Najneregularniji izbori do sada

Najneregularniji izbori do sada

POBJEĐUJE KO BROJI A NE KO GLASA - Najneregularniji izbori u BiH do sada: Krađe, podmetanja, prevare i tuče

voting - glasanje - izbori

Objavljeno: 05. okt 2016

Izbori kao najsnažnija činjenica demokratije, ovaj put u BiH su potpuno zakazali. Desetine je primjera srozavanja ovog procesa pokušajima izbornog inžinjeringa i brutalnih prevara, piše novinska agencija Patria.

To što Mostarci drugi put zaredom nisu imali izbore, dovoljno je srozalo ovaj izborni proces. Naravno, ako hoćeš da nešto uništiš, reci da to zavisi od političkog dogovora. To što Mostar apstinira je, nažalost, vrlo ležerno prihvaćeno od ljudi iz tzv. međunarodne zajednice.

Naravno da status quo odgovara samo HDZ-u. Bilo kakva ležernost SDA samo pomaže HDZ-u na otkidanju ovog grada od ove države i njenih ljudi.

Gotovo identičan kriminalni scenarij pripremljen je i za Stolac. Neće se glasati jer je narod požurio u demokratiju i želio je odbraniti svim sredstvima. Iz Inicijative za Stolac i stolačkog HDZ-a 1990 optužili su HDZ da pokušava glasove mrtvih ubaciti u legalni izborni proces.

Potezi predsjednika Biračkog odbora Stoca Ivana Perića su evidentno bacili sumnju na demokratski izborni proces. U državnoj instituciji dijeliti jednonacionalne smjene i to u toku samog izbornog procesa je lakrdija.

U isto vrijeme Perić je evidentno kršio izborna pravila, dozvoljavajući glasanje sa lažnim dokumentima, pasošima R Hrvatske ili bez ikakvih dokumenata.

Strašno je izgledalo kada je jedan od članova CIK-a BiH rekao da je Perić napadnut, da su mu slomljene naočale i da je u bolnicu primljen sa teškim tjelesnim povredama. Dva dana poslije Periću se na licu nisu vidjele nikakve, a ne "teške tjelesne povrede", a naočale sa identičnim okvirom je još uvijek imao na glavi.

Na jučerašnjoj konferenciji za medije, novi gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović je iznova zatražio istragu od policije o pokušaju podmićivanja člana biračkog odbora i nuđenju para. Kasumović to govori nakon blistave izborne pobjede protiv moćnih stranačkih mašinerija.

Naime, na jednom biračkom mjestu članu biračkog odbora je ponuđeno 1.500 KM da nakon 19 sati odmah napusti biračko mjesto. On je odnio novac i sve prijavio policiji.

Već se iz izbora u izbore govori o pripremljenim vrećama sa glasovima, koje se bukvalno ubacuju na biračka mjesta. U BiH važi glasačka sentenca: Ne pobjeđuju oni koji glasaju, nego oni koji broje glasove. Od prvih poslijeratnih izbora do danas, 21 godinu još niko nije našao model da se onemoguće bilo kakve izborne prevare.

Četiri vreće sa listićima nađene su na Soukbunaru, periferiji sarajevske općine Centar. Odmah nakon toga vreće su predate Tužilaštvu. Uslijedio je šokantan rasplet: Tužilaštvo je konstatovalo da nema krivičnog djela i vreće je predalo u CIK na brojanje.

Potpuno ludilo je - na ulici pronađene vreće - ozvaničiti kao legalne i uključiti ih u izborni proces.

Sarajevo: Na Soukbunaru pronađene četiri vreće s glasačkim listićima

U blizini Osnovne škole (OŠ) "Hasan Kaimija" u sarajevskom naselju Soukbunar pronađene su četiri vreće sa glasačkim listićima. Kako je za Avaz.ba rečeno u Tužilaštvu KS, vreće su pronađene prije dva dana, odnosno na dan održavanja lokalnih izbora:
- Dežurna tužiteljica izašla je na teren i utvrdila da nije počinjeno krivično djelo - rekla nam je portparolka Tužilaštva Azra Bavčić, dodavši da su vreće sa glasačkim listićima dostavljene CIK BiH. U CIK BiH nisu odgovarali na naše pozive.

U Srebrenici je zatraženo novo brojanje listića, nakon što su se otkrile povelike razlike u objavi glasova. Slično je zatraženo i u Bijeljini, gdje se od završetka izbora vode polemike između dva kandidata Miće Mićića, koji je proglasio pobjedu, i Zlatka Maksimovića koji se žalio.

HDZ 1990. se žalio na izbornu krađu u Livnu. Ilija Cvitanović, lider stranke je javno optužio HDZ.

- U Livnu se dogodila brutalna izborna krađa. Pokradeno je više od hiljadu glasova.

Cvitanović je pozvao na istragu izbornog procesa u Livnu tužilaštva, sudove, Centralnu izbornu komisiju BiH.

Ovo je samo nekoliko osnovanih sumnji u izborni proces. Svi se slažu da su ovo bili do sada najneregularniji izbori. Pitanje je koliko je izbornih pljački ostalo nepoznato i u mraku. Neophodno je mijenjati Izborni zakon BiH i definitivno izborni proces zaštititi od manipulacija i krađa.

izvor: nap.ba-29494