Tužna politička sudbina Eseda Radeljaša

Tužna politička sudbina Eseda Radeljaša

Esed Radeljaš
Esed Radeljaš

Objavljeno: 19. okt 2016

Esed Radeljaš danas ne postoji na političkoj sceni Bosne i Hercegovine. Na netom okončanim lokalnim izborima, bio je kandidat za načelnika Općine Foča u Federaciji BiH ispred Stranke za bolje Goražde.

Izgubio je. Osvojivši 576 glasova, ostao je bez slamčice političkog spasa čak i u jednoj od najslabije naseljenih bh. općina - matematičkom kusuru nacrtanom u Daytonu prije 22 godine. Pobijedio ga je Zijad Kunovac, kandidat Stranke demokratske akcije i Saveza za bolju budućnost s osvojenih 709 glasova.

Tako je Esed Radeljaš nestao s političke scene čiji je punopravni član bio posljednjih desetak godina. Slika i prilika zemlje u kojoj se politikom može baviti svako, čak i osuđenici za prevare i krivotvorenja dokumenata kao što Radeljaš jeste.

Zanimljiva priča ispričana je i o imenu ovog čovjeka. Baš zbog tog detaljčića, tog jednog slova, Radeljaš nikad nije odležao ni dana zatvora premda je pravosnažno osuđen na zatvorsku kaznu od godinu dana. Kako je pisao Centar za istraživačko novinarstvo, Radeljaš je presudu dočekao na slobodi, a u zatvor nikada nije ni otišao.

S obzirom na to da je adresu stanovanja imao na području Sarajeva, odluka o upućivanju na izdržavanje zatvorske kazne pala je na tadašnjeg predsjednika Općinskog suda u Sarajevu Gorana Salihovića. Ovaj sudac je uputio Radeljašu prvi poziv za dolazak u zatvor u oktobru 2005, ali se osuđenik nije odazvao ni nakon drugog poziva.

Zbog toga je sudija tražio od policije da utvrde da li Radeljaš i dalje živi na adresi koju je prijavio Sudu. Dolaskom na adresu, utvrdili su propust - u pozivu za odlazak u zatvor je bilo navedeno ime Esed Radeljaš, a osuđenik kojeg su trebali privesti se zove Esed. Kako ga zbog toga nisu mogli privesti, pokrenuta je procedura ispravke greške.

Kazna je, na kraju, zastarjela, a pošto se u međuvremenu Radeljaš počeo baviti politikom, "nije bilo potrebe" da se stvar "tjera" do kraja. Uslijedio je angažman u Skupštini Kantona Sarajevo, a do uha javnosti stigla je vijest da se, tada član BOSS, nalazi na čelu Upravnog odbora Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo.

Potom je stigao i do ministarske fotelje. Vodio je Ministarstvo privrede, ali je smijenjen. Pokušao je i na proteklim izborima, ali kako rekosmo, ni tu se nije proslavio. Izgubio je. Dok o njegovim sljedećim političkim avanturama možemo samo nagađati...

izvor: ba.n1info.com-a118202