Povratak KGB u Rusiji

Povratak KGB u Rusiji

Comeback KGB-a u Rusiji

KGB Lubyanka
KGB Lubyanka

• Rusija bi prije predsjedničkih izbora 2018. trebalo da dobije Ministarstvo za državnu bezbjednost. Moćni sovjetski KGB bi (pod drugim imenom, doduše) da vrati Staljinovo vrijeme u Rusiju

Objavljeno: 22. sep 2016 | Roman Gončarenko

Senzaciju u Rusiji ovog ljeta izazvala je jedna neobična povorka automobila.

Početkom jula se na internetu pojavio amaterski snimak na kojem se oko 30 mladića u crnim džipovima, njemačke marke, vozi moskovskim ulicma. Bili su to diplomci Akademije Federalne službe bezbjednosti FSB koji su glasno slavili završetak školovanja. Mladići u bijelim košuljama su se predstavili kao elitne snage i kao vladari zemlje. Skandal nakon kojeg oficiri i njihovi nadređeni bivaju degradirani, neki čak i otpušteni, javio je kasnije FSB.

Ovaj događaj je na simboličan način pokazao položaj tajnih službi u današnjoj Rusiji. Od dolaska na vlast predsjednika Vladimira Putina, koji je u Sovjetskom savezu i sam bio oficir KGB, a od kraja 90-ih bio na čelu FSB, uticaj tajnih službi je u konstantnom porastu.

Na ključne pozicije u zemlji se već godinama postavljaju bivši pripadnici tajne službe.

Tri u jedan

Vladimir Putin Marionettist
Vladimir Putin

No, moguće je da slijedi još jedan korak u tom pravcu. Tajne službe bezbjednosti bi trebalo da budu sveobuhvatno reformisane, pisao je o tome moskovski "Komersant". Planirano je uspostavljanje Ministarstva za državnu bezbjednost - kratko MGB.

Ovo novo superministarstvo bi trebalo da bude uspostavljeno spajanjem FSB i Inostrane tajne službe bezbjednosti SWR. Ministarstvu bi trebalo još da se priključi i Federalna služba nadzora FSO - koja brine o sigurnosti visokih političara i državnih službenika.

- "To je faktički ponovno uspostavljanje sovjetskog KGB" - piše Komersant. List piše i da je osim toga planirano da Ministarstvo može čak da se umiješa u brizantne slučajeve ili da nadzire istrage drugih pravosudnih organa.

Novi MGB bi trebalo da bude osnovan nakon predsjedničkih izbora 2018.

Sveobuhvatna reforma tajne službe počela je u proljeće ove godine osnivanjem Ruske garde. Ova nova organizacija je osnovana na bazi tzv. internih trupa jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova koja je slična jedinicama vojske. Ruska garda je podređena lično Putinu. Na čelu ove garde je nekadašnji Putinov tjelohranitelj, Viktor Solotov.

Neki analitičari sumnjaju da je jedinica osnovana kako bi razbijala moguće građanske proteste. Takvi protesti, međutim, još nisu na vidiku. Ali, s obzirom da se ekonomska situacija, posebno zbog niskih cijena nafte, pogoršava - socijalni nemiri se mogu očekivati.

Ime sa mračnom prošlošću

Zvaničnici u Moskvi Komersantov izvještaj do sada nisu ni potvrdili, ali ni demantovali. Putinov portparol, Dmitrij Peskov u ponedjeljak o tome nije htio da govori. Neizvjesno je takođe da li će novo ministarstvo zaista dobiti ime MGB.

Ruski publicista Oleg Kašin sumnja u to, jer, to ime je opterećno istorijom, kazao je on za DW. Naime, ozloglašena tajna služba MGB nosila je to ime od 1946. pa do Staljinove smrti, 1953. godine - "Istina da se radi samo o nekoliko poslijeratnih godina, ali to je vrijeme užasne Staljinove represije" - podsjeća Kašin.

MGB je tada preduzimao žestoke mjere protiv neistomišljenika i stranaca osumnjičenih za špijunažu u Rusiji.

Isključen povratak u Sovjetski Savez

Iosif Vissarionovich Stalin
Josif Vissarionovich Stalin

Ako bi zaista došlo do toga da FSB dobije kompetence i uz to staro ime iz Staljinovog vremena, to će odgovarati konceptu novog ruskog rukovodstva kojim se ono vraća sovjetskim simbolima i praksi.

Zapravo je ovaj proces počeo 2000. ponovnim uvođenjem sovjetske himne kao himne Ruske Federacije. Državni mediji već godinama glorifikuju Staljina i njegovu vladavinu čeličnom pesnicom. Širom zemlje mu se podižu spomenici, plakate s njegovim likom redovno je moguće vidjeti na ulicama, čak i "uživo".

Ovaj proces se vidljivo ubrzao u posljednje dvije godine nakon ruske aneksije Krima. Prema istraživanjima nezavisnog Instituta za istraživanje javnog mnjenja Levada centar, objavljenim u martu, 54 odsto Rusa pozitivno gleda na Staljinovu ulogu u Sovjetskom Savezu. Svaki četrvti Rus u Staljnov teror vidi kao "neophodan". A takvo mišljenje se sve više proširuje, kažu u Levada centru.

Kada se u ovom kontekstu pogleda na reforme tajnih službi i preimenovanje FSB u MGB to izgleda kao - tačka na i.

izvor: dw.com-19565775