Smanjenje administracije ili stvaranje trećeg entiteta

Smanjenje administracije ili stvaranje trećeg entiteta

Milan Dunović
Milan Dunović

Objavljeno: 16. sep 2016 | Ervin Mušinović, Klix.ba

Posljednjih mjeseci - podsjeća portal Klix.ba - u političkim krugovima uvelike se priča o administrativnom preustroju Federacije BiH, a za sada je poznato da su politički lideri suglasni da je potrebno smanjiti broj županija u entitetu.

Dok jedni tvrde da je riječ o ekonomski jeftinijem uređenju, drugi, pak, upozoravaju da se administrativnim preustrojem pokušava napraviti treći entitet.

Već je jasno kako od teritorijalnog preustroja na razini BiH nema ništa obzirom da vlasti RS neće ni čuti za bilo kakve prijedloge koji bi doveli pod znak pitanja nadležnosti tog entiteta u okvirima Daytonskog mirovnog sporazuma.

Potpredsjednica FBiH iz reda bošnjačkog naroda Melika Mahmutbegović kazala je za Klix da teritorijalni preustroj podržava samo na prostoru cijele BiH i da su u tom pogledu oni jasno kazali da BiH u budućnosti vide kao državu multietničkih regija ustanovljenih na načelima na kojima se ustanovljuje regije u Europi.

Za takvo rješenje potrebna je suglasnost svih naroda u BiH, a te suglasnosti, nažalost, u ovom trenutku nema. Stoga ostajemo dosljedni da bez ikakve rezerve provodimo Daytonski sporazum. To znači da bh. entiteti nisu i ne mogu biti etnički ekskluzivitet nijednog naroda posebno, već se moraju izgraditi kao multietnički entiteti sva tri naroda i ostalih. Stanje je danas u entitetima daleko od toga a mi imamo obvezu to uskladiti s odredbama Daytona - kaže Mahmutbegović.

Što se tiče FBiH, potpredsjednica entiteta ističe da za entitet nisu moguća nikakva rješenje koja bi FBiH odvela u dodatne etničke podjele.

Trenutno nema suglasnosti da se ukine županijsku razinu vlasti, a što se tiče smanjenja broja županija, pitanje je pokrenuto iz potrebe racionalnijeg i ekonomski jeftinijeg uređenja - obrazlaže Mahmutbegović uz opasku da se odavno nameće potreba smanjenja administracije - Moguće je smanjiti broj županija u cilju racionalnosti, no ono što u FBiH ne može biti predmet rasprava niti djelovanja jeste da se HNŽ sa sjedištem u Mostaru i SBŽ sa sjedištem u Travniku spaja ili ujedini s bilo kojom drugom županijom zbog njihove specifičnosti i karaktera. Oni i dalje moraju funkcionirati kao županije. Jedino što bi bilo moguće jest da se oni međusobno spoje kako ne bi izgubili svoje osobnosti. Koliko znam, za sada ni za ovo rješenje ne postoji suglasnost - zaključila je Mahmutbegović.

Bakir Izetbegović
Bakir Izetbegović

Potpredsjednik FBiH iz reda srpskog naroda Milan Dunović je za Klix rekao da je smanjenje broja županija u FBiH tema koja se u posljednje vrijeme obilato eksploatira, rjeđe u dnevno-političke ili, bolje rečeno, politikantske svrhe, a sve češće sa željom za ostvarenje ratnih ciljeva pojedinih kvazipolitičkih elita.

Nitko ne želi iskreno reći građanima FBiH i cijele BiH da predlaganje smanjenja broja županija i pravljenje tzv. megažupanija nema nikakve veze sa smanjenjem administracije i boljim funkcioniranjem FBiH. Radi se, zapravo, o planu HDZ-a za uspostavom administrativne jedinice u kojoj bi se birali članovi predsjedništva BiH na način kako to HDZ želi, u kojoj bi uprave javnih poduzeća bile jednonacionalne, dok bi u javnoj upravi radili isključivo stranački kadrovi - navodi Dunović uz ocjenu da nije bitno bi li ta administrativna jedinica imala naziv "Herceg-Bosna" ili "Megažupanija" kad je jasno da se radi o trećem entitetu.

Dunoviću je zastrašujuće što su aspiracije za trećim entitetom naišle na plodno tlo u vladajućem političkom Sarajevu.

Osobno, kao potpredsjednik FBiH, neću nikada pristati na podjele na nacionalnoj osnovi i smatram da građani BiH shvaćaju da pozivi za nacionalne podjele, koje slušamo posljednjih mjeseci od nekih lidera političkih stranaka, umotane u celofan reformi, nisu naša budućnost - zaključio je Dunović.

izvor: dnevni-list.ba