Sebija vrši mobing na KCUS

Sebija vrši mobing na KCUS

Izetbegovićeva žena vrši mobing nad liječnicima Kliničkog centra Sarajevo?

Sebija Seka Izetbegović
Sebija Seka Izetbegović

• Liječnici odlaze iz KCUS-a otkako je na tu dužnost imenovana Sebija Izetbegović, supruga predsjedatelja Predsjedništva BiH

Objavljeno: 05. okt 2016

Najveća bolnica u Bosni i Hercegovini, Klinički centar Sveučilišta u Sarajevu (KCUS), suočena je u zadnje vrijeme s konstantnim odlaskom liječnika koji su ondje godinama radili, a Liječnička komora Sarajevske županije smatra kako je za to odgovorna uprava KCUS-a, odnosno izravno ravnateljica Sebija Izetbegović, koju se optužuje da provodi mobing nad kolegama i uskraćuje osnovna prava.

"Stanje na KCUS-u je kaotično", ustvrdio je u srijedu na izvanrednoj konferenciji za novinstvo Fahrudin Kulenović, predsjednik Liječničke komore Sarajevske županije koja okuplja oko 1700 liječnika.

Ovu ocjenu iznio je nakon što je objavljena informacija kako su proteklih dana otkaze u KCUS-u dala trojica uglednih liječnika koji su tamo godinama radili. Riječ je o donedavnom šefu Klinike za dječju kirurgiju Adnanu Hadžimuratoviću te poznatim kirurzima "plastičarima" Aliji Aginčiću i Alemku Čvorku. Prije njih je to učinilo dvadeset liječnika specijalista, uključujući tu devetoro koji imaju status profesora na Medicinskom fakultetu.

Afirmirani liječnici odlaze iz KCUS-a otkako je početkom godine na tu dužnost imenovana Sebija Izetbegović, ujedno supruga aktualnog predsjedatelja Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića.

Po dolasku na čelo KCUS-a pokušala je provesti spajanje te ustanove i sarajevske Opće bolnice koju je ranije vodila, no plan koji bi praktično značio gašenje te bolnice je spriječen zbog silovitog otpora liječnika i osuda u javnosti.

Cijeli slučaj dobio je posebnu dimenziju jer se menadžerski uspon liječnice Izetbegović počeo dovoditi u vezu s političkim utjecajem njezina supruga.

Izetbegović je od dolaska na dužnost u KCUS liječnicima koji tamo rade zabranila obavljanje bilo kakve privatne prakse, što je izazvalo njihovo veliko nezadovoljstvo pa su se mnogi odlučili napustiti razmjerno slabo plaćena radna mjesta u toj bolnici, a karijeru nastaviti u financijski znatno atraktivnijem privatnom sektoru.

Stajalište je Liječničke komore kako Izetbegović na pogrešan način provodi reforme na KCUS-u te kako je zapravo to razlog odlaska kvalitetnih liječnika.

Kulenović, koji ima pedesetogodišnje iskustvo u liječničkoj praksi, izjavio je kako su problemi u odnosima s ravnateljicom KCUS-a nastali onog trenutka kada se komora usprotivila zatvaranju Opće bolnice. Od tada se sukob neprekidno zaoštrava, a krajnja mjera za kojom je Izetbegović posegnula je uskraćivanje prenošenja obvezne članarine za Liječničku komoru s računa KCUS-a na račun komore.

"Riječ je o ucjeni", kazao je Kulenović iznoseći ocjenu kako se Izetbegović osvećuje i zbog toga što su su iz komore u svibnju upozorili da se pacijentima na KCUS-u uskraćuje odgovarajuća zdravstvena skrb.

Sama Sebija Izetbegović na ove opužbe nije reagirala, no to su učinili neki od njenih suradnika s KCUS-a koji su sazvali konferenciju za novinstvo i na njoj napali Kulenovića i ostale članove vodstva Liječničke komore. Mirza Dilić, član Uprave KCUS-a, kazao je kako su im posebice teško pale tvrdnje da se u toj bolničkoj ustanovi ne pruža odgovarajuća pomoć pacijentima.

"Želimo izvanrednu skupštinu Liječničke komore kako bi se izabralo novo vodstvo", kazao je Dilić.

Predstojnik Klinike za pedijatriju Edo Hasanbegović ustvrdio je kako su netočni navodi da je život bilo kojeg pacijenta ugrožen zbog nedostatka opreme i sredstava za rad.

Predsjednik komore Kulenović najavio je kako će uskoro zbog svega zatražii izvanredni inspekcijski nadzor nad radom KCUS-a.

izvor: direktno.hr-63309