Džihadisti uče "Islam za neznalice"

Džihadisti uče "Islam za neznalice"

ISIL Vogue
ISIL Vogue

Objavljeno: 19. avg 2016 | Sandra Veljković

Novaci ISIL iz Europe pripremali su se za džihad čitajući "Islam za neznalice" (Islam for Dummies) i "Kuran za neznalice". Dvije su to knjige s prepoznatljivim žuto-crnim omotom iz popularnog serijala koje objašnjavaju na jednostavan način sve: od informatike, matematike do nogometa pa i religije.

U dokumentima ISIL-a koji su iscurili u javnost, tzv. ISIL Leaks, u formularima koje su unovačeni borci morali ispuniti, više od 70 posto njih navelo je da im je poznavanje islama "osnovno", što je najlošija od ponuđenih razina znanja.

Pri novačenju u Europi, bili su, prema iskazima, smješteni u "sigurne kuće", gdje su u kratko vrijeme prolazili indoktrinaciju ideologijom ISIL. Kako bi se pripremili za taj dio, naručivali su preko Amazona knjige u kojima se kratko i jasno naznačivalo što je što u islamu.

Takav rezultat nameće zaključak da vjera i religija, bez obzira na to koliko se pozivaju na nju, ipak nema presudnu ulogu u ranom poticanju na ekstremistička djelovanja, već da je jači utjecaj socijalne mreže, okruženja, osjećaja nepripadanja i asocijalnog ponašanja, koje se manifestiralo i prije pridruživanja ISIL-u, primjerice kroz kriminal.

izvor: vecernji.hr-1107260