Neka nova, bolja SDA

Neka nova, bolja SDA

"BOLJA SDA": Mehmedović u Tešnju osniva novu stranku?!

Mehmedović u Tešnju osniva novu stranku?!

Šemsudin Mehmedović
Šemsudin Mehmedović

• Zašto je na obilježavanje godišnjice velikog raskola SDA, kad su se razišli Zulfikarpašić i Izetbegović, Mehmedović pozvao Cerića, Muratovića, Brku...

Objavljeno: 24. sep 2016

U Tešnju se 24. septembra 2016. godine (subota) održava Svečana akademija u povodu obilježavanja 26. godišnjice od Vanredne Skupštine SDA BiH. To je poznati raskol unutar SDA BiH kada su se Adil Zulfikarpašić, Muhamed Filipović i skupina oko njih razišli sa SDA i Alijom Izetbegovićem i osnovali novu stranku koja se zvala MBO.

Pitanje je zašto se sada, po prvi put, obilježava ova godišnjica i zašto nije obilježeno 10, 15, 20, 25 godina od tog događaja, nego se obilježava 26 godina.

Međutim, ono što javnost svjedoči je to da je i prije 6. Kongresa SDA BiH, održanog u maju 2015. godine, a naročito poslije Kongresa, Šemsudin Mehmedović imao velike probleme sa vrhom SDA. Zbog toga je pokušao okupiti onu famoznu "četvorku" i u nekoliko navrata se snažno i žestoko obrušio na rukovodstvo SDA i Bakira Izetbegovića.

Unazad nekoliko mjeseci je baš od Mehmedovića plasirana ideja ili parola "BOLJA SDA" koja je, vjerovatno, platforma za neku buduću novu političku stranku, neko novu A-SDA, smatraju dobroupućeni Tešanjci u unutarstranačka dešavanja. Oni smatraju da je pozivanje velikog broja članova, te ražalovanih funkcionera na ovu Akademiju zapravo ispitivanje terena i moguće podrške.

Dolazak na ovu akademiju najavili su Dr. Mustafa Cerić, Dr. Hasan Muratović ali i "ucviljeni" Alijin "selamdžija" Osman Brka.

izvor: thebosniatimes.ba-5770