Bosanski brdski konj pred izumiranjem

Bosanski brdski konj pred izumiranjem

Uzgajivači mole vlasti za pomoć, Bosanski brdski konj pred izumiranjem

Bosanski brdski konj, foto Vedran Vidak
Bosanski brdski konj, foto Vedran Vidak

Objavljeno: 29. sep 2016

Bosanski brdski konj je kritično ugrožena pasmina i posljednji je trenutak kako bi se poduzele mjere za očuvanje ove pasmine u BiH, poručuju sudionici skupa pod nazivom "Bosanski brdski konj - pasmina na rubu izumiranja", javlja Anadolu Agency.

Anton Dolinšek, predsjednik Međunarodnog udruženja uzgajivača bosanskog brdskog konja (MUUBBK), smatra kako svi u BiH trebaju biti svjesni da je ova pasmina jedinstven i dragocjen genetski materijal, koji predstavlja i jedan od simbola države.

Uvesti poticaje za uzgoj u BiH

Udruženje koje predvodi Dolinšek zajedno sa Federalnim zavodom za poljoprivredu danas u Sarajevu organiziralo je simpozij pod nazivom "Bosanski brdski konj - pasmina na rubu izumiranja".

"Bosanski brdski konj je kritično ugrožena pasmina i posljednji je trenutak kako bi se poduzele mjere za očuvanje ove pasmine. Potrebna je koordinirana akcija kako bi se poboljšao uzgoj ove pasmine, koja bez pomoći uzgajivačima nije moguća. Znači svi uzgajivači sada rade bez ikakvog poticaja, ali uzgajivači u BiH moraju dobiti poticaj. Na primjer u Srbiji za bosanskog brdskog konja poticaj je 250 eura po grlu. U Sloveniji kao uzgajivač bosanskog brdskog konja nemam poticaj, ali kada bi se bavio našim autohtonim pasminama dobijao bi premiju. S obzirom kako imam ergelu bosanskog brdskog konja, nemam nikakav poticaj", kazao je Dolinšek.

Jedan od prijedloga koji će biti upućen vlastima u BiH je da se formira društvo za zaštitu bosanskog brdskog konja, ali prema mišljenju predavača, najvažniji je poticaj za uzgajivače.

"Osnovni cilj simpozija je da se animira šira javnost, ali i nadležne institucije na kritično stanje u populaciji bosanskog brdskog konja. Ona je dovedena do apsurda i od nekadašnjih predratnih 20.000 grla, sada imamo oko 140 u uzgoju u čistoj krvi. Putem simpozija uputit ćemo poziv da nam se pomogne kako bi sačuvali tu pasminu, jer je ona jako kvalitetna i dragocjena. Nadam se kako taj naš poziv neće biti uzaludan", naglasio je Enver Žiga, predsjednik Upravnog odbora MUUBBK.

Ergela Borike na koljenima

Žiga je još jednom napomenuo kako na ergeli "Borike", koja je formirana 1929. godine i na kojoj se do danas uspješno vršio uzgoj bosanskog brdskog konja, vlada veoma loše stanje.

"Na simpozij su došli i predstavnici Mjesne zajednice Borike, gdje se nalazi ergela, koja je na koljenima. Ako je ne spasimo ona će se ugasiti. To bi bila velika šteta i nenadoknadiv gubitak ne samo za BiH, nego i za bivšu Jugoslaviju. U posljednjih mjesec dana pokrenuli smo veliku kampanju za spas te ergele, koja je svedena na desetak grla bosanskog brdskog konja i desetak arapskog konja. Od nekadašnjih 400 grla sada imamo tridesetak grla. Na osnovu naše kampanje Vlada Republike Srpske formirala je jednu komisiju koja bi se trebala baviti tim problemom. Hoće li oni pokrenuti stvari s mrtve točke ne znam, ali znam da, ako ne možemo sačuvati ergelu kao pravnu osobu, onda možemo sačuvati te konje", jasan je Žiga.

U radu simpozija sudjelovao je niz priznatih poznavatelja bosanskog brdskog konja iz regije. Održane su dva sastanka, jedan pod nazivom "Status i stanje Bosanskog brdskog konja, i druga "Sprječavanje izumiranja bosanskog brdskog konja". Među predavačima bili su Dolinšek, Matjaž Mesarić, Enesa Isaković, Žiga, Božidarka Marković, Marko Cotman, Alma Rustempašić, Peter Dovč, Ružica Trailović, Dervo Herbinja...

izvor: prvi.tv-78373