Šta Turska hoće od BiH

Šta Turska hoće od BiH

Nedžad Latić
Nedžad Latić

• Zar da dopustimo da hiljade naše djece dobiju stigmu da imaju diplome koje su stekli školujući se u krilu jedne planetarne "terorističke organizacije" - upravo je to kazao turski ambasador Erginay Izetbegoviću, predajući mu "crveni file" kao "katil ferman" za pripadnike tzv. Gulenovog pokreta

Objavljeno: 23. jul 2016 | Nedžad Latić

Nakon što se susreo sa Bakirom Izetbegovićem u Predsjedništvu BiH turski ambasador u BiH Cihan Erginay dao je nekoliko izjava i intervjua sa poentom kako nakon tog sastanka "očekuje da vlasti Bosne i Hercegovine poduzmu akciju protiv BOSNA SEMA:

- "Bio sam s predsjedavajućim Predsjedništva BiH, Bakirom Izetbegovićem. Obavijestio sam ga o razvoju situacije u Turskoj. A zbog podrške, solidarnosti i poruka koje je uputio u toku noći kada se dogodio državni udar, posebno sam mu zahvalio i prenio sam mu poruke zahvalnosti naših državnika. Svakako, podvukao sam važnost da u borbi protiv terorizma zajednički radimo" - izjavio je Erginay.

Nezvanično se saznaje da je ambasador Erginaj predao "crveni file" ili "katil ferman" Izetbegoviću sa spiskom "Gulenovaca" u BiH.

Do sada nije bilo reakcija i osuda ovog vrlo podmuklog diplomatskog čina kojim se izravno traži intervencija i progon ljudi u BiH zbog veoma teških i gnusnih optužbi koje su izrečene za pripadnike takozvanog "Gulenovog pokreta" u Turskoj.

Kao što nije bilo reakcija kada je turski amabsador, a u stvari obični gilipter, Ahmet Erozan bukvalno fizički ganjao pokrivene Turkinje po Filozofskom fakultetu u Sarajevu da bi ih izručio nazad u Tursku gdje je bilo zabranjeno nositi maharamu? Tako se po svojih hirovima imaju adet ponašati turski ambasadori po Sarajevu.

Naravno, uopće nije tajna da u BiH već petnaestak godina postoje škole, poznate kao turski koledži, iz kojih je izišlo na hiljade učenika iza kojih stoji prozvana organizacija "Bosna Sema". Potom je osnovan i fakultet itd.

Mora se vjerovati da su te škole, kao i fakultet registrirane po svim zakonskim propisima, te da je nastavni plan i program usklađen sa svim standardima, propisima i pravilima, pa čak i nastvanim kodeksima sa svim onim što jeste uvjetovanom legistraturom iz domena školstva i obrazovanja.

Odvijanje nastave bilo je apsolutno transparentno i podložno svim inspekcijskim i svakim drugim institucionalnim kontrolama. Na koncu, tu su i roditelji učenika kao svjedoci cijelog procesa, osim ako i oni ne budu satanizirani kao Gulenovi simpatizeri, što je sasvim izvjesno.

Zar sad, ma šta da je uradio neko u nekoj zemlji izvan BiH, sav taj proces može biti upitan?

Zar sad da neki ambasador traži od člana Predsjedništva BiH da se lično angažira da izvrši reviziju cijelog nastavnog procesa koji traje haman dvije decenije? Nije problem osobne naravi, jer se Izetbegović pokazao da je politički daltonist - on (islamskog) teroristu ne bi prepoznao na na 100 metara ispred sebe, već je problem principijelne i državn(ičk)e naravi.

Zar da sad hiljade djece dobiju stigmu da imaju diplome koje su stekli školujući se u krilu jedne planetarne "terorističke organizacija"? A to što je zatražio Erginay od Izetbegovića znači upravo to.

Izetbegović - Erdoğan
Izetbegović - Erdoğan

Više uopće nije bitno kakve će u budućnosti imati odnose Turci i Bošnjaci, posebno je nebitno kakve će odnose imati Izetbegović i Erdogan, odnosno njihove pobratimske stranke, koliko je bitno šta će biti sa nekoliko hiljada bosanske djece.

Posebno je zabrinjavajuće stoga što znamo da su uvijek djeca bila zalog promašenim politikama bošnjačke vjerske i političke oligarhije.

Niko se, na primjer, više ne sjeća medrese u Beču. Da nas podsjetim da je jedna medresa osnovana još u ratu i da je djelovala je 5-6 godina u Beču. Osnovao ju je nekakav Sirijac sa nadimkom Turki. Nakon problematiziranja djelovanja selefističkih radikalnih grupa i pojedinaca u Beču, ova medresa je zatvorena. To je aminovao čak tadašnji reis dr Mustafa Cerić.

Mustafa Cerić Muška Namiguša
Mustafa Cerić Muška Namiguša

Šta se desilo sa nekoliko stotina bošnjačke djece, mahom izbjeglica, koja su pohađala tu vjersku školu? Niko ne zna i nikoga nije briga za to što je tolikoj djeci propalo školovanje, pa čak i najljepše godine mladosti. Niko nije sankcioniran niti odgovarao za taj "nastvani propust". Jedino su profitirali organizatori te škole, poput famoznog Turkija, koji je oženio jednu djevojčicu izbjeglicu iz Zvornika, kao i njegovi bradati pajtaši.

Ako bismo inspirirani ovim problemom pročačkali po sopstvenoj povijesti napipali bismo najbolniju bošnjačku ranu; kada smo 3000 mladića, i to kakvih mladića., poslali u Handžar diviziju. Ko je to uradio? Poslali su ih bošnjački veleumnici, politički i vjerski, koji su svjetsku politiku devamili na čepencima.

Eto njihove vidovitosti ako su na nagovor Palestinskog muftije poslali svoje mladiće u SS-trupe i to u vrijeme, gle sramote; kad je Hitler već bio izgubio bitku kod Staljingrada i vascijeli dunjaluk vjerovao u poraz nacista. Naravno, bošnjački veleumnici nisu znali da je Hitler izgubio bitku kod Staljingrada. A kako bi i znali ako su vodili politiku raspravljajući između sebe i mudrujući na čepencima baščaršijskih dućana.

E sad, malo ko zna, jer Sarajlije kriju svoju sramotu, da je kultna Skakina brijačnica na Baščaršiji bila regrutni punkt sarajevske muslimanske omladine za odlazak u Handžar diviziju. Mnoge majke i očevi su ječali prolazeći pored te brijačnice i proklinjali dan kad je njihov sin svratio u nju na šišanje gdje je dobio kodirane upute za odlazaka u Handžar diviziju.

Pa ipak, rahmetli Avdaga Skaka, u vrijeme komunizma je nastavio svoj posao, iako je imao brata Sejida u emigraciji u Australiji, koji je bio pripadnik Handžar divizije. Čak je bio poštovan i od (komunističke) vlasti, a od pobožnog svijeta blagosiljan za njegov posao.

Njegov istoimeni unuk danas je funkcioner u Sarajevskom Kantonu. On je, zapravo, unuk i pripadnika organizacije Mladi Muslimani Ismeta Kasumagića, kojeg je zbog toga prilikom jedne od svojih posjeta Sarajevu i R. T. Erdogan lično "pomilovao po glavi". Ohrabren tim Erodganovim gestom mladi Skaka se kandidirao za načelnika općine pa je izgubio izbore.

Nije samo to dokaz kako je mladi Skaka, bez obzira na njegovu porodičnu referencu, netalentiran za politiku. Cjelokupna njegova pojava, rekli bismo image, govori da se radi o jednom skromno obrazovanom pa čak i lijenom mahalskom derletu koji parazitski živi na račun svojih "slavnih" predaka.

Zar zarad šačice takvih mladih SDA-ovih uzdanica da žigošemo stotine, možda i hiljade djece koja su sigurno i talentiranija i obrazovanija od njih?

Ne znam mogu li se više (mladi) Bošnjaci uopće ičim oduprijeti totalnoj okupaciji "sveukupnog načina života" koju SDA, potpomognuta vrhuškom Islamske zajednice, vrši nad njima. Ali, krajnje je vrijeme da se i mi počnemo bacati pod "SDA-ove tenkove". Za spas naše, hvala Bogu, talentiranije djece. Jer ako Bosna ima budućnost, ona je sigurno u njihovim rukama.

izvor: novi.ba-83238