Presuda Ratku Mladiću sredinom 2017. godine

Presuda Ratku Mladiću sredinom 2017. godine

Presuda liderima HercegBosne u novembru 2017. godine

Mladić će biti osuđen na 45 godina

Ratko Mladić
Ratko Mladić

Objavljeno: 28. okt 2015

Suđenje Ratku Mladiću još traje. Brammertz očekuje da će suđenje biti završeno krajem ove godine, a onda će Tribunalu trebati "neko vrijeme" da donese konačnu odluku.

Prema optužnici protiv Mladića, koji je bio komandant Glavnog štaba VRS, snajperski napadi bili su, uz dugotrajno granatiranje, dio kampanje terora nad stanovništvom Sarajeva.

Mladiću se sudi i za genocid u Srebrenici i još nekoliko općina, progone i uzimanje pripadnika UNPROFOR za taoce.

Brani ga beogradski advokat Branko Lukić.

I Mladić je poput dr. Dabića bio u bijegu i uhapšen je 26. maja 2011. Uhapšen je u selu Lazarevo kraj Zrenjanina, a za alias u bjekstvu odabrao je ime Milorad Komadić, koje je zapravo proširena verzija njegovog pravog imena (Milo Radko Madić).

Tokom godina koje je proveo u Haagu snažno lobira među ruskim prijateljima da ga izvuku iz zatvora. Ovog ljeta pojavila se informacija da je ruska delegacija spremna dati garancije da se Mladić nađe na slobodi u Moskvi, "zbog liječenja". Prije nego što je uhapšen, krajem maja 2011. godine, Mladić je preživio tri moždana udara. U Haagu je bio liječen od upale pluća i podvrgnut lakšim intervencijama.

izvor: radiosarajevo.ba-205288

 

Mladić će biti osuđen na 45 godina

Objavljeno: 28. mar 2016

General Ratko Mladić biće osuđen na doživotnu robiju ili 45 godina zatvora tvrdi beogradski advokat Toma Fila. U presudi Radovanu Karadžiću general Mladić se u različitim slučajevima pominje čak 1.884 puta.

I Darko Mladić takođe strahuje da je presuda njegovom ocu već donesena. Te tvrdnje argumentuje presudom generalu Zdravku Tolimiru u kojoj je Ratko Mladić eksplicitno pomenut kao krivac u konačnoj presudi, a da nije imao priliku da se brani u tom predmetu. Otežavajuća okolnost odbrani Ratka Mladića je, tvrdi njegov sin, i neodgovorno ponašanje advokata odbrane u drugim predmetima.

"Mnoge odbrane su u nastojanju da zaštite svoje klijente, a pri tom računajući da nikada neće moj otac biti uhvaćen ili Radovan da su jednostavno potpuno neodgovorno prebacivali odgovornost lijevo desno, dogovarali se sa tužiocima onako kako im je odgovaralo", rekao je Darko Mladić.

Beogradski advokat tvrdi da je presudom Karadžiću već osuđen ne samo Mladić nego i Vojislav Šešelj. Praksa haškog tribunala je, tvrdi Tomo Fila, da se pravi mozaik, koji se sastoji iz raznih osuđujućih presuda te da se već utvrđene činjenice ne utvrđuju u drugom postupku.

"I pošto je Radovan dobio 40 godina ostavili su mjesta da se Mladić koji je po njima odgovorniji, jer je komandovao vojskom, da mu se da ta razlika kao doživotna robija ili 45 godina", rekao je Toma Fila.

Presudom protiv lidera radikala Vojislava Šešelja, koja će biti izrečena 31. marta, Haški tribunal se približava kraju svih prvostepenih suđenja. Sudski proces protiv Ratka Mladića je posljednji. Presuda srpskom generalu očekuje se krajem 2017. godine. Optužen je po pet tačaka za zločin protiv čovječnosti od čega su dvije za genocid te četiri tačke za kršenje zakona i običaja ratovanja.

Published on Mar 28, 2016

izvor: atvbl.com

 

Presuda liderima HercegBosne u novembru 2017. godine

HZHB Praljak i ostali
HZHB Praljak i ostali

Objavljeno: 25. maj 2016

Presuda bivšim liderima Herceg Bosne biće izrečena u novembru 2017. godine, rekao je predsjedavajući Žalbenog vijeća Karmel Ađus na konferenciji o stanju u postupku kojem su prisustvovali svi optužni, izuzev Berislava Pušića koji je na privremenoj slobodi

U Tribunalu je održana rasprava o stanju u žalbenom postupku šestorice bivših lidera bosanskih Hrvata - Jadaranka Prlića, Brune Stojića, Slobodana Praljka, Milivoja Petkovića, Valentina Ćorića i Berislava Pušića. Raspravi su prisustvovali svi optuženi, osim Pušića koji je na privremenoj slobodi. Njegov branilac Fahrudin Ibrišimović je pratio raspravu iz Sarajeva putem video-linka.

Niko od optuženih nije imao primjedbi na zdravlje i uslove pritvora. "Sve je dobro, van svake razumne sumnje", rekao je bivši komandant HVO Slobodan Praljak, a slične odgovore dali su i ostali optuženi. Prlićev branilac Majkl/Michael Karnavas je rekao da odbranu trenutno najviše interesuje kako sudije napreduju u razmatranju žalbi i kada će biti žalbena rasprava.

Žalbena presuda se, prema riječima sudije Ađusa, kako je i planirano očekuje krajem 2017. godine. Otkako je u novembru prošle godine imenovan za predsjednika Tribunala i predsjedavajućeg suca u žalbenom vijeću, sudija Ađus se - kako je rekao - "gotovo potpuno" posvetio proučavanju žalbi u predmetu Prlić i drugi. Ađus će se, obećao je, nakon izricanja žalbene presude u predmetu Miće Stanišića i Stojana Župljanina krajem juna ove godine "u potpunosti" posvetiti razmatranju "izuzetno teških i kompleksnih žalbi" u predmetu bivših lidera Herceg Bosne.

izvor: sense-agency.com-17056