Republika Srpska: Bakirova uloga u trijumfu Milorada Dodika

Republika Srpska: Bakirova uloga u trijumfu Milorada Dodika

Dodik - Izetbegović
Dodik - Izetbegović

• Najvećeg saučesnika i saradnika Dodik je imao u Bakiru Izetbegoviću - otvaranje osjetljivih pitanja, poput Dana republike, odluka Ustavnog suda BiH, a posebno Izetbegovićevo prizivanje da će Dodik završiti kao Sadam, Gadafi ili Milošević, na kraju su u punoj mjeri odigrali samo za Dodika

Objavljeno: 03. okt 2016 | Ljiljana Kovačević

Milorad Dodik i njegova stranka, zajedno sa koalicionim partnerima iz Demokratskog narodnog saveza (DNS) i Socijalističke partije, "pomeli" su na lokalnim izborima Savez za promjene (SzP).

Srpska demokratska stranka, najjača stranka u SzP, izgubila je Pale, svoje tradicionalno uporište, nije uspjela zadržati Gradišku, Prnjavor, Rogaticu..., Mićo Mićić je pobijedio sa par stotina glasova.

Savez za promjene uspio je od SNSD preuzeti samo Šamac i Kotor Varoš. Za opoziciju je Banjaluka je ostala nedosanjan san.

KAKO JE POČEO POTOP

Više je ravni koje su ukazivale na izborni potop SzP. Naznake da će se on desiti nisu od juče, već su više od godinu dana trajale sistematske i temeljne akcije urušavanja opozicionog saveza, kako izvana, tako i iznutra.

Godinu dana Dodik i njegova svita su na razne načine, kupovinom "papaka" i ubacivanjem svojih "krtica" u redove SzP, rušili skupštinske većine u mjestima gdje je na vlasti bio SDS. Eklatantan primjer za to su Gradiška, Prnjavor i Bijeljina.

Uz to, Dodikovi ljudi etablirani su i u samom vrhu SDS, poput potpredsjednika stranke Ognjena Tadića i genseka Vladislava Babića, koji su još u avgustu prošle godine krenuli sa rasturanjem SDS u Banjaluci i u tome potpuno uspjeli.

U razbijanju SzP nezaobilazna je i uloga Mladena Ivanića, koji je tercirao Dodikovim radikalnim političkim potezima i retorici, nastojeći na taj način da uruši lidera SDS Mladena Bosića i nametne se kao ključni srpski lider u Sarajevu.

Sve to uz aminovanje zvaničnog Beograda.

Uz to, premijer Srbije Aleksandar Vučić, kada je BiH u pitanju, nije samo igrao uloge "piromana i vatrogasca", već je i otvoreno učestvovao u predizbornoj kampanji SNSD.

O podršci velikog broja medija u Srbiji Dodiku da se i ne govori.

KUPOVINA GLASOVA

Milorad Dodik
Milorad Dodik

Notorno je da je SNSD u kampanju uložio enorman novac, izvučen iz budžeta i javnih preduzeća. SNSD nije štedio, kupovao je glasove na svakom koraku, a cijena glasa išla je i do 400 maraka.

Dodik je lokalne izbore doživio kao borbu "na život i smrt", digao je svu stranačku mašineriju i poluge vlasti a partijski vojnici radili su danonoćno. Na drugoj strani, u Savezu za promjene, izbušenom na sve strane, uzdrmanom raznoraznim međupartijskim i unatarstranačkim razmiricama, sjedili su i čekali sudnji dan. Tamo gdje su bili angažovani, polučili su rezultate.

Dok je Mladen Bosić govorio o kriminalu i korupciji, opljačkanoj Republici Srpskoj i opštem siromaštvu u RS, Dodik je jahao na priči o ugroženosti Srba, antisrpskim međunarodnim zavjerama, podižići tenzije do mjere da se otvorila priča o ponovim ratnim sukobima u BiH.

Pritom je sebe predstavio kao jedinog mogućeg zaštitnika Srba i srpstva, a SzP targetirao kao izdajnike i podanike politike Bakira Izetbegovića. Sve je eskaliralo održavanjem referenduma o Danu RS, sedam dana prije lokalnih izbora, što je podržao i SzP, nemajući kud. Dodik bi bilo kakvo protivljenje opozicije referendumu 25. septembra iskoristio da SzP udari novi žig "izdajnika".

I sve to, najvjerovatnije, ne bi dalo ogromnu političku snagu Miloradu Dodiku da "zbriše" SzP da najvećeg saučesnika i saradnika nije imao u Bakiru Izetbegoviću. Igrajući na kartu nacionalnog, otvaranjem osjetljivih pitanja, poput datuma Dana republike (pokretanje sudskog postupka umjesto političkog dogovora), odluka Ustavnog suda BiH koja je potom uslijedila, a posebno Izetbegovićevo prizivanje da će Dodik završiti kao Sadam Husein, Gadafi ili Slobodan Milošević, na kraju su u punoj mjeri odigrali samo za Dodika.

IZETBEGOVIĆA ULOGA

Bakir Izetbegović - Milorad Dodik
Bakir Izetbegović - Milorad Dodik

Izetbegović je u tom pohodu digao Dodika do neslućenih visina u srpskom biračkom tijelu, a sam je izgubio. SDA je izgubila veliki broj opština u Federaciji BiH u kojima je imala načelnička mjesta, a najbolniji za Bošnjake je realan gubitak Srebrenice.

Izbori su za nama, a pred nama novi krug pakla. Nema sumnje da će Dodik ogromnu podršku na lokalnim izborima koristiti kao vlastiti štit u daljem obračunu sa državnim institucijama, prije svega Tužilaštvom BiH. Pod uslovom da u tim institucijama i dalje budu kalkulisali, kao što su to činili do sada opstruišući i blokirajući istrage u vezi sa kriminalom i korupcijom, u u kojima je jedan od ključnih aktera sam Dodik.

Ako institucije i dalje budu pokazivale slabost, Dodik će demonstrirati novu snagu. Već je najavio održavanje novih referenduma i on će ih, ako ne bude reakcije, sasvim sigurno i održati. Prvi na njegovom udaru upravo bi se mogli naći Tužilaštvo i Sud BiH.

izvor: zurnal.info-20047