U politici rivali, u biznisu partneri

U politici rivali, u biznisu partneri

U politici "na ratnoj nozi", u biznisu partneri

partneri

Objavljeno: 30. sep 2014 | Dragan Bradvica

SARAJEVO - Nakon što je Centar za istraživačko novinarstvo objavio veliku bazu podataka o imovini domaćih političara, u javnosti se ponovno aktualiziralo pitanje što sve posjeduju bh. političari te kako su do toga došli.
S obzirom kako dobar dio naših građana jedva spaja kraj s krajem, imovina političara zaista djeluje nestvarno. Između visokih primanja, velikog broja nekretnina, skupocjenih vozila i ostalih blagodati u kojima uživaju bh. političari, dobar dio njih posjeduje u vlasništvu ili u suvlasništvu brojne tvrtke. Dnevni list donosi kratki presjek kompanija koje su u vlasništvu pojedinih političara.

Zajednički biznis

Poduzeće koje nas je najviše zaintrigiralo jest "SREBOS invest" d.d. Vitez. Široj javnosti relativno nepoznato društvo za upravljanje investicijskim fondovima privuklo je pažnju zbog činjenice da su njegovi osnivači (prema izvodu iz registra Općinskog suda Travnik) Katica Čerkez (HDZ BiH), Marinko Čavara (HDZ BiH), Zdenko Antunović (HDZ BiH), Rudo Vidović (bivši član HDZ-a 1990.) te Slavica Josipović (bivša članica HDZ-a 1990.). Boljim poznavateljima političkih prilika u BiH sva ova imena su izuzetno poznata, jer su obavljali najviše pozicije vlasti od općinske pa do državne razine. S obzirom kako navedene osobe dolaze iz dvije stranke, u prijašnjim godinama među njima se znala voditi vrlo oštra rasprava i sukobljeni politički stavovi, ali to im očito nije smetalo baviti se zajedničkim biznisom.

Dugogodišnji državni parlamentarci i istaknuti članovi SDA i SNSD-a, Halid Genjac i Milorad Živković, također imaju zajednički biznis. Naime, u registru koji je objavio CIN, i jedan i drugi navode se kao suosnivači tvrtke "CORD iPS" d.o.o. sa sjedištem u Doboju, koja se bavi čuvanjem matičnih stanica. Međutim, u međuvremenu Genjac je istupio iz suvlasništva. SDA i SNSD godinama su jako često "u ratu" oko dijametralno suprotnih pogleda na budućnost zemlje. Zajedničko poduzeće imaju i aktualni predsjednik Federacije i lider SPP-a Živko Budimir te Pero Barbarić (HKDU-HRAST). Radi se o kompaniji "Nero" d.o.o., koja se bavi proizvodnjom alkoholnih pića.

Političari i biznismeni

Kompaniju ima i Elvira Abdić Jelenović (Laburisti BiH) - "FINAB" d.o.o. iz Velike Kladuše, koja se bavi proizvodnjom, gradnjom, prometom i uslugama. Aktualni državni parlamentarac Beliz Belkić (SBiH) ima udio u Zemljoradničkoj zadruzi "Sarajevsko polje", a zastupnik SDS-a u Parlamentu BiH Borislav Bojić vlasnik je SZR-a "Pjeskar" (novinarima je kazao kako ta tvrtka više ne postoji). Ante Domazet vlasnik je tvrtke "Geneco" d.o.o. Sarajevo (trgovina, konzalting i usluge) te suvlasnik "Radava" d.o.o. Fojnica (proizvodnja kamenog agregata). Predsjednik SBiH i nekadašnji direktor Elektroprivrede BiH Amer Jerlagić u izvješću se navodi kao osnivač i vlasnik tvrtke "SHPP" d.o.o., koja se bavi proizvodnjom električne energije, tvrtke "BSPP" d.o.o., koja se bavi prometom i uslugama, a vlasnik je i manjeg dijela dionica "JP Željeznice Federacije" d.o.o. Zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta BiH i predsjednik HSP-a BiH Zvonko Jurišić posjeduje stomatološku ordinaciju "Dr. Zvonko Jurišić" u Posušju, nekadašnji zamjenik ministra financija BiH i član SDA Fuad Kasumović osnivač je "Standard Oila" (koji je kasnije i likvidiran), član kolegija Doma naroda Parlamenta BiH i član SNSD-a Staša Košarac osnivač je i direktor "Admiral komerca", poduzeća za proizvodnju, promet i usluge. Sarajevski gradonačelnik Ivo Komšić osnivač je tvrtke "Facta" d.o.o., društva za trgovinu i usluge. Dugogodišnja državna parlamentarka i članica SNSD-a Dušanka Majkić navodi se kao direktorica "Logos-tela", a aktualni ministar zdravstva FBiH Rusmir Mesihović (SDP) stoji kao osnivač i vlasnik "Poliklinike Mesihović", Sarajevo. Član Predsjedništva BiH u posljednja dva mandata i visokorangirani dužnosnik SNSD-a Nebojša Radmanović osnivač je Neovisnog sveučilišta za političke i društvene znanosti u Banjoj Luci, a iz vlasništva ove ustanove izašao je 2007. kada je prodao svoj osnivački ulog. Federalni parlamentarac i član SBB-a Fehim Škaljić osnivač je autopraonice u Sarajevu. Također, naglašavamo kako u tekstu nisu navedeni svi političari koji su imali vlasništvo i suvlasništvu u kompanijama, jer bi nam za to trebalo puno više prostora.

Još jednom napominjemo kako smo u tekstu isključivo koristili podatke iz baze podataka CIN-a te kako nismo spominjali političare koji su navodili da im supruge, djeca ili drugi članovi obitelji posjeduju kompanije (među takvima su i Milorad Dodik, Zlatko Lagumdžija, Božo Ljubić, Dragan Čović i mnogi drugi).

Raniji dužnosnici

U bazi podataka nalaze se i neki ranije visokopozicionirani dužnosnici, koji trenutačno nisu politički aktivni. Tako se navodi ime Nedžada Brankovića, bivšeg federalnog premijera, koji se navodi kao osnivač tri tvrtke - "Saraj inženjering" d.o.o., "PIN.B Consulting & Investment" i "ABBC bošnjački biznis centar" d.o.o. Vahid Hećo, ministar energetike, industrije i rudarstva FBiH u mandatu kada je Branković bio premijer, navodi se kao vlasnik "Gas&Metala" te je osnivač "VSH Consulting & Investmenta".

Lijanovići, Radončić i Bobar

U tekstu nismo spominjali političare za koje se u široj javnosti već dugi niz godina zna da se bave biznisom i imaju kompanije. Među njima je i bivši vlasnik "Avaza" i lider SBB Fahrudin Radončić, prvi ljudi Narodne stranke Radom za boljitak braća Ivanković Lijanović te Gavrilo Bobar, član SNSD.

izvor: dnevni-list.ba