Demurenko, pobjego iz Haga

Demurenko, pobjego iz Haga

Andrey Demurenko
Andrey Demurenko

• Mladićev svjedok, ruski oficir Demurenko, pobjego iz Haga kako bi izbjegao unakrsno ispitivanje

Objavljeno: 17. jun 2016

Ovaj ruski lažov se uplašio unakrsnog ispitivanja od strane tužioca, odnosno postao je svjestan da će tužioci kroz nastavak ispitivanje potpuno raskrinkati njegove laži o zločinu na Markalama. Zato je poslije ponoći pobjegao iz Holandije.

Ruski oficir nije se danas pojavio u sudnici Haškog tribunala gdje je trebalo da okonča iskaz u korist odbrane bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske Ratka Mladića. Kako je jutros u sudnici rekao predsjedavajući sudija Alphons Orie, Raspravno vijeće obaviješteno je da je Demurenko noćas "nešto poslije ponoći" napustio Holandiju.

Sudija Orie nije saopštio druge detalje, ali je pozvao Mladićeve branioce i tužioce da do ponedjeljka pisanim podnescima obavijeste Vijeće o svojim saznanjima i prijedlozima za novonastalu situaciju.Ruski pukovnik Demurenko svjedočio je, tokom ove nedjelje, o drugoj eksploziji na pijaci Markale u kojoj su, 28. avgusta 1995. godine, poginule 43 osobe, a ranjeno je 75 građana Sarajeva. Prema optužnici, koja Mladića tereti za terorisanje stanovništva Sarajeva granatiranjem i snajperisanjem, minobacačku granatu na Markale ispalila je Vojska Republike Srpske (VRS).

Podsjetimo, Demurenko, koji je tada bio načelnik štaba UNPROFOR u sektoru Sarajevo, posvjedočio je da je istragom na terenu utvrdio da granata nije mogla biti ispaljena sa srpskih položaja u pravcu doleta projektila koji su prethodno odredili francuski "plavi šljemovi".Tužioci su, u jučerašnjem unakrsnom ispitivanju, pobijali tu Demurenkovu tvrdnju, navodeći da on nije u obzir uzeo sve moguće srpske artiljerijske položaje i da je pogrešno tumačio nalaze istrage francuskog UNPROFOR-a.Demurenko je, međutim, ostao pri iskazu.

Tokom jučerašnjeg svjedočenja, on se požalio da tužioci pravničkom vještinom i začkoljicama nastoje da zamagle suštinu njegovog iskaza.Zastupnik optužbe danas je trebalo da okonča unakrsno ispitivanje Demurenka, ali se on nije pojavio u sudnici, što je bilo iznenađenje za sve strane u postupku, izvještava Justice report.

Svjestan da će ga tužioci do kraja raskrinkati u lažima, Demurenko je pobjegao iz Holandije. (saff.ba)

izvor: vijesti24h.com