Ivan Šušnjar imenovan veleposlanikom BiH u Češkoj

Ivan Šušnjar imenovan veleposlanikom BiH u Češkoj

Hrvatina Ivan Šušnjar
Hrvatina Ivan Šušnjar

Objavljeno: 28. avg 2016

Ivan Šušnjar (39), vlasnik portala Poskok.info najmanje u sljedeće tri godine, a s mogućnošću produživanja na još jednu, predstavljat će Bosnu i Hercegovinu u Pragu kao diplomat, potvrđeno je za Bljesak.info iz Ministarstva vanjskih poslova.

Kako je potvrdio izvor spomenutog portala, nakon što mu je propao angažman u Chicagu, gdje je najprije bio predložen za generalnog konzula, ali je cijeli postupak oboren uslijed velike bure koju su podigli pojedini sarajevski mediji, ali i nevladin sektor, Šušnjar je još na sjednici Predsjedništva 27. lipnja imenovan za veleposlanika u Pragu.

Šušnjar će u Češkoj zamijeniti Danku Savić, dosadašnju veleposlanicu, inače suprugu Senada Avdića, osnivača i urednika nekadašnjeg tjednika Slobodna Bosna, a danas internetskog portala.

Izvor iz Ministarstva vanjskih poslova BiH je pojasnio kako je Savić, koja je inače imenovana na prijedlog Željka Komšića, bivšeg hrvatskog člana Predsjedništva BiH, imenovana 2013. godine na ovu dužnost, "razriješena preko noći i u BiH treba biti vraćena početkom studenog".

U međuvremenu, Šušnjar će čekati agreman od Vlade Češke, nakon čega će početi pripreme za preuzimanje ove diplomatske destinacije.

Inače, uobičajena diplomatska praksa je da veleposlaničke pripreme traju oko dva mjeseca, a i na agreman se čeka oko dva mjeseca, što znači da bi Šušnjar u veleposlaničku fotelju u Pragu trebao zasjesti krajem ove ili početkom sljedeće godine.

Također, očekuje se i skora promjena veleposlanika u Francuskoj, ali i još nekih diplomata iz hrvatske kvote.

Šušnjar je, podsjećamo, oslobođen optužbi za računalnu prevaru pred Općinskim sudom u Širokom Brijegu gdje mu se sudilo po kaznenoj prijavi da je "provalio u mail Damira Bećirevića, bivšeg predsjedatelja Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i Amira Ibrovića, savjetnika u uredu člana Predsjedništva BiH Željka Komšića".

Šušnjar, koji se na sudu branio bez odvjetnika, izjavio je nakon presude kako je cijeli slučaj bizaran, a optužnica politički montirana kojoj je cilj bio ušutkivanje i kriminalizacija njega. (abcportal.info)

izvor: posusje.net

 

Ambasada SAD: Ivan Šušnjar nije i neće biti generalni konzul u Čikagu!

Omer i Selma Čevra i Ivan Šušnjar
Omer i Selma Čevra i Ivan Šušnjar

• Šušnjar imao jaku podršku nekoliko bh. medija

Objavljeno: 16. feb 2016

Ivan Šušnjar nije i neće biti generalni konzul u Čikagu, potvrdili su iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-a za novinsku agenciju Patria.

- Za sva ostala pitanja koja se odnose na imenovanja zvaničnika koji predstavljaju BiH u inostranstvu, ljubazno Vas molimo da se obratite Ministarstvu vanjskih poslova BiH - naveli su iz Ambasade SAD-a.

Podsjećamo, Predsjedništvo BiH na prijedlog Dragana Čovića u ljeto 2015. godine imenovalo je Šušnjara za generalnog konzula, ali on nikada nije potvrđen.

Šušnjar: Narušio ugled BiH

Šušnjar je došao u žižu interesovanja nakon što je kao imenovani, a ne potvrđeni konzul iznosio stavove na marginama Molitvenog doručka u Vašingtonu, a koji se tiču pravosudnih procesa koji se vode u BiH. Šušnjar se tokom boravka u Vašingtonu susreo i sa nekoliko senatora te su njegove izjave o tim susretima prenošene u bh. medijima Večernjem listu i Dnevnom avazu.

Iako je Šušnjar tvrdio da je u Vašingtonu boravio kao novoimenovani, a ne potvrđeni konzul sada je jasno da će on u SAD-u moći boraviti samo kao privatno lice.

Iz Ministarstva vanjskih poslova BiH potvrđeno je prije nekoliko dana za agenciju Patria da je sve ono što je Šušnjar govorio u Vašingtonu iznosio kao privatno lice i da on nikada nije prošao pripreme koje prolaze diplomate.

Šta je Šušnjar govorio senatorima

Prema pisanju Dnevnog avaza, Šušnjar je prisustvovao i vrlo važnim sastancima sa stranim diplomatama. List je objavio tekst u kojem navodi da je američki senator Jim Inhoff tokom molitvenog doručka organizirao Okrugli stol o porastu prijetnje terorizma na Balkanu.

Od američkih političara prisutni su bili kongresnici David Jolly i Robert Aderholt, senator John McCain, bivši republikanski kandidat za predsjednika SAD-a, te senator Južne Dakote Mike Rounds. Tu konferenciju moderirao je Fatmir Mediu, bivši albanski ministar odbrane, a uz njega su govorili sudionici političkog života iz Bugarske, Srbije, Crne Gore, Austrije, Turske te ministar odbrane Makedonije Zoran Jelevski.

Dnevni avaz navodi kako je iz BiH, na tom okruglom stolu, jedino prisustvovao Ivan Šušnjar, a kojeg list potpisuje kao "novoimenovanog generalnog konzula BiH u Čikagu".

Prema daljim navodima Avaza na ovaj Okgruli sto bili su pozvani još i ministar MUP-a RS Dragan Lukač koji je otkazao dolazak zbog zdravstvenih razloga, te Fahrudin Radončić, koji je u međuvremenu uhapšen.

List dalje piše kako je kongresnike i senatore zanimala prisutnost i rast domicilnih radikalnih skupina na samom Balkanu, zanimalo ih je koje su procjene izlagača o brojnosti tih ljudi, te koji bi to bili uzroci za mogući rast terorizma u zemljama Balkana.

- Zanimali su ih i odgovori na pitanja što lokalne vlade čine na otkrivanju i suzbijanju takvih pojava te kakva je međudržavna suradnja. O samoj BiH se nije puno govorilo. Tek je predstavnik Kosova spomenuo kako Kosovo i BiH prednjače u broju otkrivenih pristalica radikalizma - kazao je Šušnjar za Večernji list, što je Avaz prenio u svom tekstu.

List dalje navodi kako je Šušnjar imao čast upoznati i senatora McCaina te je iskoristio priliku informirati ga kako je znakovito da je Radončić, kao jedan od rijetkih političara koji se javno istakao svojim upozorenjima o širenju radikalnog islamizma, pritvoren pred sam dolazak u SAD i na ovu konferenciju.

Nevladine organizacije organizirale su čak i potpisivanje javne peticije, još u ljeto prošle godine, kojom se tražilo povlačenje Šušnjarevog imena sa spiska generalnih konzula Bosne i Hercegovine. Peticiju su potpisali Senad Pećanin, Slavo Kukić, Jasmila Žbanić, fra Mile Babić, Ahmed Burić, fra Petar Jeleč, Zlatko Dizdarević i druge ugledne ličnosti iz BiH, no Predsjedništvo BiH ni nakon toga nije povuklo svoju odluku.

izvor: nap.ba-21424

 

AMERIKANCI IH NISU VOLJELI: Nesuđeni konzul Ivan Šušnjar i portparol SBB Omer Čevra

Ivan Šušnjar
Ivan Šušnjar

• Ivan Šušnjar nije i neće biti generalni konzul BiH u Chicagu, potvrdili su iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD

Objavljeno: 16. feb 2016

Ivan Šušnjar nije i neće biti generalni konzul BiH u Chicagu, potvrdili su iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-a za novinsku agenciju Patria.

Predsjedništvo BiH je na prijedlog Dragana Čovića u ljeto 2015. godine imenovalo Šušnjara za generalnog konzula u Sjedinjenim Američkim Državama, ali on nikada nije potvrđen.

Šušnjar je došao u žižu interesovanja nakon što je kao imenovani, a ne potvrđeni konzul, iznosio stavove na marginama Molitvenog doručka u Washingtonu, a koji se tiču pravosudnih procesa koji se vode u BiH.

Šušnjar se tokom boravka u Washingtonu susreo i sa nekoliko senatora te su njegove izjave o tim susretima prenošene u bh. medijima Večernjem listu i Dnevnom avazu.

Iako je Šušnjar tvrdio da je u Washingtonu boravio kao novoimenovani, a ne potvrđeni konzul sada je jasno da će on u SAD-u moći boraviti samo kao privatno lice.

Iz Ministarstva vanjskih poslova BiH potvrđeno je prije nekoliko dana za agenciju Patria da je sve ono što je Šušnjar govorio u SAD iznosio kao privatno lice i da on nikada nije prošao pripreme koje prolaze diplomate.

Prema pisanju Večernjeg lista, koje je kasnije prenio Dnevni avaz, Ivan Šušnjar je bio gost na Konferenciji o borbi protiv terorizma na području Balkana.

"Zanimali su ih i odgovori na pitanja što lokalne vlade čine na otkrivanju i suzbijanju takvih pojava te kakva je međudržavna suradnja. O samoj BiH se nije puno govorilo. Tek je predstavnik Kosova spomenuo kako Kosovo i BiH prednjače u broju otkrivenih pristalica radikalizma", kazao je Šušnjar za "Večernjak".

On je otkrio kako je imao čast upoznati i senatora Johna McCaina, te da je iskoristio priliku da ga informira kako je znakovito da je Fahrudin Radončić, kao jedan od rijetkih političara koji se javno istaknuo svojim upozorenjima o širenju radikalnog islamizma, pritvoren pred sam dolazak u SAD i na ovu Konferenciju.

Kako doznaje "Slobodna Bosna", nesuđeni konzul Ivan Šušnjar nije, naravno, tek tako spomenuo "pravosudni progon" lidera SBB-a, niti je slučajno Dnevni avaz stao u njegovu odbranu, nakon što je agencija Patria razotkrila diplomatski skandal.

Ivan Šušnjar je, naime, dugogodišnji bliski prijatelj Omera Čevre, aktuelnog glasnogovornika Saveza za bolju budućnost i bivšeg SDP-ovca, koji se "pod sumnjivim okolnostima" 2002. godine iz Amerike vratio u BiH.

Šušnjar i Čevra se često mogu vidjeti zajedno u sarajevskim i mostarskim restoranima,što potvrđuju i fotografije do kojih je došla "Slobodna Bosna".

izvor: slobodna-bosna.ba-27371