Srbija je prva po odlivu mozgova

Srbija je prva po odlivu mozgova

DRAMATIČAN APEL PREDSJEDNIKA SANU: "Srbija je prva po odlivu mozgova, uskoro ćemo ostati bez pameti!"

Vule i Vole - Aleksandar Vučić i Vojislav Šešelj
Vule i Vole - Aleksandar Vučić i Vojislav Šešelj

• Predsjednik Srpske akademije nauka i umetnosti SANU Vladimir Kostić upozorio je da je Srbija prva na svijetu po "odlivu mozgova" i dodao da bi za 10 do 15 godina moglo da dođe do ozbiljnog deficita raspoloživih resursa sa visokim obrazovanjem

Objavljeno: 27. avg 2016

- Određeni podaci ukazuju na scenario: više mjesta nego studenata, a manje studenata nego što nam je potrebno za razvoj. Jedna od posljedica je trka za studentima, s obzirom na to da je to osnov finansijske sigurnosti visokoškolskih ustanova. A šta je s kvalitetom? - upozorio je Kostić u intervjuu za Novi magazin.

On je podsjetio da je prema PISA testiranju iz 2012. godine 45,5 odsto učenika u Srbiji funkcionalno nepismeno, dok je svega dva odsto učenika blo u najvišoj kategoriji i da to, svakako, nije krivica učenika.

Kostić je kao problem naveo kvalitet nastavnika, jer su kriterijumi napredovanja niski i nespecifični, ali i kako se izrazio "nerazumnu ekspanziju visokoškolskih ustanova".

- Na primjer, 2000/2001. kod nas je bilo 86 fakulteta, a deceniju kasnije 236 (209 državnih i 27 privatnih), sa 1.228 studijskih programa. Pored toga, 2010. godine samo lista naziva menadžera sadrži 25 naziva koje tržište rada ne prepoznaje. Tužan zaključak: manjak kompetentnih nastavnika... Dramatičan je skok odbranjenih doktorskih disertacija: od 206 u 2007, do 770 (374 odsto!) 2012. godine - naveo je on.

Prvi čovek SANU je podsjetio da je u skorom izveštaju Svjetskog ekonomskog foruma Srbija na prvom mjestu u svijetu po "odlivu mozgova", odnosno odlasku stručnjaka na rad u druge zemlje, dok je po kapacitetu za inovacije na 132. od 140 zemalja obuhvaćenih istraživanjem.

- U odnosu na broj ljudi sa višom ili visokom školom popisanih 1971. godine, udio najobrazovanijih u 'spoljnomigrantskom kontingentu' Srbije na kraju prve decenije 21. vijeka uvećan je za više od 11 puta! - rekao je Kostić.

On je ocijenio da je, zbog toga, potrebno unijeti mnoge izmjene poput preispitivanja dimenzija sistema, sprečavanja pogrešnog usmjeravanja mladih ka oblastima koje nisu potrebne za razvoj Srbije, uvođenja sistema nacionalnog rangiranja svih visokoškolskih institucija i podizanja kvaliteta doktorskih studija.

Takođe je neophodno ujednačavati kriterijume za izbor nastavnika nezavisno od ustanove, uključiti inostrane univerzitete u sistem evaluacije na različitim nivoima o omogućiti recipročnu migraciju iz univerziteta i u njega, kao mobilnost nastavnika i studenata unutar same Srbije.

izvor: slobodna-bosna.ba-36587