Propast sekretara celog sveta

Propast sekretara celog sveta

• Pitanje je, uostalom, da li je ta funkcija ikada imala težinu veću od dobro plaćenog fikusa

Vuk Jeremić
Vuk Jeremić

Objavljeno: 05. okt 2016 | Svetislav Basara

Pratio sam - mada nisam komentarisao - višemesečna, decentno steroidna lobiranja našeg starog znanca - ex spoljnog ministra - Vuka Jeremića da se domogne položaja generalnog sekretara UN.

Uzdržavao sam se od komentarisanja, jer mi je bilo svejedno da li će Vuko uspeti da se nametne u ubaštra ili neće, a isto tako držim da je - osim kandidatima - maltene svima na ovom svetu svejedno ko će obnašati tu visoku, ali kako stvari trenutno stoje, savršeno nevažnu dužnost.

Pitanje je, uostalom, da li je ta funkcija ikada imala težinu veću od dobro plaćenog fikusa.

Uporan kakvim ga je Bog sazdao, Vuk se mic po mic probio visoko na rang listi kandidata, a raznoraznim hokus-pokusima je obezbedio i podršku ne baš naklonjenih mu političara sa vlasti, što mu je - uz snažan severni vetar u leđa iz Rusije - davalo realne šanse da na dugi niz godina zasedne u pustolinu na Ist Riveru.

Kad - viđi vraga su sedam binjišah - sa stranica moje omiljene žutare, Blica, jutros puče kao grom iz vedra neba vest da su Rusi digli ruke od Jeremića i da bi na mestu UN-ovog genseka, fakat, voleli da vide osobu iz istočne Evrope, ali ženskog pola.

To bi se možda i dalo popraviti - estetska medicina (promena pola, posebno) čini čuda - ali izgleda da se iza brda valja nešto drugo, nešto što nikada nećemo saznati, jer je visoka diplomatija u pitanju.

Kad u neko doba - eto ti ga u Danasu Breaking News. Jeremić, kaže News, odbio kompromisnu ponudu da bude drugi čovek UN, to jest - zamenik najbolje plasiranog Gutiereša. Nema cile-mile kod Vuka. Ili sve ili ništa. Ili s njim ili na njemu.

Ne znam tačno šta stoji u opisu radnog mesta gensekovog zamenika, ali čisto sumnjam da ti poslovi zahtevaju beneficirani radni staž. Nagađam, takođe, da bi Vuku radno mesto zamenika genseka ostavljalo dovoljno vremena da po nujorškim kafićima proslavlja Novakove pobede i oraginizuje dočeke srpske nove godine, ali eto sujeta je nadjačala racio, tako da će se - kako stvari stoje - Vuk vrlo brzo vratiti na domaću političku scenu.

Takav rasplet situacije mogao bi nevesti Jeremića - koji puca isključivo na visoke funkcije - da se kandiduje na predstojećim predsedničkim izborima u Srbiji. Ne znam kakav mu je trenutni rejting, ali držim da je bolji od ostatka opozicionih kandidata.

Ocu Vučiću bi - ako se odluči da Tomu (iz svojih razloga) pusti niz vodu - Jeremić svakako bio prihvatljiviji stanar Andrićevog venca od, recimo, Šešelja, čije šanse svi bagatelišu, što je stvar koja nam se višekratno olupala o glavu.

Šta će biti - to ćemo videti.

 

Svetislav Basara
Svetislav Basara

izvor: danas.rs-329142