Bakir ne traži reviziju tužbe protiv Srbije

Bakir ne traži reviziju tužbe protiv Srbije

BIVŠI TUŽILAC HAŠKOG TRIBUNALA: Postoje dokazi na osnovu kojih BiH može tražiti reviziju tužbe protiv Srbije

Bakir Izetbegović
Bakir Izetbegović

• Postoje dokazi na osnovu kojih bi Bosna i Hercegovina mogla tražiti reviziju tužbe protiv Srbije, izrečenu u Međunarodnom sudu pravde 2007. godine, tvrdi bivši tužilac Haškog tribunala Geoffrey Nice

Objavljeno: 21. sep 2016

"BiH je izgubila tužbu zbog nedostatka dokaza, ali od 2007. postoji značajan broj dosad neiskorištenih dokaza", rekao je Nice danas u Sarajevu gostujući na tribini Foruma bošnjačkih intelektualaca na kojoj je aktuelizirano pitanje mogućnosti revizije tužbe BiH u situaciji kada je za takvo što preostalo još samo pet mjeseci.

Geoffrey Nice je kazao da on, zbog drugih obaveza, ne bi mogao učestvovati u timu koji bi zastupao BiH. To je izjavio nakon što je jedan od učesnika tribine predložio njega te advokatice Vasviju Vidović i Edinu Rešidović za članove pravnog tima.

Na novinarsko pitanje da li bi u eventualnom revidiranju tužbe, kao novi dokazi mogli poslužiti i presuda Radovanu Karadžiću te stenogrami sa sjednica vojnog savjeta bivše Jugoslavije, Nice je kratko odgovorio: "Sve što je objelodanjeno nakon 2007. godine".

Po Geoffrey Niceu, ako se iz Bosne i Hercegovine ništa ne preduzme, buduće generacije će misliti da genocid nije ni počinjen.

Na pitanje koliko politika otežava namjeru, bivši tužilac Haškog tribunala odgovara da je mnogo važnije od tog pitanja fokusirati se na činjenicu da zemlje bivše Jugoslavije, Ujedinjeni narodi niti ostatak svijeta, ne obraćaju pažnju na presudu iz 2007.

"Važnije je preuzeti odgovornost za budućnost generacija BiH nego se fokusirati na trenutne političke probleme. BiH se mora sama izboriti za ovo, nikog drugog nije briga. Ako pokušate, možda ćete uspjeti", rekao je Nice i dodao da i u slučaju neuspjeha, ostaje zabilježeno da se nešto pokušavalo učiniti, kao i važne činjenice.

"Za zahtjev (za reviziju tužbe) koji iziskuje godine, preostalo je da se morao 'stisnuti' u pet mjeseci. Da ste me poslušali prije pet godina, bilo bi bolje. To je sad pitanje vaše vlade. Svi koji su imalo radili na presudi, vjeruju da bi mogla biti predmet revizije", kazao je također bivši tužilac Haškog tribunala.

Advokatica Vasvija Vidović, također učesnica tribine, boji se da u ovom slučaju vrijeme ne radi za Bosnu i Hercegovinu.

"Dokaza vjerujem da ima, ali pitanje je zasluživalo analizu puno ranije. Ja se brinem da je nama vrijeme značajno isteklo, ističe sigurno", rekla je Vidović.

Ona razumije, kaže, bošnjačke predstavnike u vlasti BiH da su pod pritiskom ne samo srpskih predstavnika vlasti već i međunarodne zajednice koja bi slične pokušaje u aktuelnoj situaciji mogla posmatrati kao jačanje tenzija na terenu; Dodaje i kako razumije da je bošnjačko rukovodstvo, kojem treba konsenzus, jedino zainteresirano za reviziju, "ali na njemu je i odgovornost pa makar sve ostalo samo na pokušaju".

Vidović ne zna da li je još na snazi punomoć Sakibu Softiću za zastupanje Bosne i Hercegovine pred Međunarodnim sudom pravde, ali smatra da to nije najvažnije pitanje jer komunikacija može da se ostvari i diplomatskim kanalima.

Nevenka Tromp, treća gošća na tribini, koja je 12 godina bila u timu Haškog tribunala što se bavio gonjenjem Slobodana Miloševića, kasnije Radovana Karadžića i Ratka Mladića, naglašava da je tužbom iz 2007. godine "pređeno samo pola puta" i da je, kad već postoji mogućnost revidiranja, neshvatljivo zašto se to ne čini.

"Ako se prihvati ono što se desilo 2007., vanjskom svijetu će izgledati kao da se slažete s tim", kazala je između ostalog Tromp i zaključila: "Kad država nešto odluči, sve je moguće".

izvor: slobodna-bosna.ba-37840

 

Izetbegović će tražiti ukidanje imena RS?

Bakir Izetbegović
Bakir Izetbegović

Objavljeno: 21. sep 2016

Bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović planira da podnese novu apelaciju Ustavnom sudu, kojom će pokušati da ospori naziv Republike Srpske, objavile su "Narodne", pozivajući se na izvor blizak lideru SDA.

Tezu za osporavanje Republike Srpske baziraće na tome da se u njenom nazivu prepoznaje samo jedan narod i da je on diskriminatorski po građane koji nisu Srbi, podvlačeći da je uspostavljen u Skupštini srpskog naroda, bez učešća Bošnjaka i Hrvata.

Prema saznanjima "Narodnih", Izetbegović će se pozvati i na odluku Ustavnog suda iz 2000. godine, kojom je umesto člana 1. Ustava RS, koji je glasio da je "RS država srpskog naroda i građana koji u njoj žive", određeno da je "RS jedan od dva ravnopravna entiteta u BiH, te da Srbi, Bošnjaci i Hrvati kao konstitutivni narodi, ravnopravno učestvuju u vršenju vlasti".

Timovi Bakira Izetbegovića iz predmeta koje su protiv Srba vodili Haški tribunal i Sud BiH, vade delove presuda kojim pokušavaju da dokažu da je na teritoriji RS izvršeno sistematsko i plansko etničko čišćenje svih koji nisu Srbi, pokušavajući da dokažu da je sve kulminiralo genocidom u Srebrenici i da je, shodno tome, RS genocidna tvorevina u kojoj nesrpski narod pod tim nazivom ne oseća sigurnost, tvrdi sagovornik "Narodnih".

Izvor "Narodnih" tvrdi da Izetbegović veruje da će za odluku o ukidanju naziva Repubila Srpska glasati troje stranih i dvoje bošnjačkih sudija Ustavnog suda.

izvor: danas.rs-328169