Rusija oborila avion predsjednika Kačinjskog

Rusija oborila avion predsjednika Kačinjskog

Poljska dokazuje da je Rusija oborila avion predsjednika Kačinjskog

Vladimir Putin
Vladimir Putin

Objavljeno: 13. sep 2016

Poljsko tužiteljstvo odlučilo je da, protiv volje dijela rodbine, ekshumira i ponovo pregleda posmrtne ostatke žrtava avionske nesreće 2010. godine u Smolensku, na zapadu Rusije, nastojeći dokazati je avion namjerno oboren.

Četiri porodice su, prema nezvaničnim informacijama već obaviještene, a odluku o ekshumaciji je donio šef specijalnog tima za novu istragu pada aviona Marek Pašonek.

U toj nesreći poginuli su predsjednik Poljske Leh Kačinjski i 95 članova državne i vojne delegacije, te posada aviona.

Pašonek je u martu preuzeo istragu od Vojnog tužiteljstva, prema nalogu novih poljskih vlasti konzervativne stranke "Pravo i Pravda", brata blizanca pokojnog predsjednika Jaroslava Kačinjskog koji želi da dokaže da je Rusija izvršila atentat na njegovog brata.

Pašonek je tada rekao da ekshumacija neće biti jer nisu potrebne.

Jesu li Rusi lažirali medicinsku dokumentaciju

Sada je, međutim, zbog toga što su nađene greške u navodno 90 odsto ruske medicinske dokumentacije koja je pratila tijela žrtava, odlučio da ekshumacija ipak bude obavljena, i to protiv volje porodica, osim u slučaju šest žrtava koje su već bile ekshumirane, jer su zamenjena tijela ili na zahtjev porodice.

Pašonekov tim se radi ponovne obdukcije povezao sa uglednim institutima u Evropi, koje međutim nije imenovao.

Lider poljskih vladajućih konzervativaca Jaroslav Kačinjski zajedno s ministrom odbrane Antonijem Maćerevičom od početka odbija zaključke zvanične, kako ruske tako i poljske istrage nesreće, da se avion srušio jer su piloti pod pritiskom da predsjednik Kačinjski ne smije da kasni na važnu komemoraciju streljanim poljskim oficirima u Katinskoj šumi, pokušali da u nemogućim uvjetima, po gustoj magli, slete na loše opremljen vojni aerodrom u Smolensku.

Pristalice teorije zavjera imaju svoje viđenje

Kačinjski i Maćerevič i njihove pristalice svakog mjeseca od nesreće 10. aprila 2010. godine dolaze pred Predsjedničku palatu u Varšavi zahtijevajući da se kaže to što oni smatraju: da su avion navodno oborili Rusi prema nalogu predsjednika Vladimira Putina, kako bi se riješili neugodnog poljskog predsjednika, i da je tadašnji poljski premijer Donald Tusk u dogovoru s Putinom krio taj atentat.

Međutim, mnogo je kontroverzi u vezi nesreće, pa se i same pristalice teorije zavjera ne mogu dogovoriti zbog na koji način je avion oboren. Njihove teorije variraju od pogrešnog navođenja aviona do toga da je u njemu eksplodirala bomba.

"Jaroslav Kačinjski je donio odluku da njegov brat leti u Smolensk. Vjerovanjem u svoju izmišljotinu o atentatu, ponaša se u skladu s odbrambenim psihološkim mehanizmom. Teško je živjeti kada je savjest opterećena odgovornošću za to što se desilo", kazao je o novoj istrazi koja traži dokaze o atentatu tadašnji šef poljske diplomatije Radoslav Šikorski.

izvor: bhrt.ba