Salihović omogućio pobjedu Dodika na izborima

Salihović omogućio pobjedu Dodika na izborima

Dragan Čavić: Salihović prikrio Dodikov kriminal i omogućio mu pobjedu na izborima

Dragan Čavić - NDP 2014
Dragan Čavić - NDP 2014

Objavljeno: 11. okt 2016

Dragan Čavić, predsjednik NDP, gostujući u emisiji "Pressing" N1 televizije, pridružio se brojnim optužbama na račun suspendiranog glavnog tužioca BiH Gorana Salihovića da je upravo on najviše doprinio pobjedi SNSD, s Miloradom Dodikom na čelu, na proteklim lokalnim izborima u entitetu Republika Srpska RS te da je otvaranjem istrage protiv Dodika, Salihović, ustvari, predsjedniku RS učinio uslugu.

Politički delikt

Osvrćući se hronološki na donošenje odluke o referendumu, Čavić je kazao da Dodik nikako u formalno-pravnom smislu ne može biti odgovoran za održavanje referenduma, jer su inicijativu za to podnijeli poslanici SNSD u Narodnoj skupštini RS, koju su kasnije potpisali i poslanici opozicionih partija, među kojima i Savez za promjene, čiji je član i NDP.

Stoga, smatra Čavić, činjenica da je suspendirani tužilac Salihović dan poslije referenduma i nekoliko dana uoči lokalnih izbora u BiH potpisao tužbu protiv Dodika, koristila je upravo najviše samom predsjedniku RS. Za Čavića je posebno indikativno što je Salihović istragu protiv Dodika otvorio "posljednjeg radnog dana u svojoj kancelariji".

- Mislim da je ključna stvar koja je usmjerila tok izbora ustvari bila tužba Gorana Salihovića protiv Dodika za politički delikt. Podignuta je tužba protiv Dodika za navodno učešće u nelegalnom održavanju referenduma. A on u formalno-pravnom smislu nikakve veze nije imao s referendumom. Odluku o referendumu donijela je NSRS, a on čak nije podnio ni inicijativu. Podnijele su je parlamentarne stranke iz RS i potpisnici tog dokumenta su narodni poslanici, među njima i ja. Dodik, ako je mogao šta da naruči, to je da bude gonjen politički. Ili za politički delikt - pojasnio je Čavić.

Goran Salihović
Goran Salihović

Dalje, nastavio je Čavić, tužba zbog političkog delikta, koju je podnio suspendirani glavni tužilac BiH, išla je naruku Dodiku i kako bi se skrenula pažnja s kriminala u "Bobar banci", "Pavlović banci", "Banci Srpske"...

Odgovarajući na pitanje voditelja "vidi li on ulogu Gorana Salihovića u tome što niko više i ne spominje te slučajeve" - Čavić je odgovorio potvrdno.

Prinudna uprava

- Goran Salihović je personifikacija Tužilaštva. Ne mogu da shvatim, evo, kad je "Bobar banka" u pitanju, to je toliko čisto, pa samo jedna stvar postoji koja je davno zahtijevala hapšenje. Ja sam s pokojnim Savom Ševaljovićem, koji je bio prinudni upravnik, a to je poslije potvrđeno u medijima više puta, čak i od predstavnika Vlade, i on mi je rekao u postupku dok je bio prinudni upravnik u fazi prinudne uprave "Bobar banke", da je deset miliona maraka gotovine izneseno iz trezora te banke. Papirno su postojale, fizički nisu. Da je sve ostalo bilo ispravno, a samo to da ima, neko bi trebao biti zatvoren. Ko je zatvoren? Ja to ne mogu da vjerujem - kazao je Čavić.

Šteta pola milijarde maraka

Na pitanje ko bi trebao odgovarati za to što niko nije procesuiran, Čavić je kazao da na odgovornost moraju biti pozvani svi koji su direktno ili indirektno u tome učestvovali.

- Radi se o šteti od pola milijarde maraka u dvije banke. Više od 250 miliona uništenih depozita koji ne mogu da se vrate. U bankama zaleđeno 250 miliona KM, a niko nije odgovarao. To govori u kakvoj zemlji živimo - zaključio je Čavić. (avaz.ba)

izvor: e-posavina.com-1569