Privatiziran Parlament FBiH

Privatiziran Parlament FBiH

Nagrada za šutnju

Uskrs - Bakir Izetbegović i Dragan Čović
Tucanje za Uskrs - Bakir Izetbegović i Dragan Čović

• Mimo onoga što kažu i dogovore Bakir Izetbegović i Dragan Čović ne smije nitko jer je to zakon! Tako, u najkraćem glasi, posljednji politički raport iz Federacije. Što se zapravo događa

Objavljeno: 20. sep 2016 | M. Osmović

Predsjednici SDA i HDZ Izetbegović i Čović koji su i članovi Predsjedništva BiH, suspendirali su zakonodavnu vlast u Federaciji i njene poluge potpuno preuzeli u svoje ruke, a time i apsolutnu kontrolu nad Vladom Federacije i slijedom toga financijskim tokovima.

Podršku imaju od Fahrudina Radončića, šefa SBB, stranke koja je u koaliciji sa SDA-om i HDZ-om - on kaže da podržava sve što radi Izetbegović i da je Čović njegov veliki prijatelj, a vodećem dvojcu u svakom slučaju odgovara takva njegova uloga.

Ne treba uopće imati dvojbe - Izetbegović i Čović odlično međusobno funkcioniraju, sasvim se dopunjuju i zajedno tvrde da je njihova koalicija stabilna i najbolja do sada. Njihovim tragom ide i Vlada čiji su ministri iz SDA, HDZ i SBB i radi isključivo po nalozima Izetbegovića i Čovića.

S druge strane zakonodavna vlast je potpuno paralizirana - oba doma Parlamenta Federacije ne rade već mjesecima. Dijagnozu su građani već utvrdili - Izetbegović i Čović su privatizirali Parlament uz asistenciju Radončića pa su se zastupnici i delegati iz njihovih stranaka, a parlamentarna su većina, ušutjeli.

Nagrada za šutnju i nevidljivost stigla im je u vidu višemjesečnog raspusta i ogromnih mjesečnih osobnih plaća, naknada i paušala za nerad.

Osobni interesi

LJUBIČANSTVENO: Bakir Izetbegović - Fahrudin Radončić
LJUBIČANSTVENO: Bakir Izetbegović - Fahrudin Radončić

Zastupnički dom posljednji put sastao se još 13. srpnja i izvjesno je da neće zasjedati bar do polovine listopada bez obzira što nije završio jednu sjednicu započetu u travnju, a drugu u svibnju.

Dom naroda zasjedao je davnog 24. lipnja, a onda su dvije sjednice zakazane u ovom mjesecu - ona 7. rujna prekinuta je jer je iznenada utvrđeno da je "kvorum na ivici", a druga, 15. rujna, također je prekinuta zbog neslaganja delegata iz SDA i HDZ o tome što uraditi s prijedlogom Zakona o igrama na sreću.

Zastupnici i delegati iz SDA i HDZ ne kriju da su dovedeni u poziciju talaca interesa Izetbegovića i Čovića, ali to kazuju samo u privatnim razgovorima i nitko od njih ni za živu glavu to neće javno potvrditi.

Lako je zaključiti da iza toga stoje osobni interesi parlamentaraca zbog unosnog posla kojim se bave i namjere da se ništa ne promijeni u iduće dvije godine koliko im još traje mandat s tim što će im usta biti puna priče o socijalnim i ekonomskim reformama.

To što Vlada po nalogu šefova koalicijskih stranaka olako i jeftino rasprodaje državnu imovinu, enormno se zadužuje i voza na frazama o zaštiti interesa građana, parlamentarce zbog osobnog komoditeta ne zanima čime su sami sebe pretvorili u instrument svojih stranačkih šefova.

Dvojcu Izetbegović - Čović, uz glas Radončićeve podrške, ostalo je još samo da u idućoj godini formalno ozvaniče postojanje Herceg Bosne.

Sve u svemu, parlamentarci svakako ne polažu i neće polagati račune građanima, baš kao što to ne čine ni Izetbegović ni Čović, premijer niti ministri - račune polažu samo svojim stranačkim rukovodstvima koje oni kontroliraju i kojima oni direktno upravljaju.

izvor: dnevni-list.ba