Sebija Izetbegović vodi privatni rat na UKCS

Sebija Izetbegović vodi privatni rat na UKCS

Sebija Izetbegović i rat između UKCS-a i Ljekarske komore

Evidentni mobing direktorice Izetbegović

Sebija Izetbegović
Sebija Izetbegović

Objavljeno: 05. okt 2016 | Adisa Ibrahimović

Na sceni je otvoreni rat između rukovodstva Kliničkog centra u Sarajevu i rukovodstva Ljekarske komore Kantona.

Direktorica KCUS Sebija Izetbegović uz podršku nekolicine kolega, blokirala je isplate članarina s Kliničkog centra namijenjenih Ljekarskoj komori. Iz Komore kažu to je nezakonito, poslat će inspekciju u Klinički centar. Više od 600 ljekara bi do kraja godine moglo ostati bez licence za rad.

Više od 25 hiljada maraka koje su ljekari Kliničkog centra proteklih pet mjeseci uplaćivali za članarinu u Ljekarskoj komori, nije stiglo na pravu adresu. Odluka je to direktorice Sebije Izetbegović i nekolicine ljekara. Razlog je taj što su u Ljekarskoj komori neposlušni. Novac će dobiti kada odgovore rukovodstvu Kliničkog centra, zbog čega su ih optužili za nesavjestan rad kojim ugrožavaju živote pacijenata.

Mirza Dilić, ljekar na KCUS:

Zato smo tražili da se sazove vanredna sjednica Ljekarske komore da se redefinišu odnosi, da se promijeni rukovodstvo, da se krene u ozbiljno rješavanje pitanja koje Komora treba da rješava.

Izetbegović na konferenciji za novinare nije prisustvovala jer je imala pametnijeg posla - kažu njene kolege. Ali su ljekari s Kliničkog poručili koelgama iz Ljekarske komore i sljedeće:

Sead Lačević, ljekar na KCUS:

Smatram lično da Ljekarsku komoru ne mogu voditi penzioneri, Ljekarsku komoru sada vodi pet penzionera.

Pet mjeseci su u Ljekarskoj komori šutili, jer su kažu htjeli zaštititi kolege. Ali sada im poručuju, neplaćanje članarine je protuzakonito. 1. novembra šalju inspekciju na Klinički, i tada ljekarima slijedi oduzimanje licenci za rad.

Doktorici Izetbegović poručuju da ona Ljekarskoj komori nije nadređena, nego obratno. Iako mu iz Kliničkoog prijete i krivičnom prijavom, predsjednik Ljrekarske komore kaže ne plaši se ničije samovolje.

Faruk Kulenović, predsjednik Ljekarske komore KS:

Ja nisam dužan odgovoriti na njena pitanja ali sam odgovorio. I onda 29. maja mi dolazi pismo da će ona ako joj ne odgovorim - a odgovorio sam - naše vlastite novce uplatiti u Apoteku Koševo. To je već nemojte mi zamjeriti neuračunjljiv zaključak.

Dragan Stevanović, predsjednik UO Ljekarske komore KS:

Ni Sebija ni 10 profesora ne mogu uticati na autonomnost rada Liječničke komore. Ministrica može provjeriti koliko zakonito radimo i mi je pozivamo.

Jednako kao što pozivaju kolege s Kliničkog centra da se odupru evidentnom mobingu koji direktorica Izetbegović vrši nad njima, tvrde iz Ljekarske komore.

To je kažu razlog zašto sve veći broj ljekara napušta Klinički centar.

A da Izetbegović i ljekari koji su donijeli odluku o obustavi uplate članarina Ljekarskoj komori, nisu za mišljenje pitali ostale ljekare, dokaz je i dopis ljekara iz Kliničkog centra koji je napisao kako je neprijatno iznenađen sazanjem da se njegov novac ne uplaćuje Ljekarskoj komori, te da su njegove kolege izložene strašnim pritiscima da djeluju protiv Komore.

izvor: ba.n1info.com-a116043