Ortodoksni Jevreji protiv Izraela

Ortodoksni Jevreji protiv Izraela

New York: Ortodoksni Jevreji protiv Izraela

jevreji

• Hiljade ortodoksnih Jevreja protestovale protiv politike prema Palestini i vojnog roka dok je Netanyahu govorio u UN

Objavljeno: 23. sep 2016

Hiljade ortodoksnih Jevreja okupile su se na protestu ispred sjedišta Ujedinjenih naroda UN u New Yorku, gdje se održava 71. zasjedanje Generalne skupštine UN, javlja Anadolija.

Članovi jevrejske ortodoksne zajednice u New Yorku protestovali su u vrijeme kada je u Generalnoj skupštini UN govorio izraelski premijer Benjamin Netanyahu.

Oni su, između ostalog, osudili izraelsku politiku prema Palestini, Bliskom istoku, kao i služenje vojnog roka u ovoj zemlji.

- "Mi smo pobožni Jevreji i vjera nam nalaže da ne služimo vojsku. Okupili smo se ovdje kako bi u tom smislu iskazali svoje nezadovoljstvo" - rekao je za Anadoliju lider ortodoksnih Jevreja David Niederman.

Netanyahu: Protesti su "šala"

Vladimir Putin - Benjamin Netanyahu
Vladimir Putin - Benjamin Netanyahu

- "Ljude ne bi trebalo primoravati da služe vojsku ako im njihova savjest to brani" - dodao je.

Po zakonu donesenom 2014. godine Izrael ima pravo prisiliti ortodoksne jevrejske mladiće da služe u vojsci. Ako bi odbili poziv, Izrael ima pravo da ih drži zatvorene sedmicama, čak i mjesecima.

Tokom protesta mogli su se vidjeti i transparenti poput "Izrael da prestane prisiljavati pobožne Jevreje na vojni rok" i "Ne želimo služiti vojsku".

Izraelski premijer Netanyahu proteste je prokomentarisao kao "šalu".

Tokom protesta su poduzete visoke mjere sigurnosti.

izvor: balkans.aljazeera.net