Goran Salihović Dodiku odavao informacije preko Mate Đakovića

Goran Salihović Dodiku odavao informacije preko Mate Đakovića

Kazneni progon protiv glavnog tužitelja BiH koji je Dodiku otkrivao informacije o istragama

Goran Salihović
Goran Salihović

Objavljeno: 29. sep 2016

Suspenzija i vjerojatna konačna smjena glavnog tužitelja Tužiteljstva Bosne i Hercegovine Gorana Salihovića tema je koja je uspjela potpisnuti s udarnih mjesta rasprave o referendumu u Republici Srpskoj i njegovim posljedicama, a mediji u BiH ni malo ne štede jednog od do jučer najmoćnijih ljudi u toj državi.

Tužitelj Salihović suspendiran je u srijedu odlukom prvostupanjskog stegovnog povjerenstva Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH (VSTV), a ta mjera ostaje na snazi do okončanja stegovnog postupka pokrenutog zbog sumnje da je glavni tužitelj zlorabio ovlasti, ometao istrage i pokušavao utjecati na njihov tijek.

Sam Salihović nakon toga se očitovao priopćenjem u kojemu je potvrdio kako će se na takvu odluku žaliti, a ustvrdio je kako su svi grijesi koji mu se pripisuju obična montaža. Na dramatičan je način upozorio kako je na djelu "pravosudno-državni udar".

Tvrdi kako mu nije bilo dopušteno očitovati se o dokazima o njegovoj krivnji, niti o djelima koja mu se stavljaju na teret pa se sprema koristiti sva pravna sredstva ne bi li se obranio ustvrdivši da je riječ o zaštiti vladavine prava i sprječavanju pravosudno-državnog udara.

Mediji ga prozvali bosanskim Rankovićem

Aleksandar Ranković
Aleksandar Ranković

No mediji u BiH u prvim komentarima nemaju gotovo nikakvih simpatija niti razumijevanja za Salihovića ni za njegove tvrdnje.

Sarajevsko "Oslobođenje" tako s naslovnice poručuje kako će on nakon suspenzije i gotovo izvjesne smjene s te dužnosti vjerojatno i kazneno odgovarati, a "Dnevni avaz" ide još dalje i proglašava Salihovića "bosanskim Rankovićem", vjerojatno ipak motiviran time što je za njegova mandata uhićen i optužen Fahrudin Radončić, stvarni vlasnik tog glasila i ambiciozni političar.

Tvrdnje kako Salihovića čeka kazneni progon neki pravni stručnjaci temelje na ozbiljnosti djela za koje ga se tereti jer je u biti riječ o ometanju rada pravosuđa.

Ponovno je istaknuta činjenica kako je Salihović na dužnost glavnog tužitelja imenovan 2012. bez stvarnih referenci za takvu dužnost, jer je na to mjesto došao s mjesta predsjednika Općinskog suda u Sarajevu.

"On nikada nije vidio kako izgleda rad na formiranju predmeta, istraga ili optužnica. Nije bio stručan i to je propust tadašnjeg saziva VSTV-a", ocijenio je Hasan Balić, profesor kaznenog prava i bivši sudac.

Dodiku odavao informacije preko novinara

Mato Đaković
Mato Đaković

No uz sve propuste u radu Salihović bi se možda i izvukao da u javnost nisu dospjeli dokazi o tome kako je on preko posrednika odavao podatke o istragama povezanim s predsjednikom RS Miloradom Dodikom.

Tajno snimljeni telefonski razgovori potvrdili su kako su te informacije do Dodika dolazile preko Mate Đakovića, novinara koji je trenutačno zaposlen na Radio-televiziji Republike Srpske (RTRS). Đaković je nakon razgovora sa Salihovićem prenio Dodiku kako teku istrage u slučaju Bobar banke i Pavlović banke, preko kojih su aktualni predsjednik RS i njegovi bliski suradnici ostvarivali svoje financijske interese, što je u konačnici obje banke upropastilo.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić je u kolovozu otvoreno optužio Salihovića za opstruiranje istraga usmjerenih protiv organiziranog kriminala i političke korupcije a na tom je tragu postupak protiv glavnog tužitelja otvorio i Ured disciplinskog tužitelja pri VSTV.

Na dužnost glavnog tužitelja već je postavljena Gordana Tadić, njegova zamjenica i ujedno voditeljica Odjela za ratne zločine u Tužiteljstvu BiH.

VSTB imenovao ju je na temelju činjenice da ima 20 godina tužiteljskog iskustva, a od 2013. zadužena je za sve istrage o najtežim slučajevima ratnih zločina u BiH.

izvor: index.hr-922586