrijeme SFRJ je radio za Anglo-američke službe na rušenju komunizma u bivšoj državi.

Ono što mnogi u Republici Hrvatskoj ne znaju (makar je ta vijest poprilično stara, provjerena i poznata agenturama) jest to da u ime NATO i EU (čija je Republika Hrvatska članica) dakle, rad hrvatskih obavještajnih službi odnedavno, pored Amerikanaca, nadgledaju Danci, a prije njih su to radili Britanci i Nijemci koji su se "preselili" nadgledati istočnije.

Rusi definitivno nisu očekivali da će ih u Republici Hrvatskoj provaliti danski FE i njihovu aktivnost dojaviti hrvatskim Vlastima - pojašnjava nam CZ te naglašava - kako je ovo udarac od kojeg se Rusi neće dugo oporaviti, makar mi i Danci imamo još nekih saznanja o njihovu djelovanju, te o nekim, danas ne osobito utjecajnim domaćim ljudima koje su Rusi 2000-ih godina vrbovali (a kojih su se Rusi riješili jer su dotični otkriveni i obilježeni). Bili su nekad članovi HNS Vesne Pusić, no, o tome današnje vodstvo HNS nema pojma, ali, sve u svoje vrijeme - pomalo zagonetno zaključuje stanoviti gospodin CZ.

Bilo kako bilo, ruska obavještajna čelija je razotkrivena i razbijena u Zagrebu i teško da će više predstavljati nekakvu opasnost, ali, valja biti i dalje na oprezu i pratiti situaciju.

Zasad, hrvatski i EU/NATO interesi su definitivno zaštićeni.

izvor: direktno.hr-60931