Bh. Hrvati - dijaspora ili ne

Bh. Hrvati - dijaspora ili ne

Dijaspora ili konstitutivan narod ili oboje?

Dodik - Čović
Dodik - Čović

• Tijekom izbora u Hrvatskoj bh. Hrvati, jedan od tri konstitutivna naroda u BiH, nakratko postaju hrvatska dijaspora s hrvatskom osobnom iskaznicom

Objavljeno: 11. sep 2016 | Vera Soldo

U Republici Hrvatskoj 11. rujna održat će se prijevremeni izbori za Hrvatski sabor. Tri saborska zastupnika birat će se i u XI. izbornoj jedinici, tzv. dijaspori i to bez obzira na broj birača. Ove godine, a kako je potvrdilo Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Sarajevu, za glasovanje se prijavilo 34.848 hrvatskih državljana s prebivalištem u BiH.

Dijaspora ili konstitutivan narod ili oboje? Mnogima je odgovor na ovo pitanje nejasan, a ni sami Hrvati nemaju usuglašeno mišljenje žele li biti konstitutivan narod u domovini BiH ili samo hrvatska dijaspora - ako mogu biti, bili bi oboje.

Širokobriježanin Drago Martinović je jedan od skoro 35 tisuća glasača i ima jednostavan odgovor zašto će u nedjelju doći u hrvatski konzulat u Mostar i glasati:

Nadam se da će to pridonijeti da bh. Hrvati budu više zastupljeni u političkom životu u Hrvatskoj ali i da se učini više za ravnopravnost Hrvata u BiH. Suvišna su pitanja trebaju li Hrvati iz BiH glasovati ili ne na izborima u Hrvatskoj ili jesu li više lojalniji BiH ili Hrvatskoj. Ne bi se trebalo vrijeđati Hrvate jer su oni više puta dokazali i svoju lojalnost osnutku i opstanku BiH, dok je istodobno i činjenica da smo, kao narod, povezani i s Hrvatskom - kaže Martinović za DW.

On pri tom tvrdi da bi Hrvati iz BiH trebali imati više saborskih mjesta u Hrvatskoj, primjerice 12 kao nekada, a ne samo tri i to "fiksna".

Glas Hrvata iz BiH

I Ivica Lavrić, umirovljenik iz Mostara također će nedjelju provesti čekajući da ubaci svoj listić u glasačku kutiju. On je uvjeren da se preko saborskih zastupnika iz BiH u Hrvatskom saboru treba čuti i glas Hrvata iz BiH:

Uvijek glasujem i glasovat ću i na ovim izborima. Ove godine sviđaju mi se stavovi s neovisnih lista i glasovat ću za njih jer smatram da oni mogu zastupati interese Hrvata u BiH. Ovi što su bili do sada - to nisu činili - komentira ovaj umirovljenik za DW zaključujući da to ne znači da "manje voli BiH od Hrvatske".

Na pitanje zašto glasuje, kratko odgovara:

A, zašto ne bih glasovao kada na to imam pravo?

Prevareni i od Hrvatske ali i od BiH

No, mladi novinar Velimir Begić iz Posušja ima nešto drukčije mišljenje. On smatra da su Hrvati iz BiH često bili prevareni kada je u pitanju odnos prema Hrvatskoj i da se to se događa i u ovoj kampanji:

I sada se govore rečenice tipa "mi smo jedan narod s dvije strane granice" ili "mi Hrvati imamo dvije države i jednu domovinu". Češće izgleda da Hrvati iz BiH nemaju ni države ni domovine! - kaže ovaj bh. Hrvat za DW.

On pojašnjava da BiH veliki broj Hrvata ne smatra previše svojom što se, kako kaže, posebno vidi na sportskim natjecanjima i navijanju za Hrvatsku i BiH, kada se zbog dužine imena države, često skrati u "Bosna":

S druge strane, često su ignorirani u sarajevskim institucijama vlasti i medijima, pa im ostane praćenje hrvatskih medija - drži ovaj novinar.

Zašto je Hrvatska izbor mnogim bh. građanima hrvatske nacionalnosti on opravdava i praktičnošću:

Uz Hrvatsku su bh. Hrvati emotivno vezani jer su sudjelovali u obrani od agresije. Hrvati iz BiH igraju u hrvatskim reprezentacijama, imaju hrvatske putovnice jer im je praktičnije putovati, govore istim jezikom... Na neki način ispada da su lojalniji Hrvatskoj nego BiH, pa će i ovog vikenda pohrliti na glasovanje, umjesto da se brinu tko će od 2. listopada odlučivati o njihovoj sudbini - nakon izbora u BiH.

Hrvati su jednako lojalni objema državama, ali s hrvatskom putovnicom je lakše

Dvije Mostarke, Sanja Bjelica Šagovnović, srpske nacionalnosti i Amna Popovac, nevladina aktivistica i bošnjakinja s hrvatskom putovnicom, ne vide ništa neobično u odluci mnogih Hrvata iz BiH da glasuju na izborima u susjednoj Hrvatskoj jer im to omogućuju ustavi i zakoni.

Hrvati to svoje pravo konzumiraju. Što se tiče lojalnosti, rekla bih da većina Hrvata u BiH Hrvatsku doživljava kao svoju državu i možda više voli nego BiH. A zašto je to tako, široka je tema. Možda bi situacija bila drukčija da se Hrvati u BiH osjećaju komotnije i ravnopravnije - drži Bjelica Šagovnović.

Po riječima Amne Popovac učešćem u izborima u Republici Hrvatskoj, Hrvatima u BiH se obećava "zaštita nacionalnih interesa", iako to, kako ona tvrdi, uglavnom završava "zaštitom privatnih interesa" pojedinaca:

Hrvatska je u usporedbi s BiH puno uređenija država, pri tom članica EU, i Hrvati, jednako kao i dio Bošnjaka, koji imaju državljanstvo Republike Hrvatske, se zbog te uređenosti ponekada "okreću" prema Hrvatskoj. No, smatram da su Hrvati iz BiH podjednako lojalni i BiH i Hrvatskoj i da obje države smatraju svojima, samo je s hrvatskom putovnicom lakše putovati i naći posao u Europi - zaključuje ona.

Član Predsjedništva jedne, glasuje na izborima druge države

Dragan Čović
Dragan Čović

Politička analitičarka Ivana Marić, Hrvatica iz Sarajeva, za DW kaže da izborni rezultati iz BiH pokazuju da se skoro 100% bh. Hrvata, koji glasuju na hrvatskim izborima, odlučuje za HDZ Hrvatske:

Iako se ne radi o velikom broju glasova, nekada su glasovi iz BiH bili presudni u odlučivanju izbornog pobjednika. Predsjednik HDZ BiH i sam glasuje na hrvatskim izborima. Mnogi u tome vide paradoks jer član Predsjedništva jedne države glasa na izborima u drugoj državi, što nije uobičajena praksa u svijetu.

Da bi uzvratili uslugu za podršku, HDZ Hrvatske se redovito miješa u izbore u BiH i Hrvatima poručuje da je njihov jedini predstavnik i jedini pravi izbor upravo HDZ BiH - komentira ona.

I ona ima hrvatsko državljansto i pravo za glasanje, ali nikada ga do sada nije iskoristila:

Izborno pravo trebali bi imati samo ljudi koji imaju prebivalište jer će ta vlast imati izravan utjecaj na njihov život. Ne želim da drugi meni biraju vlast, pa tako ni ja drugima ne želim birati vlast - zaključuje ona.

Zašto glasuju - nije potpuno jasno

Velimir Begić, novinar iz Posušja
Velimir Begić, novinar iz Posušja

Ipak, nedjelja i ponedjeljak za mnoge Hrvate u BiH bit će dani kada će glasovati u nekom od 34 glasačka mjesta u Mostaru, Sarajevu, Tuzli ili Banja Luci i birati tri od ukupno 151 saborskog zastupnika:

Nije potpuno jasno zašto je to tako, posebno kada se u obzir uzme da nitko od tih zastupnika u Hrvatskom saboru iz XI. Izborne jedinice nije napravio ništa, ili je napravio zanemarivo malo za Hrvate u BiH, dok se nakon svakih izbora "sipa drvlje i kamenje" po bh. Hrvatima s hrvatske ljevice da tobože biraju predstavnike. HDZ se tih Hrvata i BiH sjeti samo pred izbore - zaključuje Velimir Begić, mladi novinar s početka priče o hrvatskoj dijaspori, pa makar i na dva dana.

izvor: dw.com-19539460