Dunović: Koalicija za disoluciju države

Dunović: Koalicija za disoluciju države

Dunović: Koaliciju SDA, SBB i HDZ BiH ujedinit će zajednički cilj potpuna disolucija države

Milan Dunović
Milan Dunović

Objavljeno: 20. sep 2016

Potpredsjednik FBiH Milan Dunović u intervjuu za agenciju Patria govori o aktuelnoj političkoj situaciji, potrebi poštivanja Ustava FBiH, referendumu u RS i o tome kako kao predstavnik Demokratske fronte u izvršnoj vlasti nailazi na stalne opstrukcije.

:: U posljednje vrijeme sve glasnije se čuju ideje o spajanju kantona, odnosno "preustroju" FBiH a pod plaštom smanjenja administracije. Kako vi gledate na takve najave i da li se tu krije neka druga namjera?

"Preustroj" Federacije BiH je obilato eksploatisana tema u posljednje vrijeme, a smatram da je osnovni cilj pokretača te teme ostvarenje ratnih ciljeva i "zaokruženje" etnički čistih teritorija.

U današnjem političkom životu, kako Federacije BiH tako i RS sve se manje, čak i deklarativno, govori o građanima. Nacionalni lideri, kako sami sebe nazivaju predsjednici nacionalnih stranaka, smatraju da im je obaveza političkog djelovanja, zapravo, zaštita vitalnih nacionalnih interesa naroda, ali samo onog, konstitutivnog, kojem i sami po rođenju pripadaju.

Misle, govore i ponašaju se, kao da je Bosna i Hercegovina država u kojoj postoje samo kolektivna prava naroda, ali ne i prava građana, ljudi, komšija i poznanika koji se bore sa svakodnevnim problemima.

Sada, gore spomenuti lideri, u ime svih nas, građana Federacije BiH uzimaju sebi za slobodu da nam pojasne kako treba napraviti reorganizaciju FBIH sa ciljem smanjenja administracije.

Niko od navedenih ne želi iskreno reći građanima Federacije BiH, a i cijele Bosne i Hercegovine, da predlaganje smanjenja broja kantona i pravljenje takozvanih megakantona nema nikakve veze sa smanjenjem administracije i boljim funkcionisanjem Federacije BiH. Radi se, zapravo, o planu HDZ za uspostavljanje administrativne jedinice u kojoj bi se birali članovi predsjedništva BiH na način kako to HDZ želi, u kojoj bi uprave javnih preduzeća bile jednonacionalne, u kojoj bi u javnoj upravi radili isključivo stranački kadrovi i tako dalje.

Smatram da je nevažno da li bi ta administrativna jedinica imala naziv "Herceg-Bosna" ili "Megakanton" kada je svima jasno da se radi o trećem entitetu.

:: U postojećoj koaliciji SDA, SBB i HDZ BiH jasno je ko vodi glavnu riječ, pa se postavlja pitanje da li će i ova ideja Dragana Čovića proći bez odlučnog stava "bošnjačkog jedinstva". Mogli bismo čak reći da je naišla i na određeno odobravanje od predsjednika SDA Bakira Izetbegovića.

Jasno je da je HDZ inicijator ideje preustroja Federacije BiH, što je u skladu sa politikom koju u posljednje vrijeme i javno propagiraju. Međutim, ono što smatram velikim problemom i jednim potpunim zaokretom u viđenju budućnosti Bosne i Hercegovine je to što su aspiracije za trećim entitetom naišle na plodno tlo u vladajućem političkom Sarajevu.

Tu mislim prvenstveno na dobar dio SDA koji pristaje na cijepanje jedine nam domovine na tri dijela, ali mislim i na SBB koji treba da ispuni jednu jedinu zadaću, a to je da angažuje svoju medijsko-glasačku mašineriju kako bi se ostvarila SDA-ova težnja za zadovoljenje Čovićevih potreba. Namjerno kažem medijsko-glasačku mašineriju, jer mislim da jedno bez drugoga ne ide.

Naime, dobar dio glasača SDA i SBB ni u kom slučaju ne želi podjelu, kako Federacije BiH na dva entiteta, tako i dalje dijeljenje BiH.

Sada se kroz medije pokušava na brutalan način kontrolisati razmišljanje prosječnog, patriotski orijentisanog glasača, prvenstveno iz bošnjačkog korpusa. Smatram da je to cilj "bošnjačkog jedinstva", koji u konačnici po ko zna koji put ispunjava želje Dragana Čovića.

Ja lično, kao potpredsjednik Federacije BiH, neću nikada pristati na podjele na nacionalnoj osnovi i smatram da građani BiH shvataju da pozivi za nacionalne podjele, koje slušamo posljednjih mjeseci od nekih lidera političkih stranaka, umotane u celofan reformi, nisu naša budućnost.

Iskreno se nadam da će sve više građana BiH, početi vjerovati svojim očima i da će demokratskim putem, koristeći svoje pravo glasa spriječiti dalje podjele koje nam se svima serviraju.

Uvijek sam za Reforme, smanjenje administracije, bolje poslovno okruženje, bolji obrazovni sistem, ali nikada za neustavne zakone pod plaštom reformi, povećanje administracije postavljanjem politički podobnih na pozicije rukovodećih državnih službenika, uvođenje dodatnih nameta privrednicima i neprikupljanje poreza jer Vlada FBiH donosi zaključke da zakoni ne vrijede za pojedine kompanije koje su im "bliske", dvije škole pod jednim krovom i sve druge planove koje su namijenili građanima Federacije BiH.

Kategorično NE za takve planove i na tome ću ustrajati.

:: Vi se nalazite u jednoj specifičnoj situaciji, obavljate funkciju potpredsjednika FBiH iako je DF izašao iz vlasti, a ušao SBB u koaliciju. Kakav je Vaš odnos sa predsjednikom FBiH Marinkom Čavarom (HDZ BiH) i potpredsjednicom Melikom Mahmutbegović (SDA). Imate li zajedničke susrete i o čemu razgovarate?

Moram priznati da je funkcionisanje po takvom principu popriličan izazov. Politički život u Bosni i Hercegovini se godinama mogao definisati kao "završavanje" poslova preko stranačkih kolega u izvršnoj vlasti. Koliko god to zvuči čudno, smatram da je to što sam jedini funkcioner DF na izvršnoj poziciji na području cijele BiH, ubrzalo moje političko sazrijevanje. Nisam imao vremena i prostora da se ne miješam u svoj posao.

Nailazim na različite opstrukcije, nepoštivanje mojih političkih stavova od strane članova i premijera Vlade Federacije BiH, politička podmetanja i nekorektnost u obavljanju svakodnevnih zadataka. Činjenica koja dovoljno potkrepljuje ovo što sam naveo je i sedam zahtjeva za ocjenu ustavnosti koje sam u svom dosadašnjem radu, za nešto više od godinu i po, podnio Ustavnom sudu FBiH.

U Federaciji je postalo uobičajeno da se krši Ustav i da za to niko ne snosi posljedice. Često su me zbog apelacija podnesenih Ustavnom sudu nazivali kočničarom reformi, a suština je zapravo da jedino ja, od ukupno 6 ovlaštenih apelanata (predsjednik i dva potpredsjednika Federacije BiH, premijer i dva dopremijera Vlade FBiH) pokušavam skrenuti pažnju na kršenje Ustava FBiH, jer smatram da je nedopustivo u 21. vijeku živimo po principu političke sile i preglasavanja pod svaku cijenu.

To na neki način odgovara i na dio pitanja koji se odnosi na saradnju sa kolegama Čavarom i Mahmutbegović. Politika je umijeće mogućeg, pa se trudim da operativne stvari za koje su neophodne saglasnosti svih nas budu urađene što je moguće kvalitetnije i u zadatim rokovima.

U ostalim stvarima, moram priznati da je moja posvećenost provedbi Ustava Federacije BiH neprepoznata sa njihove strane kao nešto pozitivno, ali mi je sa druge strane razumljivo, ali neprihvatljivo, to da to možda i nisu njihovi lični stavovi, već stavovi njihovih stranačkih šefova.

Ja takav problem nemam, jer predsjednik Demokratske fronte, gospodin Željko Komšić, također kao i ja smatra da je poštivanje Ustava nešto što je iznad stranačkih politika i ciljeva. Dodatno zadovoljstvo mi predstavlja raditi na ovakav način i činjenica da je DF stranka koja ne samo deklarativno već i suštinski pokazuje svakim svojim potezom da je interes države uvijek iznad interesa pojedinca i stranke.

:: Koalicija u FBiH "puca" na važnim pitanjima. Zakon o igrama na sreću, prava boraca, zakon o šumama... Šta mislite da je stvarni uzrok tome interes svake strane ili nešto drugo?

Sve navedeno! Ne može se graditi prosperitetno društvo po principu nepovjerenja, zadovoljenja stranačkih i ličnih interesa, preglasavanjem, pozivanjem na nacionalnu ugroženost i slično. Smatram da pravo partnerstvo nikada nije ni postojalo, iz prostog razloga što ne postoje državotvorni zajednički sadržilac koalicionih partnera koji su sada na vlasti. Zapravo ne postoji ništa, izuzev želje za dominacijom, ali ekonomskom i nacionalnom nad onim drugačijim od sebe.

Veći problem će biti odgovoriti na pitanje šta da radimo ako je ova koalicija stabilna. Stabilnost može da se gradi samo oko zajedničkih ideja. Mislim da će ih vrlo brzo, odmah nakon izbora, ujediniti zajednički cilj: potpuna disolucija države i sumnjiva prodaja svih državnih resursa.

Tada ćemo svi osjetiti stabilnost koalicije.

:: Kako komentirate situaciju oko referenduma u RS i u kakvoj su poziciji Srbi u FBiH po tom pitanju a koji žive van RS? Postoji li pritisak iz RS na Srbe koji primjerice žive u Sarajevu?

Po pitanju referenduma je bilo toliko govora da me kao nekoga ko ulaže velike napore da neke stvari pošaljem na preispitivanje na Ustavni sud FBiH, strašno brine činjenica da se Ustavni sud BiH pokušava uništiti. Potpuno je antidejtonski to što se radi sa odlukama Ustavnog suda BiH, čak se i pojedini mediji dovode u situaciju da raspravljaju o odlukama suda. Ustavni sud je donio odluku i tu se nema više šta reći. Ne postoji viša instanca koja može to da preispituje. To je tako i treba da se odluke provode.

Politički gledano, RS negira postojanje Srba u Federaciji BiH. Vrh RS ni na koji način ne pokušava pozitivno uticati na kulturni, ekonomski ili bilo koji drugi vid života građana FBiH koji su srpske nacionalnosti.

Mene također smatraju nelegitimnim predstavnikom Srba u Federaciji, a ja sam više puta rekao da je to apsolutno tačno, jer ne postoje predstavnici naroda pa tako ni predstavnici Srba u Federaciji BiH. Ja sam u legalnoj proceduri izabran za potpredsjednika FBiH, iz reda srpskog naroda. Moja ustavna obaveza je da zastupam sve građane Federacije BiH, a ne samo Srbe.

Također i članovi Predsjedništva BiH nisu predstavnici naroda i svakodnevno krše Ustav BiH kada kažu da su predstavnici jednog naroda. To treba jasno reći i raditi na tome da nam članovi Predsjedništva BiH, ali i svi drugi političari u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti prestanu brojati krvna zrnca, te ih demokratskim procedurama natjerati da počnu raditi svoj posao, za koji su odlično plaćeni.

izvor: nap.ba-28950