Žestoki protesti protiv Putina u Berlinu

Žestoki protesti protiv Putina u Berlinu

ŽESTOKI PROTESTI PROTIV PUTINA: Ruskog predsjednika u Berlinu dočekali krvavi medvjedići!

Vladimir Putin

• Nekoliko desetina demonstranata ostavilo je ispred zgrade njemačkog parlamenta krvave medvjediće u znak protesta zbog dolaska ruskog predsjednika Vladimira Putina u Berlin i bombardovanja Alepa, javili su danas svjetski mediji

Objavljeno: 20. okt 2016

Demonstranti su protestovali zbog ruskih vazdušnih udara u Siriji i ostavili su krvave medvjediće sa povezima preko glave, prenosi Tanjug.

Ukrajinski ambasador u Njemačkoj Andrij Melnijk je na Twitteru objavio da je bilo 500 ljudi koji su uzvikivali "Dolje Putin" u centru Berlina, objavili su ukrajinski mediji.

Demonstranti su nosili i plakate s natpisima: "Prestanite bombardovanje djece Halepa", te "Stop Putin" na kojem je precrtana glava ruskog predsjednika.

Putin je u Berlinu sa evropskim zvaničnicima razgovarao o Ukrajini i Siriji.

Lideri Njemačke i Francuske su kritikovali Rusiju zbog napada na Alep i istakli da ono što se tamo dešava predstavlja ratni zločin.

Francuski predsjednik François Hollande je istakao da je jedan od prvih zahtjeva da bombardovanje od strane režima i njegovih ruskih saveznika prestane, prenosi AFP.

"U ime Njemačke sam jasno rekla da međunarodno pravo jasno definira ratne zločine i da je bombardovanje nehumano. Ono predstavlja strašan problem za ljude", rekla je njemačka kancelarka Angela Merkel.

Oland i Merkelova su na zajedničkoj konferenciji za novinare kritikovali Putina zbog vazdušnih udara Moskve u Alepu.

O eventualnim dodatnim sankcijama Moskvi, prema njenim riječima, biće razgovora na samitu EU koji danas počinje.

Posle skoro šest sati razgovora sa Hollandeom i Putinom, njemačka kancelarka je rekla da aktuelno primirje u Siriji mora da bude polazna tačka za humanitarnu pomoć ljudima u Alepu.

Dodala je da Rusija snosi značajan dio odgovornosti za humanitarnu situaciju u Siriji, ali je dodala da bez primirja nije moguće razdvojiti civile od terorista.

Putin je rekao da je Moskva spremna produžiti humanitarnu pauzu u sirijskom gradu Alepu "dokle god je to moguće".

"Jasno smo iznijeli namjeru da produžimo pauzu dok god je to moguće, u zavisnosti od trenutne situacije na terenu, i da obustavimo naše vazdušne napade", rekao je Putin.

Merkelova je ocijenila da su razgovori sa Putinom i Hollandeom bili teški, navodi Tas.

izvor: slobodna-bosna.ba-39281