I Bakir se upisao u Đikane

I Bakir se upisao u Đikane

Za Rječnik sa "đikanima" koji vrijeđa Srbe 10.000 KM iz budžeta

Da li Izetbegović podrškom autoru rječnika podržava odnos prema Srbima u BiH

Bakir Izetbegović
Bakir Izetbegović

• Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović dao je iz budžetske rezerve 10.000 KM autoru skandaloznog "Rječnika bosanskog jezika" Dževadu Jahiću, koji je u svom "djelu" iznio najcrnje uvrede na račun Srba, piše "Glas Srpske"

Objavljeno: 13. sep 2016

Izetbegović je odluku o korišćenju novca tekuće rezerve iz budžeta institucija BiH, koja bi po pravilu trebalo da služi za vanredne situacije i nepredviđene troškove, donio prošlog mjeseca.

Na Jahićevoj listi skandaloznih riječi je i "đikan" za koju je u rječniku naveo tmačenje - "seljačina, neotesani mladić, obično pravoslavac brđanin, stočar, čobanin, bosanski pravoslavac četničkog porijekla koji je genetski četnik".

Poslanik SNSD u Predstavničkom domu parlamenta BiH Dušanka Majkić kaže da je skandalozno da novac iz budžeta koji pune i građani Republike Srpske odlazi za promovisanje uvreda srpskog naroda.

Ona je dodala da je loše što se članovi Predsjedništva BiH jedan drugom ne miješaju u posao kada je riječ o raspodjeli budžetske rezerve, te da su srpski predstavnici u Savjetu ministara BiH trebali pokrenuti pitanje zabrane skandaloznog rječnika.

Srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić izjavio je da Izetbegović mora da kaže zašto je dao novac Jahiću, te da takvi potezi sigurno ne doprinose pomirenju u BiH.

"Nažalost, nema mehanizma da se to spriječi", rekao je Ivanić.

Lingvista Miloš Kovačević kaže da se postavlja pitanje da li Izetbegović podrškom autoru rječnika podržava odnos prema Srbima u BiH kao neravnopravnom narodu.

"To je logično pitanje ako se zna da rječnik čiji je autor Jahić ima negativan odnos prema srpskoj kulturi i istoriji i da na potpuno iskrivljen i sarkastičan način prikazuje pojedine pojmove koji nemaju nikakve veze sa jezikom, ali imaju sa jezikom mržnje", rekao je Kovačević.

izvor: atvbl.com

 

Poziv Incku da zabrani Jahićev "Rječnik bosanskog jezika"

Dževad Jahić
Dževad Jahić

Objavljeno: 14. sep 2016

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta pozvao je visokog predstavnika u BiH Valentina Incka da zatraži od nadležnih institucija da zabrane upotrebu "Rječnika bosanskog jezika" autora Dževada Jahića u kome su iznesene teške uvrede na račun Srba.

Linta je najoštrije osudio odluku predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića da ih budžetske rezerve izdvoji 10.000 KM autoru skandaloznog rječnika, navodeći da je to još jedan dokaz da Izetbegović ne želi pomirenje, već da podržava one snage u svom narodu koje šire mržnju prema Srbima.

Predsjednik Saveza Srba iz regiona pozvao je Incka da javno osudi odluku Izetbegovića da podrži "srbomrsca i šovinistu DŽevada Jahića".

"Strašna je činjenica da navedeni rječnik nije mogao da izađe bez podrške brojnih Jahićevih kolega, kao i Ministarstva prosvjete. Krajnji cilj ratno-huškačke retorike bošnjačkih lingvista, istoričara i drugih naučnih i javnih ličnosti je da se Republika Srpska sistematski ocrni kao zločinačka tvorevina koju su osnovali zli četnici i četnikuše", ocijenio je Linta.

Prema njegovim riječima, sljedeći korak u njihovom planu je ukidanje Republike Srpske i stvaranje unitarne i islamske BiH bez ili sa što manje Srba.

U samom osvrtu na Jahićev "rječnik", Linta je podsjetio da se u njemu ne može naći riječ "ustaša", dok je termin "četnik" podrobno objašnjen.

"U Jahićevom 'rječniku' nema riječi 'ustaša', a 'četnik' je predstavljen kao pripadnik srpske vojske koja je kroz istoriju počinila velike zločine nad bošnjačkim stanovništvom, dok je 'četnikuša' - 'pripadnica srpske vojske', ali i 'Srpkinja u Bosni sklona nacionalnoj izdaji'", naveo je Linta.

izvor: atvbl.com