Policija RH zaustavlja izborne krađe u BiH

Policija RH zaustavlja izborne krađe u BiH

Apstinenti u BiH - nevidljiva strana izbora
Apstinenti u BiH - nevidljiva strana izbora

Objavljeno: 18. sep 2016 | K.Bošnjak

Policija Republike Hrvatske uključila se u rasvjetljavanje mogućih izbornih prijevara na lokalnim izborima u BiH, kada je u pitanju glasovanje poštom.

Tako je poštarima u Republici Hrvatskoj naloženo da kuverte s glasačkim listićima dostavljaju samo konkretnim osobama, a da ih ne ostavljaju na adresi na kojoj su prijavljeni. Time se želi spriječiti da aktivisti pojedinih stranaka glasuju umjesto drugih osoba.

Organizirana grupa

Načelnik Rame Jozo Ivančević pisao je MUP-u Republike Hrvatske na čelu s tehničkim ministrom Vlahom Orepićem da se spremaju izborne prijevare na lokalnim izborima, koje su poprimile oblik organiziranog kriminala, te molio da se iste spriječe. Pomoćnik ramskog načelnika Josip Juričić potvrdio je da i oni imaju saznanja da je se krenulo sa suzbijanjem malverzacija na terenu. Istaknuo je da neće dopustiti da se do vijećničkih mjesta dolazi kriminalom.

"Imamo puno dokaza da je riječ o izvrsno organiziranoj kriminalnoj skupini u koju su ni krivi ni dužni uvućeni brojni glasači, pa čak i domaćini koji trebaju zaprimiti tuđu poštu. Isti su već kod policije", ustvrdio je Juričić. Dodao je da su odlučni u namjeri da zaustave sve nezakonitosti na lokalnim izborima, te će i dalje prijavljivati svoje sumnje policiji i tužiteljstvu u BiH i Hrvstskoj.

Iz Rame tvrde da su ustanovili nekih stotinjak adresa u Hrvatskoj na kojima se prijavljivalo birače s područja Prozor-Rame za dopisno glasovanje, počevši od Zagreba, Senja, Polače, preko Bjelovara i Velike, do Solina, Drniša, Sinja i Imotskog, te da je na tim adresama i po 10 ljudi registriranih za dopisno glasovanje.

Nelegalnosti

Općina Prozor-Rama uputila je ranije dopis Ministarstvu unutarnjih poslova Republike Hrvatske tražeći zakonsko postupanje jer sumnjaju na malverzacije po pitanju glasovanja poštom. "Poznato nam je da je na nekoliko adresa u Hrvatskoj za dopisno, putem pošte glasovanje prijavljen veći broj osoba koje nemaju nikakve veze sa tom adresom i domaćinom na toj adresi, da je domaćin na adresi postupanje dogovarao sa osobama koje su iz BiH, iz općine Prozor-Rama koji su dijelom organizirane skupine, ali ne sa osobama na čije ime će glasiti izborni listić, te da će zaprimljene glasačke listiće (na jednoj adresi više osoba) iskoristiti nezakonito, glasujući po dogovoru organizirane skupine ali bez ovlasti od osobe na čije je ime upućen glasački listić", naveli su Orepiću iz Rame.

"Navedeno ukazuje na činjenicu organizirane izborne prijevare, potpuno nezakonitoga postupanja u kojemu smo prepoznali političke aktiviste iz HDZ-a BiH Rama, koji pri tome zloupotrebljavaju osobe iz Republike Hrvatske. Molimo da spriječite izborne prijevare koje su poprimile oblik organiziranog kriminala", između ostalog se navodi u prijavi koja je iz Rame otišla ministru Orepiću. Mediji u regiji objavili su da i po pitanju Stoca ima istih pojava. Dvije osobe bošnjačke nacionalnosti, prijavile su policiji da su ih bez njihova znanja prijavili za glasovanje iz Splita. Na stranici Središnjeg izbornog povjerenstva nekoliko je stotina onih koji su odbijeni za glasovanje poštom iz razloga - više na istoj adresi.

izvor: dnevni-list.ba