Pravaši - šaka jada koja ne vrijedi lule duhana

Pravaši - šaka jada koja ne vrijedi lule duhana

RASKOL PRAVAŠA - Čorić svojim HSP-ovcima: "Vi ste pijanci i šaka jada"

HSP AS sam je sebe prijavio DORH-u i Poreznoj upravi

Ivan Tepeš - Pero Ćorić, HSP AS
Ivan Tepeš - Pero Ćorić, HSP AS

Objavljeno: 11. okt 2016 | Merita Arslani

HSP AS suspendirao je glavnog tajnika Peru Ćorića, ne samo zato što je članove Predsjedništva nazvao "šakom jada koja ne vrijedi lule duhana", "pijancima", "neradnicima", "političkim nulama"... i drugim vulgarnim nazivima i objedama, nego i zbog niza malverzacija. Prijavili su stranku DORH-u i Poreznoj upravi i stavili se na raspolaganje Ministarstvu, javlja N1.

Iz zapisnika 2. sjednice Glavnog stana stranke održane 7. listopada u Slavonskom brodu, koji je stranka uputila medijima, razvidno je da je dosadašnji glavni tajnik grubo prekršio Statut i Etički kodeks stranke.

Glavni stan je zatim proglasio i tu sjednicu Predsjedništva - poništenom te je ovlastio Ministarstvo uprave za daljnje postupanje.

Ćoriću se prigovara što je "zeo za pravo" da nakon ostavke Ivana Tepeša na mjesto predsjednika, "u trenutku kada u Stranci nemamo niti njegovih zamjenika", pokušao voditi sastanak Predsjedništva, a to su mogli samo predsjednik i njegovi dopredsjednici - Antun Toni Žagar, Ivo Šimunović, Dario Marenić ili Željko Bokulić.

Osim Tepeša koji je povukao konzekvence za pravaško "padanje na koljena", stranka smatra i da Pero Ćorić snosi "ogromnu političku odgovornost", jer je "potpuno uzurpirao vlast u stranci i samovoljno, bez konzultiranja Predsjedništva i Glavnog stana, kršeći Statut i opće akte donosio samovoljne i pogrešne odluke koje su rezultirale ovako loši izbornim rezultatima".

Među odlukama koje mu zamjeraju, a "uredno ih je potpisivao" Tepeš, izdvajaju suspenzije dužnosnika koji se ne bi slagali.

Tepeša pritom nazivaju i Ćorićevom marionetom.

Hrvatski pravaši - Pero Ćorić, Ivan Tepeš - HSP AS
Hrvatski pravaši - Pero Ćorić, Ivan Tepeš - HSP AS

Nadalje, tu je "stvaranje kulta ličnosti putem suspenzija, izbacivanje iz stranke bez opravdanog razloga i zastrašivanje članstva", a Ćorić je "potpuno privatizirao Stranku kako bi ostvario svoje političke i financijske koristi".

Predbacuju mu i neprimjerene i za stranku štetne izjave za medije, samovoljno prekidanje koalicije s HDZ-om na svim razinama uz prijetnju izbacivanja dužnosnika koji se tome usprotive. Citiraju dio takve "prijeteće izjave u stilu najvećih diktatora" - "dobit će otpusno pismo!"

No, ni to nije sve.

Financijsko izvješće stranke nije usvojeno zbog netransparednosti - Glavni stan je uputio Državnom odvjetništvu i Poreznoj upravi na daljenje postupanje. To se nadovezuje i na malverzacije Pere Ćorića, kojemu su u odvojenoj odluci - zabranili "bilo kakve izjave medijima" u ime stranke.

Naime, osim unošenja razdora u stranku i ranije navedenih krimena, Ćoriću na teret stavljaju i "trošenje stranačkog novca bez kontrole i odluke Predsjedništva".

U prvom redu, prigovaraju isplate vozaču Krešimiru Vrljiću, "inače nelegalnom predsjedniku Časnog suda HSP AS", naknade Silvani Tome bez putnih naloga (i ovo je prijavljeno DORH-u i Poreznoj).

Potpuno neovlašteno je, navodi Glavni stan, "isplaćivano svaki mjesec Ivanu Tepešu 10 tisuća kuna", korištenje službenog automobila u privatne svrhe uz plaćanje vozača 7.000 kuna mjesečno, bez odluke Predsjedništva.

"Neprestano, a time i neovlašteno automobiil Audi A6 vozi svojoj kući, ulijeva gorivo na trošak stranke i automobil koristi u privatne svrhe", navode među ostalim.

"Formalno podržava Pravaški Kišobran, a u stvarnosti ruši bilo koji napor za ujedinjenjem pravaša kako bi u potpunosti kontrolirao HSP AS i ostvario svoje osobne, političke i financijske koristi" - piše Glavni stan.

Raskinuli su i sve koalicije na državnim i lokalnim razinama, jer smatraju da je Ćorićeva odluka o raskidu koalicija poglavito s HDZ-om neprimjerena, jer to nije bio stav Predsjedništva stranke.

Također su rehabilitirali sve susprendirane Ćorićevom rukom.

izvor: express.hr-7479