Vlado Košić biskup a laže

Vlado Košić biskup a laže

Košić tvrdio da ima "skromnu kolibu" pa upisao gospodarsku zgradu od 133 kvadrata

Biskup je govorio neistinu

Vlado Košić
Vlado Košić

Objavljeno: 19. sep 2016 | Ilko Ćimić

"To je skromna koliba od 50 kvadrata" - tvrdio je sisački biskup Vlado Košić u listopadu prošle godine kada smo otkrili nelegalizirane objekte u njegovom vlasništvu na velebnom imanju koje se nalazi u miru šume između Ivanić Grada i Popovače u blizini naselja Ruškovica.

Prije dvadesetak dana biskup Košić uspio je napokon i upisati građevine u zemljišne knjige, no naravno da nije upisao kolibu od 50 kvadrata, već je upisana gospodarska zgrada od 133 kvadrata.

Prema dokumentaciji iz Zemljišno-knjižnog odjela novinari Indexa bili su u pravu kada su prošle godine pisali o imanju biskupa Košića, a prvi čovjek sisačke biskupije govorio je tada neistinu.

No, krenimo redom.

Biskup Košić kupio je nekretnine 2010. godine od privatnih osoba. Vinograd i šikara Ferenčevo ima 788 kvadratnih metara, a za potrebe mira kupio je i susjedne parcele, odnosno šumu Ferenčevo i vinograd koji imaju zajedno više od sedam tisuća kvadratnih metara. Najveće zdanje na imanju radilo se u isto vrijeme kada je Crkva obnavljala zgradu Velikog Kaptola u središtu Siska, a izvođač je bio isti, što su nam potvrdili iz Košićeva ureda.

Gradio temeljem potvrde iz 2012. godine

Biskup Košić gradio je nelegalno, a temeljem potvrde iz 2012. godine da na tom mjesto može biti - klijet!?

"U prilogu vam dostavljamo potvrdu pravomoćnosti rješenja o uvjetima građenja gdje lijepo piše da je to klijet. A budući da je klijet još nedovršena, nema ni struje ni vode, kad se sve to jednog dana dovrši zatražit će se tehnički pregled te kada se dobije uporabna dozvola bit će sve legalizirano", rekli su nam u sisačkoj biskupiji u ime biskupa Košića.

Odobrena prenamjena izgrađenosti

Tada smo utvrdili da velebno izdanje na imanju biskupa ne može nikako biti "klijet od 50 kvadrata", dok je biskup odgovarao kako je riječ tek o "skromnoj kolibi".

No, pred Odjelom za katastar ipak je morao priznati da to nije tako. U svibnju ove godine zatražio je i dobio promjenu izgrađenosti, a tada je i dobio potvrdu od Upravnog odjela za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša da je za klijet dostavio završno izvješće nadzornog inženjera od izvedbi građevine.

Promjena izgrađenosti u gospodarsku zgradu od 133 kvadrata, prihvaćena je krajem srpnja ove godine, a upisana je prije dvadesetak dana. Točnije 24. kolovoza.

Naglasimo i kako je biskup Košić prošle godine tvrdio da mu aferu podmeću komunisti.

izvor: index.hr-920478