Zoran Milanović je dijete tuđmanizma

Zoran Milanović je dijete tuđmanizma

Milanović je dijete tuđmanizma koje je upropastilo SDP

Davor Gjenero
Davor Gjenero

Objavljeno: 10. sep 2016 | Nihad Hebibović

:: Govorili ste prije par mjeseci da ako se u Hrvatskoj prijevremeni izbori održe na ljeto da će HDZ biti u prednosti, ali ako se održe na jesen, SDP će biti u prednosti. Ko je sada noć uoči izbora u prednosti? Ima li SDP prednost?

Ne, zato što prednost koju je SDP imao, gospodin Milanović je potpuno uništio. SDP se jako promijenio kao stranka, postao je stranka koja koketira sa nacionalizmom i radikalizmom isključivo zbog ponašanja Milanovića. Milanović je i unutar svoje koalicije uspostavio izrazito autoritarne odnose, pa se niko ni od koalicijskih partnera ne oslanja na njegove iracionalne poteze.

Čak i Vesna Pusić koja je politički najjača osoba unutar te koalicije vrlo nježno se referira na ono što je Milanović izgovarao o Srbiji i ono što mene posebno boli o BiH, ali i groznih rečenica o EU te pokazao da ne poznaje načela funkcioniranja EU.

Zoran Milanović
Zoran Milanović

S druge strane, novi šef HDZ se ponaša vrlo umjereno i pristojno, korak po korak potiskuje nacionalističke radikale u toj stranci i vuče je prema političkom centru a to je vrlo težak posao s obzirom na tešku situaciju koju je zatekao ali ipak je nešto u tome smjeru već napravljeno.

Zbog toga sada imamo situaciju da su izgledi za pobjedu oba politička bloka izjednačeni. Moguće je da će SDP-ova koalicija osvojiti koji madat više ali na koncu će zastupnički klub HDZ biti najveći, što znači da će HDZ biti relativni pobjednik izbora. SDP izlazi na izbore u koaliciji sa još tri stranke dok HDZ nastupa samostalno.

Druga velika razlika u odnosima snaga jeste što su u onom trenutku prije tri mjeseca manjinski zastupnici, njih osam, nakon ispada Milanovića napustilo SDP-ovu stranu, to jest uspostavili su ekvidistancu prema oba politička bloka i nemaju problema u eventualnoj političkoj saradnji sa gdinom Plenkovićem.

I na kraju unatoč tome što je HDZ iracionalno srušio koaliciju sa MOST-om, treba biti svjestan da je MOST konzervativna politička organizacija, bliža HDZ nego SDP i oni će partnera tražiti sukladno sa svojim politčkim vrijednostima, tako da je veća vjerovatnost da će postizborno oni koalirati sa HDZ-om.

:: Šta nam govore Milanovićeve izjave o političkoj atmosferi u Hrvatskoj. Da li je šef jedne lijeve političke partije morao svoj politički diskus skrenuti toliko u desno kako bi ušao u ravnopravnu izbornu trku?

To vam je kriva procjena, radi se samo o tome da Milanović nikada nije spadao ljevici. On je čovjek koji se slučajno zatekao na lijevoj strani političke arene a on je oduvijek pravo djete tuđmanizma, čovjek koji je odrastao na Tuđmanovim vrijednostima u obitelji koja je tipična HDZ-ovska obitelj.

Njegov otac je bio komunistički funkcioner da bi 1989.god istupio iz Saveza komunista, 90te je već bio u HDZ i postao njihov funkcioner i pomoćnik ministra.

Nakon toga dijete je zaposlio u Tuđmanovoj diplomaciji i mali je funkcionirao kao tipičan produkt HDZ-ovog pomladka, a ond je preskočio na drugu stranu i osvanuo u SDP-u i stjecajem nesretnih okolnosti postao predsjednikom te stranke. Taj dečko nikako nije dečko sa ljevice. On sad zastupa samo svoje vrijednosti.

Istovremeno u Hrvatskoj taj balon nacionalizma koji je postojao u nazad godinu dana se ispuhao i HDZ se ogradio od desnih radikala kako u unutar stranke tako i onih koji su im bili koalicijski partneri. Njih su u HDZ "pustili niz vodu" i u kampanji su se bavili političkim centrom a ne nacionalističkim političkim poljem.

Jedini koji je zaoštravao nacionalizam je Zoran Milanović i zbog toga je upropastio poziciju SDP - koji nekoć nije bio nacionalistički i koji po svojoj strukturi ne može preoteti HDZ-ove glasače.

:: U dijaspori je već počelo glasanje. Vjerujem da ćete se složiti kako će glasovi i ovaj put kao i do sada, tradicionalno otići HDZ.

To više nije onako velik utjecaj na izborni rezultat kao ranije jer prije 2000.godine glasovima hrvatskih građana koji nemaju prebivalište u Hrvatskoj bilo je zagarantirano 12 mjesta u saboru. Nakon toga broj mjesta je ovisio o tome kakav je bio odaziv na izbore, prije svega u BiH. Broj mandata je varirao oko tri-četiri.

Pred pristupanje Hrvatske EU, 2010. je napravljena promjena Ustava i prešlo se na drugi sistem po kojem se iz tzv dijaspore biraju tri zastupnika i ta tri zastupnika redovito pripadnu HDZ-u.

Ovaj put neki smatraju da HDZ ima konkurenciju jer gospodin Glasnović je na prošlim izborima zahvaljući preferencijalnim glasovima ušao u parlament iz dijaspore i sada nastupa u ime koalicije pravaških stranaka. Međutim treba znati da je Glasnović dobio preferencijalne glasove kada je bio kandidat na listi HDZ.

Ne čini mi se da bi iko drugi mogao preoteti ijedno od ta tri tradiocionalna mjesta koja obično dobije HDZ.

:: Prošli izbori ponudili su iznenađenje u vidu MOST-a. Da li je sada moguće ikakvo iznenađenje?

Ne možemo govoriti o iznenađenju. Teško je vjerovati da će se pojaviti neko ko je izvan trenutne podjele karata ali postoje određene neizvjesnosti. Ne znamo kakav će biti izborni rezultat MOST-a. Oni mogu osvojiti između 8 i 12 mandata a može se dogoditi da bitno podbaci i da onda potpuno drugačije artikulira cijela postizborna dinamika. U tome slučaju HDZ bi se našao u nepovoljnoj poziciji.

Neizvjesno je koliko će mandata osvojiti Živi zid koji nije politička stranka nego više antikapitalistički protestni pokret. Glasovi koje oni osvajaju politički su neupotrebljivi jer neće u koaliciju niti sa HDZ-om niti SDP-om. Njihovi eventualni mandati neće biti dio većine od 176 mandata koja se mora uspostaviti da bi vlada prošla u parlamentu i da bi se formirala većina.

Također neizvjesno je da li će u parlament ući i skupina splitskih intelektualaca oko stranke Pametno. Ako uđu odnosit će mandate SDP-u ali će isto tako poslije izbora biti spremni na koaliciju sa SDP-om. Ali ni oni ne mjenjanju dinamiku.

Također sa Glavašem niti "ljevica" niti desnica ne može postizborno koalirati, bez obzira osvojio on jedan, dva mandata ili nedaj Bože više. HDZ sa njima ne želi koalirati. Milanovićev SDP ovakav kakav jeste bi želio ali u tome slučaju Milanović gubi podršku svog partnera sa liste HNS, tako da to realno nije moguće jer bi zbog te saradnje izgubili barem deset mandata.

izvor: vijesti.ba-323803