Darko Mrđa lažni pokajnik

Darko Mrđa lažni pokajnik

KRVNIK PONOVO PRED SUDOM: Darko Mrđa, zločinac koji se lažno pokajao

Darko Mrđa
Darko Mrđa

• Čitanjem optužnice i uvodnom riječi danas je počelo ponovno suđenje Mrđi i trojici bivših prijedorskih policajaca za ubistva, prisilne nestanke i premlaćivanja bošnjačkog stanovništva 1992. godine

Objavljeno: 24. sep 2016

Gdje su sad muslimani, da vidimo ko to narušava suživot - vikao je Darko Mrđa u centru Prijedora, nedugo nakon povratka iz španskog zatvora. Zbog učešća u likvidacijama oko 200 nenaoružanih civila, Bošnjaka i Hrvata, na Korićanskim stijenama augusta 1992. godine - Mrđa je osuđen na 17 godina zatvora.

Međutim, zbog "dobrog vladanja i suradnje sa Tužilaštvom" Theodor Meron, tadašnji predsjednik Haškog tribunala, 2013. godine je svojim potpisom i odlukom vratio Mrđu kući, nakon odležanih devet godina zatvora. Vratio se u Prijedor gdje je sijao strah i smrt zajedno sa svojim kompanjonima iz interventnog voda Specijalne policijske jedinice, poznatog i kao odred smrti.

Kada je u haškoj sudnici, nakon hapšenja 13. juna 2002. godine, priznao krivicu, Mrđa je očito pokazao dobro glumačko umijeće.

Nadam se da će moje priznanje i kajanje bar malo doprinijeti tome da se ovakve stvari više ne dešavaju na našim prostorima. Nadam se da ću ovim ohrabriti i druge da učine isto što i ja, jer samo na taj način mogu skinuti dio velikog tereta koji ja nosim ovih 11 godina. Znam da će me to pratiti i do groba. I još jednom bih zamolio za moje lično izvinjenje. Izvinio bih se svim žrtvama i njihovim porodicama - rekao je, između ostalog, Mrđa tokom priznanja krivice.

Priznanje krivice i saradnja s Tribunalom, samo je bila olakšavajuća okolnost za njega. Za oko dvije godine koliko je proveo na slobodi, Mrđa je pokazao da se očito ne kaje i da ne žali zbog svoje ratne prošlosti.

Darko Mrđa
Darko Mrđa

Čitanjem optužnice i uvodnom riječi danas je počelo ponovno suđenje Mrđi i trojici bivših prijedorskih policajaca za ubistva, prisilne nestanke i premlaćivanja bošnjačkog stanovništva 1992. godine.

Darko Mrđa, Zoran Babić, Radenko Marinović i Milan Gavrilović optuženi su da su učestvovali u progonu bošnjačkog stnovništva u okviru širokog i sistematičnog napada vojske i policije Republike Srpske.

Tužilac Sedin Idrizović pročitao je optužnicu koja Mrđu, Babića, Marinovića i Gavrilovića tereti po šest tačaka za zločine počinjene u julu i avgustu 1992. godine na području Prijedora.

Mrđa je optužen po svih šest tačaka optužnice za ubistva, prisilni nestanak i nečovječno postupanje u zaseoku Sredice, naselju Tukovi te na području logora Omarska i Manjača, kao i za vrijeme transporta zatočenika.

Babića i Marinovića optužnica tereti po dvije tačke za ubistva i nečovječno postupanje, a Gavrilović je optužen po jednoj tački za nečovječno postupanje.

Mrđi je na teret stavljeno da je 20. jula 1992. u zaseoku Sredice (selo Bišćani) ubio jednog mladića, a zatim pitao starijeg čovjeka da li mu je žao. Kad je ovaj odgovorio da nije, Mrđa je, prema optužnici, ubio još jednog mladića. Stariji čovjek je na pitanje optuženog ponovo odgovorio da mu nije žao, nakon čega je Mrđa ubio i njega.

Teodor Meron
Teodor Meron

Na teret mu je stavljeno da je u Tukovima istjerao civile iz kuće i naredio Saidu Sudiću da pođe s njima. Sudiću se tada gubi svaki trag, a njegovi posmrtni ostaci pronađeni su u Tomašici.

Mrđi je, s ostalom trojicom optuženih, na teret stavljeno i nečovječno postupanje prema zatočenicima koji su u avgustu 1992. iz Omarske prevoženi na Manjaču.

S Babićem i Marinovićem, on je optužen i za udaranje i ubistvo zatvorenika ispred Omarske. Mrđa je, prema ovoj tački optužnice, naredio jednom zatočeniku da zadavi drugog, a Babić je potom nožem zaklao prvog zatočenika.

Mrđa je optužen i za udaranje zatvorenika koji su prevezeni na Manjaču. Iz autobusa su izvedena trojica, a jedan je od batina preminuo.

Prema optužnici, Mrđa, Babić i Marinović su bili rezervni policajci Interventnog voda, a Gavrilović policajac Stanice javne bezbjednosti SJB u Prijedoru.

Tužilac je u uvodnoj riječi kratko rekao da će navode optužnice dokazati saslušanjem svjedoka i materijalnim dokazima, dok su Odbrane navele da u ovoj fazi postupka neće iznositi uvodne riječi.

Saslušanje prvog svjedoka Tužilaštva zakazano je za 7. oktobar.

Zoranu Babiću ovo je treće suđenje za ratne zločine pred Sudom BiH.

Za zločin na Korićanskim stijenama osuđen je na 22 godine zatvora, a za ubistva u prijedorskom selu Čarakovo 21 godinu. Izrečena mu je jedinstvena zatvorska kazna u trajanju 35 godina.

izvor: slobodna-bosna.ba-37970