Salmir Kaplan: Nismo mogli da trpimo nepravdu

Salmir Kaplan: Nismo mogli da trpimo nepravdu

Salmir Kaplan
Salmir Kaplan

Objavljeno: 02. okt 2016

Kandidat za načelnika opštine Stolac Salmir Kaplan objasnio je u izjavi za "Avaz" šta se danas dešavalo u Stocu. On kaže kako je sve što se dogodilo smišljen scenario.

"Vidjeli su koliko Bošnjaka izlazi na izbore, vidjeli su koliko ja dobijam glasova i onda su oni u svojoj nemoći iz rukava izvukli ovaj pripremljeni scenarij, to jeste smjenjivanje članova biračkih odbora! Idu od biračkog mjesta do biračkog mjesta i dijele otkaze Bošnjacima u biračkim odborima, a postavljaju Hrvate umjesto njih, koji dozvoljavaju da glasaju mrtvi i razne druge mahinacije" - rekao je Kaplan.

On ističe da su, kako je rekao "ovi ovdje odlučni" da ono što nisu uspjeli 1993. godine puškom i odvođenjem u logore i sad nastavljaju raditi raznim izbornim mahinacijama.

"Sad što oni pokušavaju da prebace na to "neko nekog napao, nešto rekao", što nisu jutros oko 11 pričali o tome, kada su prvo biračko mjesto smijenili ljude, niko im ništa nije rekao. Mi smo išli dalje, žalili se, uputili CIK-u prigovore. Međutim, kada se to počelo događati od mjesta do mjesta, onda smo reagovali kako smo reagovali. Nismo to mogli trpiti" - navodi Kaplan.

Komentarišući incident, on ističe kako je pokušao razgovarati s Ivanom Perićem, predsjednikom Opštinske izborne komisije - "Ali on je bio nervozan i s njim se nije moglo razgovarati" - ističe Kaplan.

Potvrdio je i da je dao izjavu policiji, ali da nije uhapšen.

izvor: atvbl.com

 

Salmir Kaplan: Nisam imao fizički kontakt s Perićem

Okončano saslušanje u stolačkoj policiji

Salmir Kaplan
Salmir Kaplan

Objavljeno: 03. okt 2016

Kandidat za načelnika Stoca Salmir Kaplan samovoljno je otišao u policiju i rekao da je pokušao ukazati na nepravilnosti koje su se dešavale.

Bilo je grubih zloupotreba i riječ je o čistom kriminalu. Gospodin Perić je shvatio da će HDZ izgubiti izbore i krenuo je u čisti kriminal i to u trenutku kad je Inicijativa imala prednost od 300-350 glasova do 15.00 sati kada je već bilo izašlo oko 70 posto bošnjačkog biračkog tijela, rekao je Kaplan poslije višesatnog davanja iskaza u stolačkoj policiji.

Kaplan je negirao da je imao fizički kontakt s predsjednikom OIK Stolac Ivanom Perićem.

Zatražio je od CIK-a da organizuje fer izbore bez HDZ-ove Izborne komisije u Stocu.

izvor: 24sata.info-271626

 

Službeno izvješće policije o izgredima Stocu: Sve je počelo u 14:55

Objavljeno: 03. okt 2016

Prema službenim informacijama MUP-a Hercegovačko neretvanske županije, 2. listopada, tijekom izbornog dana, na području Županije problemi i incidenti registrirani su na biralištima u Stocu i Rumbocima u općini Prozor-Rama.

Prvi manji incident u općini Stolac dogodio se oko 11:15 sati kada je predsjednik biračkog odbora u Kruševu policiji prijavio da je Adnan B. iz Stoca, zbog nemogućnosti glasanja zbog isteka osobne iskaznice, sa stola pobacao glasački materijal i udaljio se s mjesta događaja.

Kada su u pitanju incidenti zbog kojih je došlo do prekida izbornog procesa u Stocu, sve je počelo u 14:55 sati kada je Policijskoj postaji Stolac policijski službenik osiguranja bivše zgrade Općinskog suda, gdje je smješteno Općinsko izborno povjerenstvo (OIP), prijavio da su u prostorijama OIP-a Salmir K. i Ahmed Lj. fizički napali predsjednika Povjerenstva Ivana Perića, pri čemu je Perić zadobio tjelesne ozljede, priopćeno je iz županijskog MUP-a.

Nakon napada, Salmir K. i Ahmed Lj. udaljili su se u nepoznatom smjeru, a ispred OIP-a došla je veća skupina građana bošnjačke nacionalnosti. Oni su razvalila ulazna vrata, ušli i demolirali prostorije OIP-a.

Oko 15:05 sati Policijskoj postaji Stolac policijski službenici osiguranja birališta Podgrad II prijavili su da su Salmir K. i Demir M. fizički napali člana biračkog odbora Maria Raguža.

Oko 15:25 sati Policijskoj postoji Stolac policijski službenik s birališta Pušište prijavio je kako je Salko B. iznio glasački materijal, isti unio u svoje vozilo te se udaljio u smjeru Stoca.

Sljedećih sat vremena sličan scenarij ponovio se i na biralištima u Osnovnoj školi Stolac, Dječjem vrtiću, Radimlji, Radimlji II i Vatrogasnom.
O svim tim događajima upoznata je krim. policija i nadležni tužitelj te je izvršen očevid.

U nedjelju se incident dogodio i na biralištu u Rumbocima, općina Prozor-Rama, gdje je došlo do tučnjave između Zdravka K. (1969.) i Mije B. (1985.), oba iz mjesta Rumboci.

Protiv sudionika tog incidenta bit će podnesene prekršajne prijave, priopćeno je iz MUP-a HNŽ-a.

izvor:

 

Inicijativa za Stolac: Perić fizički napao Kaplana

Objavljeno: 03. okt 2016 | Jasmin Mušanović

Stolac je jučer bio jedina općina u Bosni i Hercegovini u kojoj su prekinuti lokalni izbori zbog fizičkog sukoba.

Glavni akteri bili su Salmir Kaplan, kandidat Inicijative za Stolac i predsjednik Opštinskog odbora Ivan Perić između kojih je, navodno, došlo do fizičkog obračuna.

Pripadnici MUP-a HNK su izvršili uviđaj i još se čeka zvanični stav nadležnih koji provode istragu.

Za to vrijeme, Inicijativa za Stolac je izdala saopštenje u kojem se opisuje kako se, prema njihovim riječima, desio nemili događaj.

Saopštenje prenosimo u cjelosti:

Tokom predizbornog perioda smo se više puta obraćali kako Centralnoj Izbornoj Komisiji, tako i svim drugim relevantnim domaćim i međunarodnim institucijama kako bi ukazali na neregularnosti koje godinama prate izborni process u Stocu.

Precizno smo utvrdili spisak imena preko 400 preminulih ljudi koji su još uvijek na izbornim spiskovima i čak nakon intervencije CIKa i skidanja vise oko 130 imena, odmah su se na listama pojavila nova.

Također smo zatražili pismeno tumačenje od CIKa koji dokumenti su isključivo dopušteni kao identifikacioni kako bi se pristupilo glasanju. Molili smo da se pooštri nadzor na glasačkim mjestima u Stocu.

Nakon sto je CIK izričito ponovo zabranio glasanje uz samo hrvatske pasoše, predsjednik Izborne komisije u Stocu je ipak odlučio da prekrši tu instrukciju kao i da smijeni, na sam dan izbora, sve one koji su se usprotivili takvim nepravilnostima.

Gospodo,

Sve smo učinili što je bilo moguće da spriječimo izborni inžinjering u Stocu koji traje godinama. Niste nam pomogli. Na vrijeme smo očajnicki upozoravali relevantne institucije. Ništa se nije desilo.

Za otkazivanje izbora u Stocu zbog incidenata koji su nastupili a koji su u vezi sa prijavljenim nepravilnostima, držimo relevantne institucije koje su se oglušile na naše prijave u potpunosti odgovornima.

Iako se čini da smo sami u tome, mi ćemo i dalje insistirati na sprovođenju zakona Bosne i Hercegovine u našem gradu i staviti tačku na sva dosadašnja kršenja.

Za one koji mare za detalje o tome šta se u Stocu događalo, navodimo sljedeće:

1. Dan prije izbora, onemogućeno je bošnjačkim članovima biračkog odbora da pregledaju prostorije, te pri preuzimanju i brojanju izbornog materijala nije ispoštovana procedura jer nije bilo kompletiran birački odbor.

2. Na biračkim mjestima jednonacionalno su raspoređivani članovi odbora, te su bošnjački članovi udaljeni sa biračkih mjesta čime je narušen intergritet i nacionalni balans što je u sukobu za izbornim zakonom.

3. Raspored pozicija u prostorijama za glasanje je napravljen tako, da se bošnjačkim članovima odbora nije dozvolio uvid u identifikacijske dokumente.

4. Još na obuci članova, predsjednik opštinskog odbora Ivan Perić je rekao da se može glasati sa hrvatskim pasošima što je u suprotnosti sa zakonom.

5. Na dan izbora, osobe sa hrvatskim pasošima su pristupile glasanju, na šta su članovi odbora uložili primjedbu. Osobe sa isteklim dokumentima su također pristupile glasanju, na šta su članovi odbora također stavili primjedbu. Svi članovi koji su stavili primjedbe, a koje su u skladu sa izbornim zakonima su bili su na licu mjesta razješeni dužnosti od strane Predsjednika Opštinskog Odbora.

Osnovano sumnjamo da su rješenja pripremljena ranije jer se sve dešavalo u roku od 5 minuta nakon stavljanja primjedbi.

6. Mjesto koje je zatvoreno i u kojem se desio incident zbio se nakon što je Božo Raguž razbacao papire odbora jer mu nije dozvoljeno da glasa za dvije i više osoba.

7. Predsjednik Opštinskog odbora Ivan Perić je fizicki napao kandidata Inicijative Salmira Kaplana, koji se je zatim branio od napada.

https://www.facebook.com/inicijativazastolac/posts/309165912791824

izvor: ba.n1info.com-a115633