Đikan srušio Generalštab BiH

Đikan srušio Generalštab BiH

EVAKUIRAN DIO ZGRADE ORUŽANIH SNAGA BiH: Zbog radova na objektu Ejupa Ganića stradao Zajednički štab

Ejup Ganić
Ejup Ganić

• Iako je Služba za inspekcijske poslove općine Stari Grad ranije obustavila radove, investitor i izvođači su nastavili izvođenje radova na objektu School of Science and Technology koji su uzrokovali rušenje vanjskog zida zgrade Zajedničkog štaba OSBiH

Objavljeno: 10. okt 2016

Vanjski dio zida na zgradi Zajedničkog štaba Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, koja se nalazi u sarajevskoj Ulici Bistrik, danas se srušio.

U zgradi Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH u toku su izviđajni postupci rješavanja vanrednog događaja u kojem je narušena funkcionalnost i stabilnost objekta zgrade Zajedničkog štaba OS BiH, te je ugrožena sigurnost pripadnika OS BiH koji se nalaze na ovoj lokaciji.

Naime, prilikom izvođenja građevinskih radova na objektu School of Science and Technology u Sarajevu, u Ulici Bistrik broj 7, došlo je do rušenja vanjskog dijela zida na objektu zgrade Zajedničkog štaba OSBiH u Ulici Bistrik 5. Sarajevo.

Alija Izetbegović - Ejup Ganić
Alija Izetbegović - Ejup Ganić

Iako je Služba za inspekcijske poslove općine Stari Grad ranije obustavila radove, investitor i izvođači su nastavili izvođenje radova koji su uzrokovali rušenje vanjskog zida na objektu Zajedničkog štaba OSBiH. Oštećeni su konstruktivni elementi objekta, krilni zidovi, kao i međuspratna konstrukcija.

Zbog ugrožene sigurnosti pripadnika OS BiH jedan dio zgrade Zajedničkog štaba OS BiH je evakuisan, dok je u toku daljnja procjena statičke stabilnosti objekta i osiguravanja konstruktivnih elemenata objekta od daljnjeg urušavanja i dalje materijalne štete.

Ministarstvo odbrane BiH već je kontaktiralo Zavod za materijale i konstrukcije Građevinskog fakulteta u Sarajevu. Stručna lica iz ove institucije će tokom dana obići objekat Zajedničkog štaba OS BiH te dati stručni nalaz i mišljenje, kao i prijedloge za obezbjeđenje objekta od daljnjih urušavanja i za sanaciju oštećenja.

Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH nisu bili uključeni u proces izdavanja dokumentacije o gradnji biblioteke u krugu objekta School of Science and Technology u Sarajevu u Ulici Bistrik broj 7, zbog čega su i uložili žalbu na dozvolu za gradnju.

Iako je od strane Općine Stari Grad žalba uvažena te naloženo da se radovi obustave, investitor i izvođač radova to nije ispoštovao, te je došlo do neželjenih posljedica - navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane BiH.

izvor: slobodna-bosna.ba-38797