Ko je Bojan Cvijan Lutka

Ko je Bojan Cvijan Lutka

Donesena presuda: Bojanu Cvijanu 20 godina zatvora

Bojan Cvijan - nekada šef Odsjeka za droge u SIPA i bivši načelnik kriminalističke policije u CSB Istočno Sarajevo

Bojan Cvijan
Bojan Cvijan

Objavljeno: 14. sep 2016

Danas je u Sudu BiH pred Odjelom II za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju izrečena prvostepena presuda u predmetu "Bojan Cvijan i drugi" - akcija kodnog naziva "Lutka".

Kako javlja reporterka N1 televizije, Milica Vučetić, Bojan Cvijan je prvostepeno osuđen na 20 godina zatvora.

Za 13 osuđenih osoba izrečeno je ukupno 101. godina i osam mjeseci zatvora.

Tri ranije optužene osobe su u potpunosti oslobođene, a radi se o Draganu Jevtoviću, Mehmedu Kajeviću i Benjaminu Haliloviću.

Ljubiša Lalović je osuđen na pet godina i 10 mjeseci, Muhamed Ramić 8 godina, Marko Krajišnik 18 godina, Dejan Vukosavljević 4 godine, Nermin Tahirović 3 godine, Elvira Kajević 2 godine, Azem Kajević 5 godina i 10 mjeseci, Elvis Zlatić 3 godine, Vladan Paradžina 8 godina, Dragan Obućina 8 godina, Anes Kurbegović 15 godina i Mladen Mičić 1 godina.

Davor Elez se nalazi u bjektstvu i za njim je raspisana crvena Interpolova potjernica.

Darko Elez
Darko Elez

Advokatica odbrane, Vasvija Vidović je najavila žalbu na prvostepenu presudu Suda BiH.

Podsjećamo, Tužilaštvo BiH je 2014. godine podiglo optužnicu protiv 32 osobe, a naveli su da se odnosi na jednu od najvećih organizovanih kriminalnih grupa u BiH u proteklih 20-ak godina.

Tužilaštvo je u optužnici osumnjičilo navedene za organizovani kriminal u vezi s više ubistava i teških ubistava, oružanih pljački banaka i trasporta novca u višemilionskim iznosima, te pljačke, razbojništva, pranje novca i duga teška krivična djela.

U predmetu "Bojan Cvijan i drugi" osim prvooptuženog Cvijana su: Marko Krajišnik, Ljubiša Lalović, Muhamed Ramić, Dejan Vukosavljević, Elvis Zlatić, Elvira Kajević, Mehmed Kajević, Benjamin Halilović, Dragan Obućina, Anes Kurbegović, Mladen Mičić, Dragan Jevtović, Azem Kajević, Nermin Tahirović, Vladan Parađina i Davor Elez.

izvor: ba.n1info.com-a112771

 

Ko je Bojan Cvijan, uhapšen u jutrošnjoj akciji SIPA

Darko Elez - foto Slobodna Bosna
Darko Elez - foto Slobodna Bosna

• Darko Elez i Bojan Cvijan dogovarali su napad na vlasnika TOM-a Savu Tomaševića

Objavljeno: 12. sep 2012

U jutrošnjoj akciji SIPA, koja je izvedena po nalogu Tužilaštva BiH, među 30 uhapšenih je i Bojan Cvijan nekadašnji šef Odsjeka za droge u SIPA i bivši načelnik kriminalističke policije u CSB Istočno Sarajevo.

Cvijan je bio blizak suradnik Darka Eleza i njegove kriminalne skupine a dokazi o njihovoj suradnji izašli su na vidjelo tokom suđenja Đorđu Ždrali.

Elez je, inače, pokazat će se to nakon što je uhapšen u Beogradu prije tri godine, imao svoje informatore u Tužiteljstvu BiH ili u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu SIPA, čiji su inspektori vodili istragu protiv Đorđa Ždrale.

Znao je sve informacije o detaljima Ždralinog hapšenja i ekstradicije iz Njemačke u BiH. Te je podatke Elez mogao dobiti od pripadnika Granične policije BiH, odnosno, SIPA koji su osiguravali Ždralin transport u Sarajevo, nakon što je u januaru 2009. godine uhapšen na aerodromu u njemačkom gradu Frankfurtu.

Đorđe Ždrale
Đorđe Ždrale

Tako Elez iz Beograda nepoznatom prijatelju u Lukavici prepričava da je Ždrale, po dolasku u Sarajevo, molio da ga ne snimaju novinari, da je do pritvorske zgrade prebačen u civilnom automobilu:

Stavila ga pozadi trojica, u civilnom autu, a kasnije, za deset minuta, krenuo konvoj. Stavili mu šljem, pancir - objašnjava Elez.

U augustu iste godine, razgovarajući sa svojim prijateljem Bojanom Cvijanom, u to vrijeme još uvijek šefom Odsjeka za droge u SIPA Darko Elez komentira odluku Suda BiH da se proglasi nenadležnim za procesuiranje Đorđa Ždrale:

Sjeb'o nas je Sud ovih sedam dana pravo, opet njega dižu u oblake, pustiće ga - zabrinuto govori Elez.

Darko Elez i njegova kriminalna družina uhapšeni su početkom septembra 2009. godine u Beogradu, u zajedničkoj operaciji policijskih agencija iz Srbije i BiH. Prema optužnici koju je Specijalno tužilaštvo Srbije za organizovani kriminal podiglo krajem novembra, Darko Elez i članovi njegove zločinačke organizacije: Vladimir Pandurević, Vaso Ljubibratić, Branko Đurić, Slobodan Pjevac i Aleksandar Lučić terete se za trgovinu drogom, podstrekivanje na ubojstvo B.R. i iznudu 600.000 eura od Save Tomaševića, vlasnika lanca tržnih centara TOM.

Tomaševićeva je privatna i poslovna imovina, podsjetimo, u više navrata bila meta bombaških napada Elezovih kriminalaca, da bi, na koncu, ispred njegovog tržnog centra u Bijeljini postavili razoran eksploziv koji, srećom, nije aktiviran.

Samo nekoliko dana nakon što je Specijalno tužilaštvo u Beogradu podiglo optužnicu protiv Darka Eleza i članova srbijanskog "ogranka" njegove bande, rješenjem Suda BiH iz pritvora su pušteni Elezovi bosanski ortaci: Davor Mandić, Davor Dabić, Vladimir Parađina, Dragan Jevtović, Vladimir Taušan, Ljubiša Lalović, Saša Vladičić, Marko Božiković, Blaško Furtula, Bojan Cvijan, Admir Hodžić, Muhamed Ramić i Marko Krajišnik, koji su uhapšeni u istoj akciji, na više lokacija u BiH.

Objavljujemo i dio transkripta kojeg je Slobodna Bosna dobila od izvora u Specijalnom tužilaštvu Republike Srbije a koji pokazuju vezu i blisku suradnju Cvijana i Eleza.

 • ELEZ: I moramo, jaro, Vepra (Tomaševića u razgovoru zovu Vepar, op.a.) goniti, ne možemo više s Veprom čekati, ljudi nas ismijavaju dole.
 • CVIJAN: Šta kažeš na onaj moj prijedlog da mu se otme...
 • ELEZ: Ma jok bolan, sve je to gomilanje krivičnih djela, jada, frka, treba nešto konkretno, pravo nešto zaorgat. Nešto sam jaro konto, isplati se i pucat da ostane živ, razumiješ, pucat mu po autu u prolazu, po djetetu mu pucat.
 • CVIJAN: Ja bi prije po njemu.
 • ELEZ: Ma nebitno, jal po njemu, ili pokušat fol da se otme nešto, da doživi stres. Njemu je sve osigurano, on ode, naplati pare. Njemu definitivno treba izvući pare, treba orgat!
 • CVIJAN: Znaš šta ja mislim, bratko, nakon onoliko vremena provedenog s njim, da mu se otme sin?
 • ELEZ: Kakav sin, samo ga dovesti u situaciju da mu prašti pored glave, da mu stvarno prašti, jarane.
 • BOJAN: E baš tako!
 • ELEZ: Ispadosmo cigani, povukosmo se.
 • BOJAN: Znam, batko.
 • ELEZ: Zolju ispaliti tamo pred kuću.
 • BOJAN: Znaš kad sam ja to govorio.
 • ELEZ: Znam, ali jeb..., njemu tamo SFOR čuva kuću, grunuće te, bolan, sa snajperom...

izvor: slobodna-bosna.ba-2343