BiH hapsi 900 hrvatskih bojovnika

BiH hapsi 900 hrvatskih bojovnika

BiH sprema optužnice protiv hrvatskih vojnika

Pavao Miljevac
Pavao Miljevac

• Iz Hrvatske se navodi da je ta zemlja u ratu pomagala Bosni i Hercegovini, i da ne mogu biti optuženi za agresiju

• Traži se gotovo cijeli vrh HVO i dio generala - većim dijelom iz Republike Srpske, a za takozvani "srednji nivo" odgovornosti

Objavljeno: 07. sep 2016

Hrvatski generalski zbor, udruženje koje okuplja penzionisane generale i visoke časnike Hrvatske vojske, upozorava da se u BiH sprema više od 900 optužnica za ratne zločine iz devedesetih godina. Usmjerene su, kažu u Zboru, protiv pripadnika Hrvatske vojske i Hrvatskog vijeća obrane.

Službeni Zagreb naziva ih političkim.

Sarajevo kaže da ne postoje u tolikom broju.

U Hrvatskom generalskom zboru tvrde da je Hrvatska u ratu pomagala Bosni i Hercegovini, i da pripadnici Hrvatske vojske i HVO-a, ne mogu biti optuženi za agresiju. Imaju saznanja da je bh. pravosuđe otvorilo istragu protiv 900 osoba, da je među njima i penzionisani general Pavao Miljavac kojeg, kako tvrdi, po zapovjednoj odgovornosti terete za zločin u Kozarskoj Dubici.

Ono što je za nas u Hrvatskoj neprihvatljivo, a isto tako i za nas generale da se gotovo cijeli vrh HVO-a i gotovo cijele Hrvatske vojske optužuje po jedinstvenoj formuli - udruženi zločinački pothvat uz pomoć RH, Tuđmana i Gojka Šuška. Mi imamo određene optužnice pa se onda dalje navodi koji je to krimen - rekao je Pavao Miljavac, predsjednik Hrvatskog generalskog zbora.

Saborcima savjetuje da ne idu u Bosnu i Hercegovinu, zbog mogućeg hapšenja. Lično se ne boji, za razgovor je spreman, ali u Hrvatskoj.

Vladimir Šeks
Vladimir Šeks kaže da mu je iznenada pozlilo

Zbog istraga koje su u toku, u Tužilaštvu BiH ne daju izjave. Ali, Al Jazeera saznaje da je broj onih koji su pod istragom višestruko manji od 900, a da se stalni istupi hrvatske strane u Sarajevu tumače kao pritisak ili nastojanje da se razotkriju informacije koje su važne za istragu.

Tvrdnje o tako velikom broju optužnica hrvatska strana crpi iz krivičnih prijava koje je protiv pripadnika hrvatske vojne komponente podnio MUP Republike Srpske. Odnose se na ratne zločine počinjene '95. u zapadnoj Bosni, te '92. i '93. u Posavini - Orašju, Bosanskom brodu i Sijekovcu.

Od kraja rata do danas podneseno je ukupno 40 krivičnih prijava, protiv 915 osumnjičenih osoba. Riječ je o pripadnicima HOS-a i Hrvatske vojske, HVO-a, te HOS-a i HVO-a zajedno. Potvrđene su optužnice protiv 87 osoba, osuđene su 22, a 14 je nedostupno pravosudnim organima BiH.

Da li je politička prijava koja je podnesena 2003. ili 200? Danas se tumači deset ili 13 godina poslije da je politilka. Zašto nije rečeno tad da je politička? Znači, očigledno neka politička klima se promijenila i u Hrvatskoj da bi se danas pričalo da se radi o političkim optužnicama - navodi Milorad Kojić iz Republičkog centra za istraživanje ratnih zločina.

Čelnici HercegBosne u Hagu

Herceg Bosna HZHB
Herceg Bosna HZHB

Šestorica čelnika samoproglašene Herceg-Bosne za to vrijeme u Hagu čekaju pravosnažnost presude kojom su za udruženi zločinački poduhvat osuđeni na 111 godina zatvora. Državnom vrhu Hrvatske je važno da se u konačnom postupku takav oblik odgovornosti odbaci, za bivše borce da se otklone sve sumnje da su u njemu mogli učestvovati.

Udruženi zločinački poduhvat je po prirodi stvari ograničen na najviši nivo krivične odgovornosti. U BiH on nikada neće biti suđen jer je presuđen u Hagu.

Radi se sada eventualno o optužbama za neki srednji nivo odgovornosti - kazala je advokatica Vasvija Vidović.

Vidović je zastupala mnoge optuženike pred Haškim tribunalom. U statutu tog suda je, kaže, udruženi zločinački poduhvat bio predviđen za najodgovornije. Pogrešnom primjenom u praksi, uglavnom je, kaže, dovodio do padanja optužnica. Ako do njih i dođe, zna se, kaže, kako će završiti.

izvor: balkans.aljazeera.net

 

Grabar-Kitarović: Nećemo dozvoliti progon generala

Garancija generalima i spremnost na saradnju sa Haagom istovremeno

Kolinda Grabar-Kitarović
Kolinda Grabar-Kitarović

• Poručili su da će braniti čast i dostojanstvo Domovinskog rata, od Chichaga i Washingtona, preko Sarajeva i Beograda

Objavljeno: 02. sep 2016

Hrvatski državni vrh poručio je da će zaštititi hrvatske veterane od optužnica za tzv. zločinačko udruživanje iz Srbije i BiH.

Hrvatska predsjednica zahvalila je generalima i svim hrvatskim veteranima na žrtvi i svemu što su učinili u ratu te naglasila da je u njemu izvojevana pobjeda i nezavisnost Republike Hrvatske, ali da su "druge bitke i dalje pred nama".

"Pri tome ne mislim samo na sigurnosne ugroze, koje vidimo da izrastaju diljem europskog kontinenta, uz naše istočne i južne rubove; pri tome ne mislim samo na migrantsku krizu, koja sa sobom nosi svoje opasnosti i potrebu izgrađivanja sustava domovinske sigurnosti, već i na zaštitu vašeg dostojanstva, vaše slobode, zaštitu istine, u Srbiji, u Bosni i Hercegovini. Ta bitka protiv nepravedno podizanih optužnica za tzv. zločinačke, političke, udružene pokrete i slično. Znamo tko smo, znamo što smo. I ja vam u svoje osobno ime i u ime hrvatske države doista jamčim da ćemo biti uz vas, i da ću se u svakome trenutku boriti da se rat između država ne nastavlja verbalnim putem i prepucavanjem, jer to nije način rješavanja problema", poručila je Grabar-Kitarović.

Garancija generalima

Predsjednica hrvatske garantirala je generalima da će biti riješena "pitanja optužnica i mnogih drugih pitanja koja opterećuju odnose Hrvatske i susjednih država".

"Ali u svemu tome ćemo braniti čast i dostojanstvo Domovinskog rata, od Chichaga i Washingtona, preko Zagreba, Sarajeva do Beograda i drugdje. To je naša dužnost i moralna obveza", poručila je.

Od članova Hrvatskog generalskog zbora očekuje i dalje da daju svoj doprinos u razvoj hrvatske države.

"Vjerujem da ćete to nastaviti činiti i da ćemo to sve zajedno prenositi i na vaše nasljednike u hrvatskim Oružanim snagama", dodala je.
I predsjednik hrvatskog sabora Željko Reiner podsjetio je na ulogu hrvatskih veterana i generala u ratu "što Hrvatska neće zaboraviti". Također je istakao da ih Hrvatska i danas još itekako treba.

"Zbog svega što ste ste do sada učinili za Hrvatsku, nećemo i ne smijemo dopustit da budete izloženi progonu naših dojučerašnjih agresora i okupatora, a to nam je negdje na pomolu. O tome se šuška, nešto se i ostvaruje. No ja vas uvjeravam, to nitko od nas neće dozvoliti. Hrvatska će bit uz vas, braniti vas i štititi kao što ste i vi branili i štitili Hrvatsku u Domovinskom ratu, nerijetko izlažući vlastite živote neposrednoj ratnoj pogibiji", naglasio je Reiner.

Spremnost na saradnju

Premijer Hrvatske Tihomir Orešković rekao je da mu je čast biti s članovima Zbora te također naglasio njihovo časno obavljanje dužnosti u ratu i kasnije.

"Pored bogatog iskustva i znanja, iskazali ste i spremnost na suradnju kod brojnih aktualnih pitanja od nacionalnog interesa, ali ste znali i dati konstruktivnu kritiku koja je uvijek dobrodošla", rekao je.

Predsjednik Zbora Pavao Miljavac istakao je da njegovi članovi imaju intelektualnu moć i iskustvo, ali ih najviše bole "optužnice iz BiH i Srbije te tužba koju su u Chicagu podignule srpske organizacije u SAD-u protiv američke firme Military Professional Resources Inc. (MPRI) da je, kako je rekao, ta tvrtka bila u Hrvatskoj i pripremila i vodila operacije, a što nije istina.

"Mislim da ćemo tu morati zapeti da nas ne bi zadesilo nešto što je neistina i da za to onda moramo plaćati veliki novac", upozorio je.

izvor: balkans.aljazeera.net