Danas odluka CIK BiH o Stocu

Danas odluka CIK BiH o Stocu

Salmir Kaplan i Demir Mahmutćehajić
Salmir Kaplan i Demir Mahmutćehajić

• CIK BiH će donijeti odluku o izborima u Stocu nakon što je u nedjelju u tom gradu prekinut izborni proces

Objavljeno: 03. okt 2016

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine CIK danas će, nakon izvještaja policijskih struktura, donijeti odluku o izborima u Stocu nakon što je u nedjelju u tom bh. gradu prekinut izborni proces. Ovu informaciju potvrdio je predsjednik Centralne izborne komisije BiH CIK Ahmed Šantić, prenosi Anadolija.

Izborni proces u Stocu prekinut je u nedjelju u poslijepodnevnim satima gdje je, prema podacima s terena, došlo do fizičkog obračuna između određenog političkog subjekta sa predsjednikom izborne komisije. U incidentu su povrijeđene dvije osobe, birališta su zatvorena, a izborni proces je prekinut.

Prema riječima Šantića, CIK će u saradnji sa policijskim organima i kantonalnim tužilaštvom raditi kako bi u ponedjeljak bila donesena konačna odluka o izborima u Stocu.

I dalje čekamo pravu informaciju o dešavanjima tamo. Dobili smo informaciju da su poslije 17 sati na području općine Stolac pojačane policijske snage i policija čuva izborni materijal, i u skladu sa kantonalnim tužiteljistvom rade na mjerama.

Danas smo kontaktirali Ivana Perića, predsjednika Općinske izborne komisije u Stocu, njegovo zdravstveno stanje je relativno dobro i on će ujutru pokušati da sazove sjednicu, da sačini kompletnu informaciju o današnjim dešavanjima i tu će informaciju dostaviti CIK.

Uputili smo dopis policijskim snagama koje su nadležne da dostave kompletnu dokumentaciju o dešavanjima. Nakon toga CIK će sutra donijeti odluku vezano za sve ono što se dešavalo u Stocu.

Moramo konstatovati da izbora u Stocu nije bilo danas - rekao je u nedjelju navečer Šantić.

Neredi u Stocu

Nadina Maličbegović je sinoć javila iz Stoca da su informaciju CIK o tome da su dva biračka mjesta ipak bila otvorena u ovom mjestu demantirali iz Općinske izborne komisije - "Bilo je puno nepravilnosti, zbog čega je izborni proces prekinut, zbog čega nećemo imati rezultate u ovoj općini" - dodala je ona.

U popodnevnim satima došlo je do narušavanja javnog reda i mira na izborima u Stocu, kazao je jučer Šantić. Član Općinske izborne komisije u Stocu je povrijeđen i nalazi se u bolnici, kazao je na konferenciji za medije Vlado Rogić, član CIK.

U Stocu su zabilježeni problemi na tri biračka mjesta, nakon čega je došlo do eskalacije na nekim biračkim mjestima.

Prema izjavi načelnika općine Stolac Stjepana Boškovića, određene osobe sa kapuljačama na glavama su izuzeli određeni birački materijal i uputili se u nepoznatom pravcu.

Maličbegović je kazala da su ljudi koji su učestvovali u haosu u Stocu dali izjave u policiji, odnosno, nosilac liste za općinsko vijeće ispred bošnjačkih stranaka Demir Mahmutćehajić, te Salmir Kaplan, kandidat za načelnika općine Stolac.

Oni se nalaze u policiji, gdje trenutno daju izjave i kako su ranije kazali, sami su odlučili otići i prihvatiti svoj dio odgovornosti. Cijeli izborni dan u Stocu pratilo je otvaranje i zatvaranje biračkih mjesta - javila je iz Stoca Nadina Maličbegović.

Zatvaranjem biračkih mjesta u 19 sati je završeno glasanje na sedmim lokalnim izborima u Bosni i Hercegovini od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

izvor: balkans.aljazeera.net