Ivan Klarin zgrožen tribinom Darija Kordića

Ivan Klarin zgrožen tribinom Darija Kordića

SDP-ovac Klarin zgrožen tribinom Darija Kordića: To je uvreda za svakog normalnog čovjeka

Ivan Klarin
Ivan Klarin

Objavljeno: 20. sep 2016

Predsjednika SDP-a Šibensko-kninske županije Ivan Klarin zgrozio je izostanak reakcije na tribinu koju je Darijo Kordić održao u ponedjeljak popodne u crkvi sv. Leopolda šibenske župe u Njivicama.

"Zgrožen sam da nitko od šibenske znanstvene, kulturne i političke javnosti nije reagirao na to da osuđeni ratni zločinac drži moralna predavanja po šibenskim crkvama, čovjek koji je pravomoćno osuđen u Haagu za najteže ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i najgore povrede Ženevske konvencije. Kako je moguće da nam moralne prodike po Šibeniku drži čovjek kojemu je haški sud presudio jer je ubijao žene, starce i djecu u ratu s Bošnjacima? Ja to ne mogu vjerovati" rekao je Klarin za ŠibenikIN, naglasivši da je kao političar morao reagirati.

"Šutimo li o tome, znak je to da odobravamo ovakve gnjusne stvari, ali ja to ne mogu. Ne mogu se nikako pomiriti činjenicom da jedan od arhitekata zločina u Bosni drži predavanje u crkvi jer to je uvreda za svakog normalnog čovjeka i svakog vjernika. Ne ide mi u glavu da se to događa u tisućljetnom Šibeniku i to u godini kada se slavi 950. obljetnica prvog pisanog spomena tog slavnoga hrvatskog grada. Više me zabrinjava šutnja svih ostalih, nego njegovo nakaradno 'moralno' predavanje", zaključuje Ivan Klarin.

Kordić je pred Međunarodnim sudom za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije 2004. godine osuđen zbog zločina u Ahmićima, gdje su pripadnici HVO-a 16. travnja 1993. počinili pokolj bošnjačkog stanovništva. Pobijeno je 116 Bošnjaka, među njima i 32 žene te 11 djece mlađe od 18 godina.

Kordić je u vrijeme počinjenja zločina obnašao visoku dužnost u političkoj strukturi Hrvatske zajednice Herceg-Bosne. Haški suci su zaključili da je kao moćni regionalni političar planirao i poticao zločine, zbog čega je dobio 25 godina zatvora.

Nakon odslužene dvije trećine kazne pušten je, a na zagrebačkom aerodromu dočekalo ga je oko 500 ljudi, među kojima su bili brojni desno orijentirani političari i crkveni veledostojnici.

izvor: index.hr-920645

 

Dario Kordić stvarno treba Krista

Osuđeni ratni zločinac po crkvama cvili o svojem teškom životu - sin mu je, kaže, završio u Boysima

Marinko Čavar, Darijo Kordić, Borjana Krišto i Dragan Čović
Marinko Čavar, Darijo Kordić, Borjana Krišto i Dragan Čović

Objavljeno: 20. sep 2016

Ratni zločinac Dario Kordić, između ostalog, odgovoran je i proglašen krivim za ratni zločin u selu Ahmići u BiH gdje su pripadnici HVO-a su 16. travnja 1993. godine izvršili zločin protiv čovječnosti. Bio je to najveći pokolj u sukobu Bošnjaka i Hrvata.

Kordića je Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) osudio na 25 godina zatvora, proglasivši ga odgovornim po zapovjednoj odgovornosti za pokolj 116 bošnjačkih civila u selu Ahmići, među kojima i 11 djece - uključujući i tromjesečnu bebu. Pušten je na slobodu nakon što je u austrijskom zatvoru odslužio dvije trećine kazne.

Nakon puštanja na slobodu priređen mu je doček u zračnoj luci. Kordić je posebno blizak sa kontroverznim sisačkim biskupom Vladom Košićem.

Kordić, osuđen za pokolj 116 civila među kojima je najmlađe dijete imalo tek tri mjeseca, protivi se abortusu pa ga se nedavno moglo vidjeti na "Hodu za život" Željke Markić.

U međuvremenu Kordić hoda po Hrvatskoj i po crkvama svjedoči o svom teškom životu i upoznavanju Boga. Jedno takvo gostovanje jučer je odradio u crkvi sv. Leopolda u Crnici gdje je okupljenima govorio kako je u zatvoru shvatio da Bog s njim ima plan.

"Kada možete prijateljevati s Kristom, onda je taj posao obraćenja prirodan. Zatvor me u potpunosti oslobodio za Krista i to je bilo najmilosnije razdoblje u mojem životu koje nikada ne bih mijenjao", govorio je Kordić, inače student treće godine teologije, piše Šibenski portal.

Svjedočanstvo je iznijela i njegova supruga Venera koja je iznijela brojne nedaće s kojima su se susreli u bračnom životu: smrt roditelja, svekra i svekrva, bolest kćeri i sina koji je krenuo krivim putem.

"Prestao je ići na Svetu misu i počeo putovati Europom s Bad Blue Boysima. Uvijek sam se molila da se obrati i Bog je imao svoj plan za njega. Danas s momcima svaki ponedjeljak ide na duhovne obnove", ispričala je Venera.

izvor: index.hr-920669