BiH uvozi sve osim zraka

BiH uvozi sve osim zraka

NAMJERNO SE UNIŠTAVA DOMAĆA PROIZVODNJA: Stotine milijuna BiH ulaže u inozemnu poljoprivredu

Bakir Izetbegović
Bakir Izetbegović

Objavljeno: 14. sep 2016 | M. Osmović

Samo u prvom polugodištu ove godine za uvoz voća i povrća BiH je izbrojala više od 120 milijuna maraka. Taj podatak svjedoči da naša zemlja ulaže u inozemnu poljoprivrednu proizvodnju - a svoju vlastitu uništava.

Uvozi se najviše onoga što se proizvodi u BiH. Podaci Vanjskotrgovinske komore BiH kažu da je u prvih šest mjeseci na uvozni paradajz, uglavnom iz Turske, potrošeno 10,5 milijuna maraka, luk najviše iz Nizozemske 4,4 milijuna KM. Za krastavce koji se uglavnom uvoze iz Italije plaćeno je 1,4 milijuna, za paprike 3,7 milijuna a uglavnom se uvozi iz Srbije i Hrvatske...

Iz Poljske i Belgije uvezeno je najviše jabuka i krušaka i za njih je ukupno plaćeno 1,5 milijuna, a za lubenice iz Turske 1,3 milijuna mraka.

Na uvoz voća i povrća kojeg se u BiH može sasvim dovoljno proizvesti, čak i za izvoz, vlasti svih razina gledaju blagonaklono što upućuje na zaključak da su pod kontrolom moćnih lobija.

Vanjskotrgovinska komora BiH stalno apelira i poziva nadležne institucije da poduzmu mjere kako bi se zaštitila domaća proizvodnja, ali bez ikakvog efekta. Nema prolaza ni za zahtjeve da se uvedu stroge kontrole i shodno njihovim rezultatima sankcioniraju uvoznički lobiji.

Porijeklo proizvoda

Bakir Izetbegović - Recep Tayyip Erdoğan
Bakir Izetbegović - Recep Tayyip Erdoğan

Lobiji i oni koji za njih rade kontroliraju i pijace u svim većim mjestima pa se na njima inozemno voće i povrće prodaju kao domaće. Zbog toga Vanjskotrgovinska komora BiH traži od nadležnih da krenu u akciju utvrđivanja porijekla poljoprivrednih proizvoda, ali uzaludno. Uglavnom na ovo stiže odgovor da je kvaliteta proizvoda kontrolirana i da je na visokoj razini.

Domaći proizvođači voća i povrća već godinama podnose zahtjeve državnim vlastima da uvedu prelevmane, odnosno posebne carine na uvozne poljoprivredne proizvode makar tokom sezone kako bi se ono što oni proizvedu prodalo, ali ni od toga nema ništa. Nema čak ni najava da bi do toga moglo doći niti BiH ima jedinstvenu strategiju razvoja poljoprivrede.

A kakva je situacija, pokazuje primjer iz prošle godine kada je uvezeno pekarskih proizvoda za gotovo 26 milijuna maraka. Kiovedeniflu, kruh, zemičke i ostali pekarski proizvodi kupovini su i u Iranu, Tajlandu, Tajvanu i prodaju u BiH i to je nastavljeno i u ovoj godini.

Zbog situacije u koju su poljoprivrednike i uopće svi koji bi se bavili proizvodnjom voća i povrća dovele vlasti, nije nikakvo čudo što je u korov zaraslo više od milijun hektara poljoprivrednog zemljišta.

izvor: dnevni-list.ba