Hrvatska ne smije uskakati u Čovićevu kampanju

Hrvatska ne smije uskakati u Čovićevu kampanju

Stolac je jedno od mjesta gdje bi se trebalo očekivati vrlo suptilno djelovanje hrvatske politike

Božo Petrov, Stjepan Bošković i Miro Kovač u Stocu 09. okt 2016
Božo Petrov, Stjepan Bošković i Miro Kovač u Stocu 09. okt 2016

• Hrvatska vlast na odlasku sužava manevarski prostor novoj administraciji koja zagovara uravnotežen stav prema BiH

Objavljeno: 09. okt 2016 | Davor Gjenero

Država nikad ne ostaje bez vlade, jer i nakon što neki kabinet izgubi parlamentarno povjerenje ili nakon izbora, kad mu je formalni četverogodišnji mandat završen, on nastavlja obavljati dužnost dok se ne formira nova vlada, dok joj parlament ne izglasa povjerenje, dok ona ne položi zakletvu i dok se ne obavi primopredaja dužnosti.

Razdoblje tranzicije između administracije na odlasku i one koja tek treba preuzeti dužnost, uvijek je osjetljivo, pa i onda kad parlamentarnu većinu kontrolira ista stranka ili koalicija koja je to činila i u prethodnom mandatu.

U Hrvatskoj su svi već pomalo zaboravili na daleki 16. lipnja, kad je premijeru Tihomiru Oreškoviću bilo izglasano nepovjerenje. Otada kao da se smijenila cijela politička epoha, ali Orešković još sjedi u uredu premijera na zagrebačkom Gornjem gradu, a vjerojatno i sam iščekuje hoće li do kraja ovog tjedna Sabor izglasati povjerenje novoj vladi, onoj premijera Andreja Plenkovića, ili će on na premijerskoj dužnosti zakoračiti i u idući tjedan.

Jasno je da su ovlasti tehničkog premijera, kao i njegovih zamjenika i ministara u vladi ograničene, da oni ne smiju donositi odluke koje uzrokuju dugoročne obveze, ali i u unutarnjoj i u vanjskoj politici, do izbora novih premijera, potpredsjednika vlade i ministara, stari i u zemlji i u inozemstvu predstavljaju državu.

Iako je sada sigurno da Miro Kovač neće ostati ministar vanjskih poslova u Plenkovićevu kabinetu, a da će dosadašnji "prvi potpredsjednik" vlade Božo Petrov kabinet u vladinoj palači već u petak ovog tjedna zamijeniti kabinetom predsjednika Sabora, u ovom trenutku njih su dvojica i dalje visoki predstavnici izvršne vlasti u Hrvatskoj.

Kovačeva važna uloga

Ivica Dačić - Miro Kovač
Ivica Dačić - Miro Kovač

Kovač je stranački kolega Davora Ive Stiera, budućeg ministra vanjskih poslova, formalno je međunarodni tajnik stranke kojoj predsjeda Andrej Plenković, a u kampanji sadašnje predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović obavljao je važnu organizacijsku dužnost.

Formalno, dakle, Kovač spada u krug političara koji će i u narednom razdoblju imati važnu ulogu u formiranju hrvatske vanjske politike.

Ipak, prepoznatljive su i ne tako suptilne nijanse u kojima se razlikuje odnos prema vanjskoj politici Hrvatske, što ju je vodila administracija, u kojoj je Kovač bio šef diplomacije, i eksplicitno ili implicitno definiranih vanjskopolitičkih prioriteta politike koju će suoblikovati premijer Plenković i predsjednica Grabar-Kitarović, koji su već najavili kako će u njihovu mandatu Hrvatska u vanjskopolitičkim stvarima nastupati jedinstveno i posve usklađeno.

Iz onoga što znamo o stavovima budućeg premijera Plenkovića i predsjednice Grabar-Kitarović, jasno je da njih dvoje prema BiH namjeravaju nastupati promišljeno i odmjereno, a ne zagovarati konfrontiranje Hrvata i Bošnjaka niti u Federaciji, niti na razini središnje države, nego upravo suprotno - stvaranje savezništva.

Nisu skloni konceptu "trećeg entiteta", a pogotovo ne olakom povratku na terminologiju "Herceg-Bosne". Zalažu se za konstitutivnost Hrvata, i to na cijelom području BiH - a ne samo Federacije ili samo "hrvatskog entiteta".

Mate Granić, posebni Predsjedničin savjetnik za vanjsku politiku, a istovremeno najvažniji politički mentor Andreja Plenkovića, pred koji tjedan, neposredno prije referenduma o prazniku u entitetu Republika Srpska, pokušao je položaj Hrvata u BiH dovesti u fokus domaće javnosti i zagovarao je ozbiljnu diplomatsku ofenzivu hrvatske države unutar EU i euroatlantskih struktura, koja bi bila usmjerena na zaštitu položaja hrvatske nacionalne zajednice u BiH.

Granićeva intencija, koja je bliska i Plenkoviću i predsjednici Grabar-Kitarović, naravno, nije bila usmjerena na zaštitu Hrvata pred Bošnjacima. Granić je ono što se posljednjih tjedana u Gornjoj Tramošnici u općini Pelagićevo (dakle u entitetu RS) događalo hrvatskim povratnicima i njihovoj djeci (ukidanje škole na hrvatskom jeziku) doživljavao kao ozbiljno upozorenje. Njegov koncept sigurno nije blizak onome što je u to vrijeme činio Dragan Čović, koji nije reagirao na provokaciju iz Tramošnice, ali je podupro svog "prijatelja" Dodika u referendumskoj inicijativi.

Stolac - osjetljivo mjesto

Optuženi u predmetu Prlić i ostali dobili su ukupno 111 godina zatvora
Optuženi u predmetu Prlić i ostali dobili su ukupno 111 godina zatvora

Hrvatska niti do danas nije reagirala na to što su neposredno nakon referenduma i nakon lokalnih izbora u BiH i predsjednik Srbije Tomislav Nikolić i Milorad Dodik otvoreno progovorili o tome da im je uspjela temeljna intencija - politička homogenizacija entiteta.

Dodik je pritom, naravno, otvoreno napao Bošnjake kao remetilački faktor u postizanju te političke homogenosti, a u Zagrebu kao da nisu razumjeli konzekvence onoga što Dodik i Nikolić zapravo govore.

Umjesto skrbi zbog "uspješne političke homogenizacije", hrvatska se vlada na odlasku brine zbog stanja u Stocu, gdje se dogodio neugodan incident, zbog kojeg je prekinuta izborna procedura, a izbori će biti ponovno održani.

Član BiH predsjedništva Dragan Čović, koji nije vidio problem u izravnom podsmjehivanju presudi Ustavnog suda, konceptu zaštite ljudskih prava i elementarnom poštivanju načela vladavine prava, što je sve Dodik počinio provođenjem referenduma, odjednom u lokalnom incidentu vidi udar na samu državu BiH.

Salmir Kaplan i Demir Mahmutćehajić
Salmir Kaplan i Demir Mahmutćehajić

Svaki izborni incident treba biti sankcioniran, a sigurno je da je Stolac, gdje se taj incident dogodio, vrlo osjetljivo mjesto. Stolac je, međutim, jedno od mjesta gdje bi se trebalo očekivati vrlo suptilno djelovanje hrvatske politike, i to one Hrvata iz BiH, a i one državne politike službenog Zagreba.

Valja se, naime, sjetiti da su tokom 1992. godine najveći dio sastava HVO činili Bošnjaci, jer su se uključili u formaciju od koje su očekivali da brani zajedničku domovinu, a da je u lipnju iduće 1993. godine iz Stoca protjerano sve bošnjačko stanovništvo.

Valja se sjetiti da je Stolac kao mjesto bio do 1991. naseljen dominantno Bošnjacima, a da je na području općine bošnjačko stanovništvo činilo većinu. Danas ni u mjestu ni u općini više nije tako, a hrvatska bi strana, u takvim uvjetima, morala biti obazriva čak i onda ako su izazivači nekog incidenta samo na bošnjačkoj strani.

Nerazumni potezi

U trenutku kad se kriza u BiH zaoštrava, i to time što Dodik i njegovi sljedbenici ubrzavaju "homogenizaciju" područja gdje vladaju, najmanje što treba Hrvatima i Bošnjacima međusobno je optuživanje i time slabljenje vlastitih pozicija. Kad Banja Luka Hrvate, kao i Bošnjake, otvoreno pretvara iz konstitutivnih naroda u zanemarivu obespravljenu manjinu, bez prava na povratak i na obrazovanje na vlastitom jeziku, najmanje je razumno prenaglašavanje lokalnih incidenata i njihovo predstavljanje kao udare na BiH kao državu.

Željko Komšić
Željko Komšić

A od onih koji tek skrbe nad kontinuitetom izvršne vlasti u Hrvatskoj, ponajmanje je racionalno "uskakanje" u teško obranjivu Čovićevu kampanju i time sužavanje manevarskog prostora administraciji koja tek dolazi, a koja, po svemu sudeći, zagovara vrlo uravnotežen stav prema krizi u BiH.

Kao i u cijeloj Federaciji, u Stocu Hrvati i Bošnjaci moraju međusobnim uvažavanjem doći do formule prevladavanja posljedica sukoba iz devedesetih, moraju biti svjesni svojih i slabosti druge strane, ali samo uz međusobno razumijevanje i poštivanje mogu kreirati situaciju u kojoj bi bilo moguće zaustaviti zabrinjavajuću "homogenizaciju" kojoj se Dodik i Nikolić tako vesele.

izvor: balkans.aljazeera.net